Στον Λευκό Οίκο και η Αλεξανδρούπολη

7 Ιανουαρίου 202012:33

Το «βαρύ» μέρος του επίσημου προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινάει σήμερα Τρίτη, με τις επαφές που θα έχει στην Ουάσινγκτον, σημαντικότερη εκ των οποίων είναι εκείνη με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν την επίσκεψη “ιστορική στιγμή” στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών ποτέ δεν υπήρξαν καλύτερες.

Επιπλέον, η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα επισημαίνουν, τη λειτουργία του αγωγού TAP, τις εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ελλάδα, τον αγωγό East Med και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες στο χώρο της ενέργειας.

Καθώς όλα δείχνουν, ιδιαίτερη σημασία προσδίδει η αμερικανική κυβέρνηση και στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν κάνει ήδη εντυπωσιακά βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, με αποτέλεσμα να προβλέπουν σημαντική αύξηση των Αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερης σημασίας είναι η τοποθέτηση των ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων για τη θέση της Ελλάδας, λίγο πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τράμπ, σε ένα ύψιστης σημασίας θέμα ασφάλειας για την Ουάσιγκτον, το οποίο έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Πρόκειται για τη δημιουργία και ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς δεδομένων 5G, όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για στήριξη και συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας στο θέμα του 5G, και ειδικά στους έμπιστους πάροχους της τεχνολογίας αυτής, σχόλιο το οποίο παραπέμπει απευθείας στον Κινεζικό κολοσσό Huawei, τον οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο η Ουάσιγκτον σε παγκόσμια κλίμακα, ζητώντας από τους συμμάχους της να αποκλείσουν από συμμετοχή στην ανάπτυξη και κατασκευή των δικτύων 5G.

Θυμίζουμε και τα όσα ανέφερε μιλώντας στο www.viadiplomacy.gr και στην Κατερίνα Καλεντερίδου, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ αναφορικά με το θέμα: 

“Σχετικά με το θέμα των δικτύων 5G, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να γνωρίζει ότι, όταν συνεργάζεται με κινέζικους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Huawei, συνεργάζεται επίσης με την κυβέρνηση της Κίνας. Το Κινεζικό Κράτος επιχορηγεί τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτών των εταιρειών προκειμένου να μειώσει τον ανταγωνισμό και να διεισδύσει στις ξένες αγορές.  Αυτές οι εταιρείες υπόκεινται στον κρατικό έλεγχο και έχουν εμπλακεί βαθιά στο σύστημα καταπίεσης του Πεκίνου και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές φιλοδοξίες του.  Επιπλέον, τα συνεχή προβλήματα με την προσπάθεια μετριασμού των κινδύνων και των τρωτών σημείων στα συστήματα δικτύων 4G της Huawei, είναι πιθανό να είναι πολύ χειρότερα με τα δίκτυα 5G, η αρχιτεκτονική των οποίων δημιουργεί τεράστιο αριθμό «επιπέδων επίθεσης».

Είναι ξεκάθαρο από την μεριά μας (ΗΠΑ) πως δεν μπορούμε να πολεμήσουμε κάτι, χωρίς τίποτα.  Αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε με παγκόσμιους αντιπάλους όπως η Κίνα, θα πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά για να ενθαρρύνουμε την εμπλοκή των Η.Π.Α. σε σχέση με τις επενδύσεις και την τεχνολογία. Συνεπώς, εμβαθύνουμε τη δέσμευσή μας σε αυτούς τους τομείς.  Την εβδομάδα αυτή, για παράδειγμα, μια ομάδα Αμερικανών συμβούλων για τις τηλεπικοινωνίες, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις υποδομές επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη, τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φραγκογιάννη και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας κ. Διακόπουλο. Την επίσκεψη αυτή θα ακολουθήσει μια αντιπροσωπεία από τον ιδιωτικό τομέα στις αρχές του 2020, με στόχο να διευρύνουμε τις συνεργασίες και να αναζητήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες στον ψηφιακό τομέα”.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, για τη συνεργασία των δυο χωρών χώρο της Ναυτιλίας και των Ναυπηγείων, κάνοντας ειδική αναφορά στην επένδυση στα Ναυπηγεία της Σύρου, και σε επενδύσεις των ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, και Βόλο.

Τονίζουν τη βαρύνουσα σημασία της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανανέωση της συμφωνίας για τη Βάση στη Σούδα, αλλά και την Αμερικανική παρουσία σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο.

Οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντώντας σε ερωτήσεις για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, τις συμφωνίες της Άγκυρας με τη Λιβύη, και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να προβούν σε εικασίες τονίζοντας τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα σχόλια των Αμερικανών αξιωματούχων για τη σημασία της διατήρησης της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση, και το χειρισμό αυτής της σχέσης έτσι ώστε να μην πληγεί το ΝΑΤΟ.

Για τις τουρκικές προκλήσεις, για μια ακόμη φορά τόνισαν ότι η θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι “όλες οι πλευρές πρέπει να συνεργαστούν για να επιλύσουν τις διαφορές τους”, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Τράμπ έχει πολύ καλή σχέση τόσο με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκη.

Τέλος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, θα υπάρξει σημαντική αναβάθμιση της συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας, στον τομέα της εκπαίδευσης. Τον  Πρωθυπουργό συνοδεύει στην Ουάσιγκτον η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr