“Στο Κάμπινγκ Φαναρίου”: Οι μόνιμοι κατασκηνωτές διαμαρτύρονται…

29 Μαΐου 202308:16

Γράφει η Σταυρούλα Μαρκου

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μάρκου

  • ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΜΟΝΙΜΟΥΣ» ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΦΑΝΑΡΙΟΥ.
  • ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ.

Το τουριστικό θέρετρο που κάποτε θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα κάμπινγκ της Ελλάδας, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του, παραμένει για χρόνια απαξιωμένο, υποβαθμισμένο και αφημένο στη μοίρα του να ρημάζει.

Χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του 70 σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, με θέα στο Θρακικό πέλαγος, δίπλα στη λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνη, θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από τα Βαλκάνια ή τις Ευρωπαικές χώρες και ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης όχι μόνο του Φαναρίου και της Κομοτηνής αλλά ολόκληρου του παραλιακού μετώπου και γενικότερα του νομού μας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν, σαν ένα καθαρά αναπτυξιακό θέμα για την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, πέρα και πάνω από τις διαμαρτυρίες ή τους συναισθηματισμούς των επί σειρά ετών παραθεριστών του, θα έπρεπε να το βλέπουμε και να το συζητάμε. Γιατί διαφορετικά βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος.

Ένα γέρικο, στο μεγαλύτερο μέρος του ανεκμετάλλευτο, εγκαταλειμμένο κάμπινγκ του ΕΟΤ, με τις υφιστάμενες υποδομές υπό διάλυση, αυθαίρετες και άναρχες χρήσεις, χόρτα, μπάζα και σκουπίδια που μαζί με κάποια άλλα εγκαταλειμμένα ακίνητα της ΕΤΑΔ στην παραλία συμπληρώνουν μια εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης της περιοχής για διερχόμενους και επισκέπτες.

Από το Φεβρουάριο του 2023, μετά από διαγωνισμό για την μακροχρόνια εκμίσθωση του (20+10 χρόνια), η χρήση του έχει περάσει σε ιδιώτη ο οποίος -σύμφωνα με τη σύμβαση- έχει αναλάβει την υποχρέωση για την αναδιαμόρφωση/ανακαίνιση του συνόλου της έκτασης και των εγκαταστάσεων του με δικές του δαπάνες.

Όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης και το κάμπινγκ βρίσκεται ακόμη στην κυριότητα της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) ενώ παραμένει άγνωστο αν θα λειτουργήσει φέτος και με ποιο τρόπο. Άγνωστο επίσης παραμένει και το μέλλον για τους μόνιμους κατασκηνωτές του, που προφανώς θα κριθεί και από την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος ιδιοκτήτης.

Την Κυριακή 28 Μαίου, μέλη του Συλλόγου Κατασκηνωτών Κάμπινγκ Φαναρίου πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο και έξω από αυτό ενώ συνέταξαν ψήφισμα προς την ΕΤΑΔ με το οποίο ζητούν να ανοίξει και να λειτουργήσει ο χώρος με το υπάρχον καθεστώς τουλάχιστον για φέτος.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής, Δημήτρης Πολιτειάδης, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Κατασκηνωτών Κάμπινγκ Φαναρίου, «πρόκειται περίπου για 80 τροχόσπιτα, τα περισσότερα μένουν εκεί για πολλά χρόνια, αλλά εάν υπολογίσουμε και αυτούς που μένουν για λίγο, τα τροχόσπιτα είναι κατά μέσο όρο 100, οπότε μιλάμε για περίπου 300 άτομα που αφήνουν λεφτά στην τοπική αγορά. Η τιμή που πληρώνουν οι μόνιμοι παραθεριστές με τα τροχόσπιτα είναι γύρω στις 100.000 και 20.000 οι διερχόμενοι, δηλαδή από 1.000 – 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο ανά τροχόσπιτο».

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι τιμές τα προηγούμενα χρόνια για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς και διερχόμενους με σκηνές, ήταν 5,5€ το άτομο, 4,5€ θέση για σκηνή και 4,5€ για το αυτοκίνητο, δηλαδή κοντά στα 15 ευρώ τη μέρα για ένα 1 άτομο με μικρή σκηνή και αυτοκίνητο, χωρίς ρεύμα… και συνήθως χωρίς σκιά σε ένα χώρο ελάχιστων τετραγωνικών.

Την συμπαράστασή της στους κατασκηνωτές εξέφρασε με δηλώσεις και η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ζητώντας να ανοίξει το κάμπινγκ.

Η τουριστική σεζόν ξεκινά αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει το ενδιαφέρον της ΕΤΑΔ ή του αναδόχου, για να προχωρήσουν οι εργασίες που απαιτούνται για την λειτουργία του κάμπινγκ και την εγκατάσταση των παραθεριστών.

Το θέμα πάντως θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 31 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00.

Αρθρογράφος