“Στην Πόλη που κατάκτησαν με βία Πάντα θα υπάρχει η Αγιά Σοφία”

29 Μαΐου 202318:38

Έφτασε ηπρεμιέρα της «Ματοβαμμένης Χαραυγής»…

Είναι το νέο δημιούργημα της οικογένειας Δαμιανίδη, μιας και ο Γιάννης Δαμιανίδης ανέλαβε να δώσει μουσική πνοή στους στίχους που έγραψε ο Συνάδελφος Δημοσιογράφος και Ραδιοφωνικος Παράγωγος Στέφανος Δαμιανίδης πριν από περίπου 2 χρόνια…

Σε αυτό το διάστημα έγιναν πολλά, άλλαξαν πολλά… Αυτό που δεν άλλαξε και δεν πρέπει να αλλάξει ποτέ είναι οι μνήμες… Άλλωστε οι μνήμες είναι που δημιούργησαν την «Ματοβαμμένη Χαραυγή».

Η Ματοβαμμένη Χαραυγή είναι ένας ύμνος στο σθένος της γυναικείας ψυχής! Πραγματεύεται την Ποντιακή γενοκτονία, τους αγνοούμενους στην Κύπρο, τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Σμύρνης και τη γενοκτονία των Αρμενίων. Στόχος της είναι να μιλήσει στις καρδιές των απανταχού Ελλήνων και Αρμένιων και να ταξιδέψει σε ολόκληρη την υφήλιο!

Η «Ματοβαμμένη Χαραυγή» είναι ένα τραγούδι μνήμης σκοτεινών ιστορικών περιόδων πληθυσμιακών ξεριζωμών, που κυκλοφόρησε σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες στις 29/5/23, ανήμερα της μαύρης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Δεκάδες μουσικοί, τέσσερις συναρπαστικές γυναικείες φωνές και ένας αξεπέραστος αφηγητής, όλοι υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Δαμιανίδη, έδωσαν (έπειτα από σκληρή δουλειά 2 χρόνων) σάρκα και οστά στους στίχους του δημοσιογράφου Στέφανου Δαμιανίδη.

Όπως αναφέρει στο Komotinipress ο κ. Στέφανος Δαμιανίδης:

“Αισθάνομαι βαθιά μέσα μου την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου αύριο στις 10 το πρωί να ακούσετε το νέο μας τραγούδι!

Ευχαριστώ λοιπόν στους δεκάδες μουσικούς που συμμετείχαν ολόψυχα σε αυτήν την προσπάθεια…

Ευχαριστώ την Γεωργία Νεοκλέους από την Κύπρο, με την σπάνια φωνή της που θα σας συνεπάρει…

Ευχαριστώ την Ασπασία Στρατηγού, για την τόσο ζεστή της ερμηνεία…

Ευχαριστώ την εξαιρετική Βιολέτα Ίκαρη, που δακρύζω κάθε φορά που την ακούω στο κομμάτι…

Το ευχαριστώ στην περίπτωση της σπουδαίας Ελένης Βιτάλη είναι πολύ λίγο… είναι ξεχωριστή τιμή η συμμετοχή της σε αυτό το τρομερά ιδιαίτερο μουσικό εγχείρημα ιστορικής μνήμης!

Και ευχαριστώ σε έναν από τους πρώτους ανθρώπους που βοήθησαν σε μέγιστο βαθμό στο να ξεχωρίζει η «Ματοβαμμένη Χαραυγή» από οτιδήποτε άλλο έχετε ακούσει… Αυτός είναι ο αφηγητής μας… ο αείμνηστος Κώστας Καζάκος, με την αξεπέραστη φωνή του θα σας ταξιδέψει. Εύχομαι αύριο κύριε Κώστα να απολαύσετε το τραγούδι μας, εκεί ψηλά, παρέα με τον δικό μας Γιωρίκα…”

Αρθρογράφος