Σοκ με την περαίωση

16 Σεπτεμβρίου 201315:28

Δεν έχουν τέλος οι αρνητικές εκπλήξεις που συναντούν οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους με τις ελεγκτικές αρχές. Το πιο πρόσφατο όσο και πολύ σημαντικό κρούσμα που εντόπισε η έρευνα της Voria.gr αφορά τα ήξεις αφήξεις των κατά τόπους εφοριών σχετικά με το νόμο 3888/2010 για την περαίωση των ανέλεγκτων(και όχι μόνο) φορολογικών υποθέσεων.
Ο συγκεκριμένος νόμος έδινε στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες τη δυνατότητα καταβολής 12 δόσεων προκειμένου να περαιώσουν τις χρήσεις των παρελθόντων ετών. Ωστόσο, φορολογούμενοι που εντάσσονταν στην περαίωση αλλά στην πορεία εμφάνιζαν καθυστέρηση πληρωμής ορισμένων δόσεων, μπορούσαν να υπαχθούν – να σημειωθεί- με απόφαση των εφόρων σε ρύθμιση για την καταβολή της περαίωσης σε περισσότερες δόσεις.
Και ξαφνικά, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια εγκύκλιος ή οδηγία από το υπουργείο Οικονομικών, έρχονται οι αρχές να αναιρέσουν τον εαυτό τους: Όπως πληροφορείται η Voria.gr, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ενημερωθεί από τους εφόρους ότι δεν ισχύει η υπαγωγή τους στη ρύθμιση και πως αυτομάτως τίθενται εκτός περαίωσης(!), ενώ εκδίδονται παράλληλα και νέες εντολές τακτικού ελέγχου.
Η αψυχολόγητη στάση των εκπροσώπων των φορολογικών αρχών γεννά πολλά ερωτηματικά και προκαλεί, εκ των ων ουκ άνευ, νέα αναστάτωση στις επιχειρήσεις. Άλλωστε, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν καταβάλει το σύνολο του προβλεπόμενου ποσού της ρύθμισης. Τι θα κάνει ακριβώς το υπουργείο Οικονομικών; Θα επιστρέψει το καταβληθέν ποσό, που πολλές φορές φθάνει και μερικά εκατομμύρια ευρώ, πριν ξεκινήσει τους νέους ελέγχους;
Μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής οικονομίας, όπως καταμαρτυρούν όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένοι, αλλά και παραδέχονται οι πολιτικοί, είναι η αβεβαιότητα του φορολογικού πλαισίου.
Δυστυχώς, όμως, ακόμα και σήμερα, τα παθήματα δεν έχουν γίνουν μαθήματα. Είναι αδιανόητο ο επιχειρηματίας, που βάλλεται από την ύφεση και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει θέσεις εργασίας, να κοιμάται γνωρίζοντας ότι ισχύει το Α και να ξυπνάει διαπιστώνοντας ότι ισχύει το Ω.
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να δώσει λύση εδώ και τώρα στο κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί με την περαίωση.

πηγή: www.voria.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr