Συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής με θέμα την οικονομική κρίση

11 Ιουνίου 201310:30

Ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 σε μια ανοιχτή συνεστίαση μελών και φίλων φιλοξένησε τον Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Περικλή Γκόγκα. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Ελλάδα: Case Study Μύθων και Συνιστωσών Ανάπτυξης» και αφορούσε την παρουσίαση βασικών στοιχείων σχετικά με την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας.
Αρχικά κάνοντας χρήση συγκριτικών στατιστικών πινάκων επιχειρήθηκε η σκιαγράφηση της οικονομικής κατάστασης. Έγινε αναφορά στη δυναμικότητα της παραγωγής, το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, το κατά κεφαλήν εισόδημα, το ποσοστό ανεργίας, τη μεταβολή στις λιανικές πωλήσεις και τις αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η ιστορική πορεία του ελληνικού χρέους από την περίοδο της δικτατορίας έως σήμερα.
Στην επόμενη ενότητα της ομιλίας του ο κ. Γκόγκας παρουσίασε μια σειρά από στρερεότυπα-μύθους που έκαναν την εμφάνισή τους την περίοδο της κρίσης και διαδόθηκαν ταχύτατα από τα ΜΜΕ εγχώρια και ξένα (πχ οι τεμπέληδες Έλληνες, η μείωση των μισθών οδηγεί σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η σωτηρία της χώρας είναι η επιστροφή στη δραχμή κτλ). Στη συνέχεια με στατιστικά δεδομένα ο κ. καθηγητής αποδόμησε έναν προς έναν τους μύθους αυτούς δίνοντας παράλληλα την αντίστοιχη αλήθεια.
Στη συνέχεια ο κ. Γκόγκας αναφέρθηκε στο βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που κατά τη γνώμη του είναι το μορφωτικό επίπεδο και η παραγόμενη έρευνα, μολονότι ο τομέας αυτός δε λαμβάνει σημαντική κρατική υποστήριξη. Μια σειρά δεδομένων από συγκριτικούς πίνακες ενίσχυσαν την άποψη αυτή.
Ολοκληρώνοντας τη βασική του εισήγηση ο ομιλητής αναφέρθηκε στο θέμα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Παρουσίασε τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθώς και τις λάθος πολιτικές με την υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων που εφαρμόζει το ελληνικό κράτος.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γκόγκας παρουσίασε 12 προτάσεις που κατά τη γνώμη του μπορούν να αποτελέσουν βάση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής θα συνεχίσει και στο μέλλον τις προσπάθειες για τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με το διδακτικό προσωπικό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με σκοπό να ενισχυθούν οι δεσμοί της ακαδημαϊκής κοινότητας του κορυφαίου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Θράκης με την κοινωνία της πόλης της Κομοτηνής.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr