Συνεδρίασε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Απάντηση ΥΠΕΞ

29 Σεπτεμβρίου 202207:58

Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί «με όλα τα νόμιμα μέσα» τα εθνικά της συμφέροντα απέναντι στις «ολοένα και πιο προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κάλεσε «τους παράγοντες που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο… να επιδείξουν κοινή λογική», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την 4ωρη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, το Συμβούλιο επέκρινε τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία — την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «ανεξήγητη» — υποστηρίζοντας ότι έρχεται «σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας» και πρέπει να ανακληθεί.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όσον αφορά τη θέση τους στο ΝΑΤΟ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βρουν άλλον σύμμαχο σαν τη χώρα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Atilla Gülan, και ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, οι οποίοι διορίστηκαν με τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ) τον Αύγουστο, συμμετείχαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκαν οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας και για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ.

Συζητήθηκαν λεπτομερώς οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο. Είναι μάταιο να σαμποτάρει η διοίκηση της Ελλάδας ακόμη και τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να ανοίγει πυρ εναντίον πολιτικών πλοίων που πλέουν σε διεθνή ύδατα.

Τονίστηκε έντονα ότι δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις νόμιμες μεθόδους και μέσα που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας από τις προσπάθειές τους. Οι κύκλοι που ενθάρρυναν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς κλήθηκαν σε ορθολογισμό.

Αξιολογήθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου και ζητήθηκε η ανατροπή της απόφασης, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην ανατολική μεσόγειο και είναι αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας. Τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.»

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Τα κύρια σημεία από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας

 

Αρθρογράφος