Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres

23 Σεπτεμβρίου 202210:29

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και στη δημοσιογράφο Isa Soares

Isa Soares: Σας ευχαριστούμε πολύ που αφιερώσατε χρόνο για να μιλήσετε στην εκπομπή μας. Το ερώτημά μου είναι το εξής. Είδαμε πως σήμερα στον ΟΗΕ καταδικάστηκαν, φυσικά, οι πράξεις της Ρωσίας. Ταυτόχρονα όμως είδαμε τον Πρόεδρο Putin να πεισμώνει. Πως θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μένοντας σταθερή στον δρόμο που έχει επιλέξει. Με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα ταχθήκαμε υπέρ της επιβολής πολύ αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία. Γνωρίζουμε πως αυτές οι κυρώσεις φέρνουν αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται χρόνος ώστε να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, φυσικά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, αφού η Ρωσία έχει προχωρήσει στην εργαλειοποίηση του αερίου με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτοξευθεί και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Isa Soares: Ναι, και αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε εντός ολίγου. Αλλά αναμένουμε να μάθουμε ποιο θα είναι το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Νομίζω πως πρόκειται για το 8ο πακέτο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει; Θα περιλαμβάνει σχέδιο για επιβολή πλαφόν στο Ρωσικό πετρέλαιο, κύριε Πρωθυπουργέ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι έτοιμος να κάνω κάποιο σχόλιο σχετικά με το 8ο πακέτο κυρώσεων, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή γίνεται σε τεχνικό επίπεδο πριν παρουσιαστούν προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά αυτό που μπορώ να πω, Isa, είναι πως τα επτά πακέτα κυρώσεων που έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή αποτελούν μια πολύ σημαντική παρέμβαση, με την έννοια πως προκαλούν ήδη πολύ σημαντικές δυσκολίες στη Ρωσία. Αλλά όπως σας είπα, θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στον δρόμο που έχουμε επιλέξει. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Και πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο αποφασιστική στάση ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποστηρίζοντας την ανάγκη να επιβληθεί πλαφόν στο σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται σήμερα στην Ευρώπη, όχι μόνο στο ρωσικό αέριο. Νομίζω ότι αυτή η πρόταση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, και προσβλέπουμε σε πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις εκ μέρους της Επιτροπής σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Isa Soares: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορείτε να μου πείτε τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων. Μπορείτε να μου πείτε τι πιστεύετε πως θα πρέπει να περιλαμβάνει; Και ένα ακόμα ερώτημα: συμφωνούν και τα 27 κράτη μέλη; Αναρωτιέμαι για την περίπτωση της Ουγγαρίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, δεν μπορώ να μιλήσω για την Ουγγαρία, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα χρειαζόμαστε όλες τις χώρες στην ίδια κατεύθυνση. Δεν είναι μυστικό ότι η Ουγγαρία έχει εκφράσει σημαντικές επιφυλάξεις για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όποιες πρόσθετες κυρώσεις επιβάλλουμε στη Ρωσία θα πρέπει να πλήξουν τη ρωσική οικονομία περισσότερο από ό,τι θα πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Υπάρχει λοιπόν ένα εύρος επιλογών στο τραπέζι, αλλά δεν υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές τις οποίες δεν έχουμε εξετάσει ως τώρα. Νομίζω ότι οι περισσότερες από τις κυρώσεις που μπορεί κανείς να σκεφτεί, έχουν ήδη επιβληθεί.

Isa Soares: Ας μιλήσουμε για τις συνέπειες που έχει αυτό στην Ευρώπη και για το κόστος, των τιμών της ενέργειας στο οποίο αναφερθήκατε. Τι συνέπειες είχε αυτό στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί. Και όπως γνωρίζετε, υπάρχει άμεση μεταφορά του κόστους του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα έπρεπε ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε ένα διπλό πρόβλημα. Αυτό που κάναμε στην Ελλάδα, και νομίζω ότι ήμασταν πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να δημιουργήσουμε έναν αρκετά εξειδικευμένο μηχανισμό που ουσιαστικά «πιάνει» τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή.
Στη συνέχεια διοχετεύουμε αυτά τα κέρδη σε ένα ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης που μάς βοηθάει να επιδοτήσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Έτσι, είπαμε στους πολίτες ότι θα πληρώσουν περισσότερα για την ενέργεια, αλλά προσπαθούμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας -λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα- δεν θα είναι υπερβολικές. Αυτή είναι η λογική που υιοθέτησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι έχουν δει τι κάναμε στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει ότι αυτή η μέθοδος πραγματικά λειτουργεί.
Έτσι, κάθε μέρα παίρνουμε εκατομμύρια υπερκέρδη και τα διοχετεύουμε σε αυτό το πρόγραμμα επιδοτήσεων. Και νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν έναν παρόμοιο μηχανισμό. Επομένως, αυτή είναι μια πρώτη γραμμή άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε μια παρέμβαση στην αγορά, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως απαραίτητη όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις.

Isa Soares: Καθώς μιλούσατε, κύριε Πρωθυπουργέ, είδαμε μερικές από τις εικόνες του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Νομίζω πως, και σε διάφορους δήμους, έχουν σβήσει τα φώτα. Είναι κάτι που θα συνεχίσετε να κάνετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, νομίζω ότι πρέπει όλοι παράλληλα να διασφαλίσουμε την εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερης ενέργειας. Και αυτός είναι ο λόγος που στο πρόγραμμα επιδοτήσεων, επιβραβεύουμε τους ανθρώπους εφόσον μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15%. Επομένως, είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτήν την προσπάθεια. Η κυβέρνηση κάνει αυτό που της αναλογεί, αλλά όλοι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε κατά το δυνατόν την κατανάλωση ενέργειας, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, την κατανάλωση φυσικού αερίου. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν επίσης και όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που αποφεύγουν να καταναλώνουν φυσικό αέριο. Μιλάμε λοιπόν για μια συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προσπάθεια του Putin να χρησιμοποιήσει ως όπλο το φυσικό αέριο για να επιβάλλει πρόσθετο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αποτύχει.

Isa Soares: Έχουμε δει ενότητα εντός της ΕΕ όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχουμε δει παράλληλα όχι μόνο πολύ αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο, αλλά και στο κόστος ζωής. Πόση διάθεση λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει στο εσωτερικό για τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης στον πόλεμο, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, είναι το κόστος της ενέργειας που έχει οδηγήσει στην αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Και αυτός είναι ο λόγος που στην Ελλάδα, πέρα από ό,τι κάνουμε στον ενεργειακό τομέα, έχουμε ανακοινώσει επίσης ένα πακέτο στήριξης για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν γενικότερα την αύξηση στο κόστος ζωής. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό γιατί η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετικά καλές επιδόσεις τον περασμένο χρόνο. Αναμένω ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 5%, και αυτό μας δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αλλά, φυσικά, πρέπει συνεχώς να εξηγούμε γιατί χρειάζεται να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και γιατί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τον ρωσικό εκβιασμό. Επειδή πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Αφορά κάθε αυταρχικό ηγέτη που πιστεύει ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία. Επομένως, υπάρχει, νομίζω, ένα ευρύτερο μήνυμα που πρέπει να σταλεί από τη διεθνή κοινότητα, γιατί είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας κι εναντίον της Ρωσίας σε αυτόν τον άδικο πόλεμο.

Isa Soares: Κύριε Πρωθυπουργέ, αλλάζοντας θέμα από την ενέργεια, θα ήθελα να αναφερθώ στις κατηγορίες που διατυπώνει η Τουρκία, τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για το θέμα των μεταναστών. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό το ζήτημα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτός είναι ένας εντελώς παράλογος ισχυρισμός. H Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σήμερα, είχαμε δύο ναυάγια. Σώσαμε περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο. Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Πρόεδρος Erdoğan ενθάρρυνε ανοιχτά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επομένως, δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Και όπως σάς είπα, μόλις σήμερα διασώσαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων.
Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ήμουν ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις.

Isa Soares: Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ, βοηθήστε μας να καταλάβουμε, γιατί το κάνει αυτό η Τουρκία ή ο Πρόεδρος Erdoğan; Τι όφελος έχει η Τουρκία με το να τα λέει αυτά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι σκέφτεται ο Πρόεδρος Erdoğan και αν αυτό είναι απλά ένα ζήτημα που αφορά το εσωτερικό του ακροατήριο. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο.

Isa Soares: Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σας ευχαριστώ που αφιερώσατε χρόνο για να μας μιλήσετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ πολύ, Isa.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του Ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.
Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του γεύματος (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Σεβασμιότατε, κύριε Πρέσβη, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ George (Marcus),

Καταρχάς σάς ευχαριστώ πολύ για τα τόσα ευγενικά λόγια που είπατε στην εισαγωγή σας. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Με τιμά πραγματικά η παρουσία σας. Σάς ευχαριστώ για τον θερμό χαιρετισμό σας και τα τόσα ευγενικά σας λόγια.

Πράγματι, η επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται μόλις λίγους μήνες ύστερα από μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη – όπως απεδείχθη – στην Ουάσιγκτον.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους εσάς. Ιδίως κάποιους που εργάστηκαν πολύ σκληρά για να γίνει αυτή η επίσκεψη και να πραγματοποιηθεί αυτή η ομιλία. Δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συνέβαινε όταν ξεκινήσαμε να την σχεδιάζουμε και να την συζητάμε με την εξαιρετική μας Πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Σας παρακαλώ ένα θερμό χειροκρότημα για την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Αλλά τελικά τα καταφέραμε και όντως ήταν τεράστια τιμή για μένα να μιλήσω ενώπιον της Κοινής Συνόδου του Κογκρέσου και να αναφερθώ στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας. Να αναφερθώ στην παράλληλη ιστορία της Δημοκρατίας, που θεμελιώθηκε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και άντλησε την έμπνευση της από την Κλασική Ελλάδα. Να αναφερθώ επίσης στην Ελληνική Επανάσταση που με τη σειρά της άντλησε έμπνευση από όσα συνέβησαν εδώ, τέσσερις δεκαετίες πριν ξεκινήσει η Επανάσταση στην Ελλάδα.

Έκτοτε οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ακολουθούν ένα παράλληλο μονοπάτι, πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μαχόμαστε για τις ίδιες αξίες που τίθενται υπό αμφισβήτηση στον εξαιρετικά ταραχώδη σημερινό κόσμο.

Παράλληλα ήταν και μια ευκαιρία για εμένα να επισημάνω την συναρπαστική ιστορία της ελληνοαμερικανικής Κοινότητας σε αυτή την σπουδαία χώρα. Και όντως πιστεύω πως η ιστορία σου George, η ιστορία του πατέρα σου, το γεγονός ότι ήρθε από την Εύβοια, ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, όπως και τόσοι ακόμα από εσάς, όπως και τόσοι άλλοι που έκαναν αυτό το Υπερατλαντικό ταξίδι αναζητώντας ένα νέο σπίτι εδώ στις ΗΠΑ, όλες αυτές είναι ιστορίες που εμπνέουν.

Και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω πως η Ελληνοαμερικανική κοινότητα ασχολείται και πάλι με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας και νομίζω πως ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή η Ελλάδα όντως τα πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Και είναι πάντα πιο εύκολο για τους Ελληνοαμερικανούς να ασχολούνται με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα, παρά όταν η χώρα παλεύει να ορθοποδήσει.

Αλλά νομίζω ότι η ομιλία στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν σημαντική γιατί πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται εκείνες οι αξίες που έχουν τόσο μεγάλη σημασία για εμάς. Βρίσκομαι και πάλι εδώ – στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – και θα απευθυνθώ στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή σε μια περίοδο που και πάλι η Ευρώπη βυθίζεται σε πόλεμο.

Κάτι που εθεωρείτο αδιανόητο πριν από έναν χρόνο, έχει γίνει πραγματικότητα. Και είμαστε πάλι αντιμέτωποι με μια κατάσταση, στην οποία καλούμαστε να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των δημοκρατιών μας. Και πιστεύω πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Πρόεδρος Biden έχει δίκιο όταν τοποθετεί τον σημερινό διχασμό του κόσμου σε ένα πλαίσιο στο οποίο μάχονται από την μια δημοκρατίες και από την άλλη, απολυταρχικά καθεστώτα. Και δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο προκειμένου να λάβουμε την απόφαση να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικά μέσα και να συνταχθούμε με όλες εκείνες τις χώρες που αντιλήφθηκαν πως το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά την κυριαρχία μιας χώρας στην οποία εισέβαλε μια μεγαλύτερη επιθετική δύναμη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που θα εδράζεται σε κανόνες.

Και φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί πολύ. Θα πρέπει να ανησυχεί εμάς τους Έλληνες, θα πρέπει να ανησυχεί τους αδελφούς μας στην Κύπρο. Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πληγή της Κύπρου είναι ακόμη ανοιχτή και ότι 48 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, το πρόβλημα της ενοποίησης του νησιού, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος Putin να ηττηθεί στην Ουκρανία, όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο.

Γνωρίζω ότι μάλλον αναμένετε να μιλήσω εκτενώς για την κατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Θα αποφύγω να μιλήσω γι’ αυτό. Θα αφιερώσω χρόνο σε αυτό το θέμα όταν θα μιλήσω στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα μόνο να πω μια λέξη πάνω σε αυτό: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας.

Η συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο και για να υπογραμμίσει ότι σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Όπως έχω πει πολλές φορές, έχουμε μπροστά μας μια περίοδο πολύ μεγάλων προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, έχει δεκαπλασιάσει τις τιμές και έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στην προσπάθειά της να κάμψει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θα το πετύχει και δεν θα το πετύχει γιατί θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα. Θα τους στηρίξουμε οικονομικά. Θα θέσουμε σε εφαρμογή προγράμματα μέσω των οποίων θα ανακυκλώνουμε τα απροσδόκητα κέρδη των μεγάλων παραγωγών ενέργειας, θα τα τοποθετούμε σε ειδικά ταμεία για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να μειώσουμε το υπέρογκο κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Και είναι σημαντικό να το κάνουμε και να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να θέσουμε σε κίνδυνο τη συνοχή των δημοκρατιών μας και των κοινωνιών μας. Αυτό το χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθειά μας δεν θα κλονιστεί. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όπως διαβεβαίωσα και τον ελληνικό λαό, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού μας, για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα, να καταλήξει σε μια πιο εποικοδομητική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή γεωπολιτική κρίση. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάθε κρίση παρουσιάζει και νέες ευκαιρίες.

Όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, δεν υπολογίζαμε τότε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ επιθετικό γείτονα που θα εργαλειοποιούσε το μεταναστευτικό, ότι θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια εκτίναξη των τιμών παρόμοια με την οποία δεν έχουμε δει για περισσότερο από 40 χρόνια. Νομίζω ότι καταφέραμε να οδηγήσουμε το πλοίο με ασφάλεια μέσα σε αυτά τα πολύ ταραγμένα νερά. Και η Ελλάδα σήμερα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια.

Η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλύτερα. Αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 5,3% για το 2022, η οποία θα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε ότι θα αποφύγουμε την ύφεση το επόμενο έτος. Προσελκύουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Για όσους από εσάς επισκεφθήκατε την Ελλάδα το καλοκαίρι, ξέρετε πως είχαμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν, η οποία συνεχίζεται, δόξα τω Θεώ, καθώς προσπαθούμε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο.

Και καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες και την εστίαση της προσοχής μας καθημερινά, στη διαχείριση κρίσεων, πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολυάριθμους σημαντικούς τομείς δημόσιας πολιτικής. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα, τι κάνουμε με την εκπαίδευση. Είμαι τόσο χαρούμενος που ψηφίσαμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο-ορόσημο, απελευθερώνοντας ουσιαστικά την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, επιτρέποντας στα πανεπιστήμιά μας να δημιουργήσουν περισσότερες συνεργασίες με ξένα ιδρύματα, προωθώντας καινοτομίες που θα περίμενε κανείς να συναντήσει στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Και τον Νοέμβριο, θα υποδεχτούμε 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, προκειμένου να σφυρηλατήσουμε επιπλέον συνεργασίες με τα μεγάλα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Παρόμοιες μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Πριν από τρία χρόνια, αν κάποιος έπρεπε να κάνει συναλλαγές με το κράτος, αναγκαζόταν να σταθεί σε μια ουρά και να παλέψει με την καθημερινή ελληνική γραφειοκρατία. Τώρα, για όσους από εσάς έχετε βρεθεί στην Ελλάδα, ξέρετε ότι πολλά από αυτά που απαιτούσαν φυσική παρουσία στο παρελθόν, μπορείτε να τα κάνετε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου, μέσω της εφαρμογής gov.gr. Και σε μια εποχή που στις Η.Π.Α. έχετε ακόμα μια μικρή χειρόγραφη κάρτα εμβολιασμού, στην Ελλάδα πρωτοστατήσαμε με το ψηφιακό πιστοποιητικό και ήμασταν μπροστά από την Ευρώπη όσον αφορά τέτοιου είδους ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Και φυσικά, οι μεγάλοι επενδυτές το έχουν προσέξει.

Έχουν προσέξει το γεγονός ότι η κατάσταση αλλάζει πράγματι στην Ελλάδα. Ότι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις, και όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός, αλλά και σε νέους καινοτόμους τομείς όπως η τεχνολογία. Και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις όχι μόνο επειδή πιστεύω ότι διαθέτει μια ικανή κυβέρνηση που μειώνει το φορολογικό βάρος. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις γιατί διαθέτει καταπληκτικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα και δημιουργούν εταιρείες είναι η απίστευτα ταλαντούχα δεξαμενή νέων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου Ελλήνων που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και αναζητούν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας ώστε να πειστούν να μην εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά να μείνουν και να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον και να κάνουν οικογένεια στην Ελλάδα.

Και πιθανόν, το πιο ενθαρρυντικό πράγμα το οποίο συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ένα πράγμα το οποίο με κάνει χαρούμενο και υπερήφανο, όταν μιλάω σε νέους ανθρώπους, που άφησαν τη χώρα, κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων χρόνων της κρίσης- αναφέρομαι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε στην Ελλάδα «γενιά του Βrain drain» – και βλέπω ότι πραγματικά, αρχίζουν να γυρνάνε πίσω. Αρχίζουν να επιστρέφουν γιατί ξέρουν ότι μπορούν να βρουν καλύτερες δουλειές. Αλλά αρχίζουν να επιστρέφουν επίσης, επειδή θεωρώ ότι πιστεύουν στη μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας.

Και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Μάς κάνει να δουλεύουμε καθημερινά ακόμα πιο σκληρά για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο που, παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε πραγματοποιήσει, είναι ημιτελές. Και γι’ αυτό το λόγο, οι επόμενες εκλογές είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικές, από πολιτικής πλευράς, γιατί και οι επιλογές είναι πολύ σαφείς. Είναι μια επιλογή μεταξύ της διατήρησης της πορείας, της συνέχισης των σημαντικών αλλαγών που έχουμε εφαρμόσει, της προώθησης μεταρρυθμίσεων, της παραμονής στο δρόμο της εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στις ισχυρές περιφερειακές μας συμμαχίες. Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω τον David Harris, ο οποίος είναι εξαιρετικός φίλος της Ελλάδας εκ μέρους της Αμερικανικής Εβραϊκής Κοινότητας (AJC) και να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει και για τη σημαντική συμβολή σας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Εννοώ, λοιπόν, ότι ο δρόμος είναι πολύ ξεκάθαρος, αλλά πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στις κακές μας συνήθειες και να αναιρέσουμε όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει. Δεν θέλω να μετατρέψω την κουβέντα σε πολιτική συζήτηση, αλλά θα έχουμε εκλογές το 2023. Και νομίζω ότι το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός θα είναι πολύ ξεκάθαρο.

Πιστεύω, ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Και πάλι, όπως σας είπα, το έργο της μεταρρύθμισης της Ελλάδας από κάτω προς τα πάνω, όχι μόνο από πάνω προς τα κάτω, μόλις ξεκίνησε και θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση του. Αλλά στο τέλος αυτής της διαδρομής, έχουμε μια πολύ σαφή εικόνα για το πώς θα πρέπει να μοιάζει η Ελλάδα το 2030: μια εντελώς διαφορετική χώρα, μια ευημερούσα χώρα. Μια χώρα που έχει μειώσει την εισοδηματική ανισότητα, που είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά το ειδικό βάρος της στην Ευρώπη και στην περιοχή. Μια χώρα που είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα τεράστια συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όχι μόνο τους ταλαντούχους ανθρώπους της, αλλά και τη φυσική της ομορφιά, την πολιτιστική της κληρονομιά.

Μια χώρα που θα ευημερεί και που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη χώρα της οικονομικής κρίσης της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να ολοκληρώσω με το να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να σκεφτούμε φιλόδοξα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν όρια, όταν σκεφτόμαστε τις δυνατότητες που πραγματικά έχει αυτή η χώρα. Και, φυσικά, για να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτές τις δυνατότητες, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της απίστευτα ταλαντούχας, ευημερούσας και δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ξέρω ότι νοιάζεστε πολύ για το τι συμβαίνει στην πατρίδα και μού δίνει τεράστια χαρά όταν νιώθετε περήφανοι για το τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Και σας ευχαριστώ, σας ευχαριστούμε για τη υποστήριξη που προσφέρετε στην πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Αρθρογράφος