Συνάντηση ΚΕΔΑΣΥ – ΔΑΔΑΑ Ν.Ροδόπης για ενδοσχολική βία, bullying και Σ.Δ.Ε.Υ.

29 Μαρτίου 202315:43

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το ΚΕΔΑΣΥ, δηλαδή το κέντρο διεπιστημονικής αξιολόγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης, είναι μια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς των παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης ή προσαρμογής στο σχολείο.

Αυτή τη στιγμή σε ολη την επικράτεια λειτουργούν 71 ΚΕΔΑΣΥ εκ των οποίων τα 13 ανήκουν στην περιφερειακή διεύθυνση Αττικής, 10 λειτουργούν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από 1 σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Στα ΚΕΔΑΣΥ υπηρετούν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και γενικής εκπαίδευσης, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο μαθητής ανήκει σε μια κατηγορία αναπηρίας η ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών μπορεί το ΚΕΔΑΣΥ να προτείνει διάφορους τρόπους στήριξης του παιδιού στο σχολείο. Όπως να φοιτήσει σε ειδικό σχολείο, να υποστηριχθεί από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, να αντικατασταθούν οι γραπτές εξετάσεις από προφορικές.

Αν και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, αρκετά ΚΕΔΑΣΥ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ελλείψεις προσωπικού καθώς και σε θέματα υποδομών.

ΚΕΔΑΣΥ: Τι ισχύει για τις αξιολογικές εκθέσεις και διευκολύνσεις των μαθητών με αναπηρίες

 

Συνάντηση ΔΣ ΔΑΔΑΑ- Προϊσταμένου ΚΕΔΑΣΥ Ν. Ροδόπης

Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του ΚΕΔΑΣΥ , το ΔΣ του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης πραγματοποίησε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, ενημερωτική συνάντηση με τον Προϊστάμενο του ΚΕΔΑΣΥ Ν. Ροδόπης κ. Σταύρο Φράγκο, ο οποίος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε πέρα από τον διεκπεραιωτικό ρόλο της υπηρεσίας να αφουγκρασθεί τις πραγματικές ανάγκες γονέων και παιδιών στην περιοχή και να κατευθύνει το επιστημονικό έργο των συνεργατών του τελέσφορα.

Ο κ. Σταύρος Φράγκος, προέρχεται από τον επιστημονικό κλάδο των Κοινωνικών Λειτουργών, με μεταπτυχιακές σπουδές υψηλής εξειδίκευσης και με περισσότερα από είκοσι (20) χρόνια εμπειρίας και εργασίας με παιδιά, νέους κι ενήλικες. Διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στη συνεργασία με άτομα που έχουν προβλήματα ακοής (κωφά, βαρήκοα) και έχει πλούσιο υποστηρικτικό έργο προς γονείς και φροντιστές. Θεωρείται καινοτόμος η προσέγγισή του σε ζητήματα ηγεσίας και διαχείρισης ομάδων με σκοπό την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων σε παιδιά και οικογένειες. Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα την  κοινωνική εργασία με άτομα με αναπηρία στον τομέα της απασχόλησης στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη.

Το ΔΣ του ΔΑΔΑΑ ενημέρωθηκε από τον κ. Σταύρο Φράγκο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν ωφελουμένους και γονείς/φροντιστές του Συλλόγου ενώ ετέθησαν προς διερεύνηση και θέματα για (άμεση) μελλοντική συνεργασία των δύο φορεων που αφορούν σε κοινές δράσεις, συμμετοχή σε ημερίδες επιμόρφωσης και ενημέρωσης όσο και για συνεργασία σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αναφορά του κ. Στ. Φράγκου στο νέο νομοσχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying) που παρουσιάσθηκε από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Το ΚΕΔΑΣΥ ανήκει στους υποστηρικτικούς φορείς (Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, ΚΕΔΑΣΥ) που παρεμβαίνουν άμεσα όταν χρειασθεί.

Νίκη Κεραμέως στην Ολομέλεια της Βουλής: «Στόχος μας να δώσουμε φωνή στα παιδιά που είναι αντιμέτωπα με τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία»

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του Προϊσταμένου ΚΕΔΑΣΥ Ροδόπης στο νέο θεσμό των Σχολικών Δικτύων Εκπαίδευσης & Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης ανά ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. που έχουν σκοπό την ενδυνάμωση και την προώθηση της συνεργασίας, καθώς και το συντονισμό του έργου των σχολικών μονάδων και Ε.Κ., για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προαγωγή συνολικά της ψυχοκοινωνικής τους υγείας.

sxoleia-sdey-amth-2021-22

kanonismos-leitourgias-edy

Κοινή εκτίμηση των μελών του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ν.Ροδόπης είναι ότι μία τόσο σημαντική υπηρεσία όπως το ΚΕΔΑΣΥ σε μία περιοχή με τις δημογραφικές ιδιαιτερότητες της Ροδόπης και με το τόσο πλούσιο έργο που παράγει, δεν διαθέτει και τις ανάλογες κτηριακές υποδομές για τις οποίπες πρέπει να μεριμνήσει η ΠΕ Ροδόπης και ο Δήμος Κομοτηνής.

Αρθρογράφος