Σήμα κινδύνου για την προστασία της Α’ κατοικίας

24 Απριλίου 201713:09

Το καμπανάκι χτυπάει η Ελληνική Ενωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει «τσουνάμι» κοινωνικών αντιδράσεων εν όψει των πλειστηριασμών που έρχονται.

Για την ένωση, η λύση δεν θα βρεθεί στον νόμο που έρχεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά με μία σειρά μέτρων που θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, η οποία κινδυνεύει να χαθεί λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

• την ενίσχυση της εφαρμογής του ν. 3869/2010, με την απλοποίηση των διαδικασιών ρύθμισης, όσον αφορά ιδίως την προστασία της κύριας κατοικίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η κατάργηση της λήξης της προστασίας της κυρίας κατοικίας στο τέλος του 2018.

• Την ανασύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, ώστε να αμβλυνθεί η ανισορροπία που διακρίνει σήμερα την εφαρμογή του και να υποχρεωθούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε αιτιολογημένες προτάσεις διευθέτησης των οφειλών που θα ελέγχονται από ανεξάρτητες και αποτελεσματικές βαθμίδες.

• Την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων πριν από τη διενέργεια οποιουδήποτε πλειστηριασμού να επιδιώκουν μία βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής, με τη χορήγηση περιόδου χάριτος μέχρι δύο ετών, όπου υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία.

• Την παροχή της δυνατότητας στους καταναλωτές να αγοράζουν, πριν από την πώληση σε Εταιρείες εκμετάλλευσης των δανείων, οι ίδιοι το δάνειό τους, έστω και σε εύλογα προσαυξημένη τιμή, με το δικαίωμα της έντοκης αποπληρωμής του.

• Την παροχή του δικαιώματος στον οφειλέτη, όταν η αξία της κατοικίας υπερβαίνει τις εύλογες ανάγκες του ή τις δυνατότητες αποπληρωμής, να πωλήσει την κατοικία του, αγοράζοντας μία χαμηλότερου κόστους, μέχρι την αξία της οποίας θα μπορούν να μεταφέρονται σε αυτή οι εξασφαλίσεις των πιστωτών.

Πηγή: ethnos.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr