“Συγκυβέρνηση” από το lounge και τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ – “Ορφανή” η Θράκη

9 Ιουλίου 201909:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ενδιαφέροντα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά προκύπτουν από το νέο κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοινώθηκε χθες, στέλνοντας πολιτικά και σημειολογικά μηνύματα ενός και εκτός Ελλάδας και θέτοντας τον πήχη για τον ίδιο στην λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα να δαμάσει πρόσωπα, λογικές και ριζωμένες νοοτροπίες.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι μικρό, καθώς αριθμεί συνολικά 52 άτομα, ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση είχε 53, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο του μικρότερου μεγέθους.

Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο είναι πολύ μικρότερο με 17 υπουργούς, έναν υπουργό επικρατείας και δύο αναπληρωτές υπουργούς, όταν το προηγούμενο αριθμούσε περί τα 30 μέλη.

Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε 5 γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. Οι δύο από αυτές είναι υπουργοί- η Νίκη Κεραμέως Παιδείας και η Λίνα Μενδώνη Πολιτισμού- ενώ τρεις ακόμη είναι υφυπουργοί. Πρόκειται για τις: Σοφία Ζαχαράκη (υφυπουργός Παιδείας), Δόμνα Μιχαηλίδου (υφυπουργός Εργασίας) και Φωτεινή Αραμπατζή (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης).

Ακόμη, στο υπουργικό συμβούλιο μπήκαν 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Οι τρεις από αυτούς είναι υπουργοί και οι 18 υφυπουργοί. Οι 3 εξωκοινοβουλευτικοί που επιλέχθηκαν για υπουργοί είναι οι: Κυριάκος Πιερρακάκης (Επικρατείας- Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Λίνα Μενδώνη (Πολιτισμού) και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Προστασίας του Πολίτη).
Αύριο η ορκωμοσία

Ένα επίσης ενδιαφέρον ποιοτικό στοιχεία είναι ότι 21 (από τα 51) στελέχη της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το 40% του υπουργικού σχήματος, είναι κυρίως πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και πολλά απ’ αυτά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Η επιλογή αυτή έχει διττό μήνυμα, αφενός επιδεικνύει την χρήση τεχνοκρατών σε πόστα υφυπουργών και όχι πολιτικά-υπουργών και αφετέρου δείχνει διάθεση διαχωρισμού του εκτελεστικού από το νομοθετικό έργο, τακτική που απαντάται κυρίως στις ΗΠΑ, που οι υπουργοί δεν είναι εκλεγμένοι αλλά διορισμένοι.

Τέλος, να επισημανθεί ότι στη νέα κυβέρνηση δεν μετέχουν οι βουλευτες της Θράκης  Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αναστάσιος Δημοσχάκης,Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Σπυρος Τσιλλιγγίρης, που ίσως αξιοποιηθούν σε δεύτερη φάση!

Σήμερα θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στις 12:00, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης- παραλαβής στα υπουργεία.

 

Αρθρογράφος