Σιγά σύντροφε, η Ροδόπη κοιμάται…

13 Φεβρουαρίου 202406:48

Γράφει η Σταυρούλα Μάρκου

Ιανουάριος του 2016. Δυο χιλιάδες εξαγριωμένοι αγρότες πολιορκούν για 12 ώρες το κτήριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να εκτονώσουν την ένταση για να τον απεγκλωβίσουν.

Φεβρουάριος του 2024. Χαμόγελα, χειραψίες και ησυχία απέραντη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της σημερινής κυβέρνησης συνομιλεί με 40 περίπου εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, δίνοντας το λόγο για 2 μόλις λεπτά στον καθένα προκειμένου να αναπτύξει τα ιδιαίτερα προβλήματα διαφορετικών μεταξύ τους κλάδων, όπως οι καπνοκαλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι μικροκαλλιεργητές κ.λ.π.

Μια κεκλεισμένων των θυρών και προστατευμένη από ενοχλητικές φωνές σύσκεψη, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Χρ.Τοψίδη και σκοπό να συζητηθούν τα γνωστά, πάγια προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιφέρειας μας με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων μιας κυβέρνησης που παραμένει στην εξουσία τα τελευταία 5 χρόνια.

Με τους δημοσιογράφους σε ρόλο ως συνήθως φωτογράφου – διαφημιστή τοπικών ή κυβερνητικών παραγόντων και με έκδηλη αυτή τη φορά την αμηχανία αν θα πρέπει να περιμένουν και για τέταρτη ώρα έξω από τις κλειστές πόρτες τον υπουργό και τον περιφερειάρχη για δηλώσεις ή θα αποχωρήσουν.

Με τους βουλευτές της Ροδόπης περιέργως απόντες και άφαντους αλλά με κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές του Έβρου, της Ξάνθης και της Καβάλας με ρόλο και λόγο παρόντες. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστος ο λόγος για τον οποίο οι κύριοι Ευριπίδης Στυλιανίδης – Οζγκιούρ Φερχάτ – Ιλχάν Αχμέτ δεν συμμετείχαν στην συνάντηση με τον υπουργό και δεν έκαναν κάποια δήλωση έστω εκ των υστέρων για τα λεχθέντα.

Μια άσκοπη, επικοινωνιακού τύπου, κλειστή σύναξη, με καλεσμένο έναν υπουργό αρμόδιο για τα αγροτικά αλλά αναρμόδιο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, που κατά γενική ομολογία ασχολήθηκε με δευτερεύοντα ζητήματα, δεν άγγιξε τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας, δεν απάντησε σε ερωτήσεις των συνομιλητών του και δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, πετώντας ουσιαστικά τη μπάλα των προβλημάτων σε έναν μάλλον απρόθυμο να σπάσει αυγά πρωθυπουργό και στις ευρωπαϊκές καλένδες.

Ακόμη και η υποτιθέμενη δέσμευση του υπουργού που είδαμε ως τίτλο δηλώσεων του Αυγενάκη στον τοπικό τύπο “O,τι ισχύει για τους πυρόπληκτους του Εβρου , θα ισχύσει και στην Ροδόπη”, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι νέο αλλά για παλαιότερη εξαγγελία από τα έδρανα της Βουλής του Εβρίτη υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρου Κελέτση, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, τον Νοέμβριο του 2023, που ωστόσο δεν έχουμε δει ακόμη στην πράξη.

Στο μεταξύ τα έξοδα στο Θεό, τα χρέη μέχρι το λαιμό, οι υποδομές σχέδια ακόμη επί χάρτου, τα φράγματα σύγχρονα γεφύρια της Άρτας, ενώ ψίχουλα και ξεροκόμματα κυβερνητικών εξαγγελιών προηγούμενων ετών, αέρας κοπανιστός στη μαύρη τρύπα της ακρίβειας στο κόστος της παραγωγής αλλά και της επιβίωσης.

Τα νερά στερεύουν ή πλημμυρίζουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι καλλιέργειες γίνονται βοσκοτόπια ή φωτοβολταικά, τα κοπάδια οδηγούνται στο σφαγείο, το ζωικό κεφάλαιο αποδεκατίζεται, οι θέσεις εργασίας χάνονται οριστικά, τα χωριά αδειάζουν αμετάκλητα, οι νέοι φεύγουν χωρίς επιστροφή, η ύπαιθρος ερημώνει. Κι αυτά λέγονται τοπική και αγροτική ανάπτυξη χωρίς ίχνος ντροπής ή αυτοκριτικής από τους κυβερνώντες σε αυτή τη χώρα.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού»… μας υπενθύμισε σήμερα τη φράση του πρωθυπουργού ο εβρίτης υφυπουργός Στ. Κελέτσης, προσθέτοντας ότι « αυτό σημαίνει οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», προφανώς για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών αλλά ποντάροντας ταυτόχρονα και στον κοινωνικό αυτοματισμό των άλλων επαγγελματικών τάξεων.

Ήταν ημέρα Κυριακή και είχαν την σιγουριά του 41 τα εκατό και της αποχής μας…

Αρθρογράφος