Σε ποια χώρα λειτουργεί το Νοσοκομείο Κομοτηνής;

30 Μαΐου 202312:03
Τα δημόσια Νοσοκομεία έχουν μπει στο κέντρο του ενδιαφέροντος από την εμφάνιση του κορωνοϊού και κατά την διάρκεια της λεγόμενης πανδημίας ζήσαμε την θλιβερή κατάντια του πάλαι ποτέ Εθνικού Συστήματος Υγείας (τώρα έχουμε και τον Στουρνάρα να μας ανακοινώνει με το μαλακό πως κι αυτό που έχει απομείνει, πολύ μας πέφτει). Ειδικά όμως στην Κομοτηνή, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έχει και μία ιδιαιτερότητα που το καθιστά ακόμη λιγότερο λειτουργικό.
 
Αναφερόμαστε στην πάγια τακτική μουσουλμάνων υγειονομικών, κυρίως σπουδαγμένων στην Τουρκία, να μιλούν μεταξύ τους για θέματα της εργασίας τους στην τουρκική γλώσσα, αδιαφορώντας αν οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί συνάδελφοί τους καταλαβαίνουν ή όχι.
 
Όλο και περισσότεροι είναι οι μειονοτικοί γιατροί και νοσηλευτές που επιδεικνύουν μία τέτοια προκλητική στάση, αφενός θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων (σε περίπτωση που κάτι δεν γίνει σαφές και κατανοητό) κι αφετέρου δημιουργώντας ένα κλίμα αρνητικό για τους μη τουρκομαθείς πλειονοτικούς.
 
Θυμόμαστε πως κάμποσα χρόνια πριν, επί διοίκησης Χατζηνέστορος στο Νοσοκομείο είχε κυκλοφορήσει μία «σύσταση» δίκην υπενθυμίσεως προς τους έχοντας μητρική γλώσσα την τουρκική, ότι υποχρεούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να μιλούν με τους συναδέλφους τους στην μόνη επίσημη γλώσσα του κράτους, στα ελληνικά (για τη συνεννόηση με τον ασθενή δεν ισχύει, είναι διαφορετικό θέμα).
 
Η κατάσταση χειροτερεύει με τα χρόνια, καθώς πληθαίνουν οι υγειονομικοί με πτυχίο από την Τουρκία, με μειωμένη έως και μηδενική ελληνομάθεια, αφού πλέον για να ασκήσουν το επάγγελμα δεν εξετάζονται σε μαθήματα κι απλώς αναγνωρίζουν την ισοτιμία του τίτλου σπουδών από το τουρκικό Πανεπιστήμιο στον ΔΟΑΤΑΠ! Ποιος θα διορθώσει αυτήν την εκτρωματική κατάσταση, τι λέει εκείνο το υπουργείο (μη Εθνικής) Παιδείας;
 
Και με την ευκαιρία, κάτι ακόμα. Η αμφίεση των εργαζομένων στην Υγεία είναι διεθνώς συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται μεταβολές, για λόγους όχι τυπικούς αλλά ουσίας. Η μαντήλα που σηματοδοτεί μια θρησκευτική ένταξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν το γνωρίζει η διοικήτρια του Νοσοκομείου μας κ. Γιαμουστάρη;
 
Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάσισε ότι η απαγόρευση χρήσης μαντίλας κατά την πρακτική άσκηση νοσηλευτικής σε κλινικές δημόσιου νοσοκομείου δεν στοιχειοθετεί διάκριση λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.
 
Βασισμένος και σε πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΣτΠ τάχθηκε με τον εσωτερικό κανονισμό δημόσιου νοσοκομείου που απαγόρευσε σε φοιτήτρια νοσηλευτικής να φορά μαντήλα αντί για τον σκούφο της νοσηλεύτριας.
 
Προφανώς η απόφαση αφορά τους πάντες, το προεδρικό διάταγμα 1283/1981 είναι απολύτως σαφές αλλά και ο Εσωτερικός Κανονισμός Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, σχετικά με την πιθανότητα διασποράς πολυανθεκτικών μικροοργανισμών και μικροβίων επίσης.
 
Στο νοσοκομείο της Ξάνθης που τέθηκε προ ετών το ζήτημα έκλεισε σύντομα και σύννομα και δεν ξανατέθηκε.
 
Είναι η Κομοτηνή στην ελληνική Επικράτεια ή όχι;
 
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Παράταξη Πολιτών,
Κομοτηνή 29-5-2023

 

Αρθρογράφος