ΡΟΥΠΕΛ 2024: Τιμήθηκε με μεγαλοπρέπεια η 83η επέτειος από την Μάχη των Οχυρών.

7 Απριλίου 202421:42

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», ήταν η ηρωική απάντηση του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, Διοικητή του οχυρού Ρούπελ στους Γερμανούς αγγελιοφόρους στις 9 Απριλίου του 1941, όταν του ζήτησαν την παράδοση του οχυρού στην αμυντική γραμμή Μεταξά. Τρεις μέρες νωρίτερα, στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 εκδηλώθηκε η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας.

Με μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρώην ΛΑΦ Σιδηροκάστρου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις 1941-Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ στο πλαίσιο της 83ης επετείου από την Μάχη των Οχυρών!

83 χρόνια μετά και σε επετειακή εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τιμήθηκε η μνήμη των αξιωματικών και Οπλιτών, που υπερασπίστηκαν τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά τον Απρίλιο του 1941 στο Ρούπελ και το Ιστίμπεη, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατού Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη.

Οι επετειακοί εορτασμοί για την Μάχη των Οχυρών περιελάμβαναν την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρώων υπερασπιστών των οχυρών τον Απρίλιο του 1941.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο του Οχυρού Ρούπελ, να περιηγηθούν στις ιστορικές στοές και να θαυμάσουν τα εκθέματα της πλούσιας συλλογής τους.

Χαιρετισμός Δημάρχου Σιντικής, Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος, για την 83η επέτειο από τη μάχη των Οχυρών
Μονόδρομος για την Ελευθερία

Η Μάχη των Οχυρών αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολεμικό γεγονός του Β’ ΠΠ.
Το 1941 στα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά επιτέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Γερμανοί. Εκεί οι εφεδρείες του Ελληνικού Στρατού περίμεναν με ανυπομονησία να δοξαστούν όπως τα αδέρφια τους στο Αλβανικό μέτωπο, γνωρίζοντας ότι θα αντιμετώπιζαν την ισχυρότερη πολεμική μηχανή της τότε εποχής… τους Γερμανούς

Για τους υπερασπιστές των Οχυρών η μάχη ήταν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Έθνους των Ελλήνων! Πολέμησαν με περίσσιο θάρρος και γενναιότητα και κατάφεραν να μην χάσουν!
Τα περισσότερα από τα 21 Οχυρά της Γραμμής Μεταξά δεν καταλήφθηκαν ποτέ.
Οδηγήθηκαν σε παράδοση κατόπιν της συνθηκολόγησης της Ελλάδας με την Γερμανία, αφού είχε καταληφθεί η Αθήνα!

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των Οχυρών έγιναν για να αντιμετωπισθεί ο στρατιωτικά υποδεέστερος Βουλγαρικός στρατός. Το αποτέλεσμα όμως ήταν εντυπωσιακό απέναντι στους πανίσχυρους Γερμανούς. Αναμετρήθηκε η Ελληνική ψυχή με το Γερμανικό ατσάλι και το λύγισε.
Πρόγραμμα Σαββάτου 6 Απριλίου 2024.

Η αυτοθυσία του Λοχία Δημήτριου Ίτσιου στην Ομορφοπλαγιά, η αυταπάρνηση του Λοχαγού Κυριακίδη στο Κλειδί, η φράση «το Οχυρό δεν παραδίνονται, καταλαμβάνονται» του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, ο ηρωισμός με τον οποίον σημάδευαν οι Έλληνες στρατιώτες τα στούκας στις κάθετες εφορμήσεις τους και πολλές ακόμη προσωπικότητες που αναδείχθηκαν από την δράση τους στην Μάχη των Οχυρών συνεχίζουν να εμπνέουν και να ευαισθητοποιούν τους σύγχρονους Έλληνες!

Η Μάχη των Οχυρών διδάσκει ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ, αρκεί να γίνει ο κατάλληλος αγώνας στις κατάλληλες συνθήκες!

Ο Δήμος Σιντικής για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων τον επονομαζόμενο «Μήνα των Οχυρών» (Από 6 Απριλίου έως και 12 Μαΐου 2024) με την συνεργασία ΟΛΩΝ των συλλόγων που έχουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων που επιθυμούν να συνδράμουν στην δημιουργία ποιοτικών εκδηλώσεων.
Εκμεταλλευόμενοι την αποκτηθείσα τεχνογνωσία από το εξωτερικό δρομολογούμε την τουριστική προβολή των εκδηλώσεων και στοχεύουμε στην τόνωση της τοπικής κοινωνίας!

Δήμαρχος Σιντικής: Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος.

Αρθρογράφος