Ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ στην Τουρκία και επιστολές διαμαρτυρίας για τουρκική Navtex

21 Φεβρουαρίου 202407:11

Ρηματική διακοίνωση έχει ήδη επιδοθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά σχετικά με τουρκική Navtex και πληροφορίες που έχουν πρόσφατα δει φως δημοσιότητας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επίσης, γνωστοποιούν πως έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία IΜΟ (Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό) και στον Ισπανό συντονιστή για τις Navtex της περιοχής της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Σε όλα τα κείμενα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Με την υπ’ αριθμό 0177/24 Νavtex που εκδόθηκε από τον Υδρογραφικό και Ωκεανογραφικό Σταθμό της Αττάλειας, η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου όπου διεξάγεται ελληνική αεροναυτική άσκηση και δεσμεύτηκε από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες.

Αντίστοιχα, με ξεχωριστή Νavtex (0184/24), από τον ίδιο σταθμό, επανεκπέμπεται αντίστοιχη ελληνική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, με τον ισχυρισμό και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο επαναφέροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι και το Καστελόριζο. Πρόκειται για επανάληψη της προηγούμενης Νavtex που είχε ημερομηνία λήξης 16 Φεβρουαρίου 2024.

Οι δύο τουρκικές NAVTEX έρχονται λίγες ώρες μετά το περιστατικό με τους επικίνδυνους ελιγμούς τουρκικής ακταιωρού στα Ιμια το μεσημέρι του Σαββάτου, το οποίο έληξε με την παρουσία δύο πλωτών του Λιμενικού Σώματος.

Τουρκική ακταιωρός εισήλθε το μεσημέρι του Σαββάτου στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων.

Στο σημείο έσπευσαν δυο σκάφη του Λιμενικου και, μετά από επικοινωνία που είχε Έλληνας αξιωματικός με Τούρκο σύνδεσμο μέσω «κόκκινου τηλεφώνου», η ακταιωρος αποχώρησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό (ελεγχόμενης από κάθε άποψη) «έντασης» που σημειώνεται έπειτα από μια περίοδο σχεδόν απόλυτης νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά.

Αρθρογράφος