ΠτΔ: Το διάβασμα είναι ελευθερία και αφύπνιση!

17 Ιανουαρίου 202310:55

Συνέντευξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Γιούλη Τσακάλου για την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023

1. Υπάρχει το περιθώριο του χρόνου η Πρόεδρος της χώρας, στους σύνθετους καιρούς που ζούμε, να δραπετεύει στον κόσμο ενός βιβλίου;

Πράγματι, δεν είναι εύκολο, οι περιστάσεις είναι απαιτητικές και οι υποχρεώσεις πολλές. Είναι όμως τόσο επιτακτική η ανάγκη και η συνήθεια της ανάγνωσης, ώστε βρίσκω τον χρόνο, συμπιέζοντας άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Εξάλλου για μένα το διάβασμα δεν είναι απόδραση. Είναι εσωτερική ενατένιση, συνομιλία με τον εαυτό, άνοιγμα προς τον κόσμο και τον Άλλο. Είναι ελευθερία και αφύπνιση.

2. Τι είδους βιβλία επιλέγετε να διαβάζετε; Έχετε αγαπημένο συγγραφέα;

Παρότι σήμερα, λόγω της θέσης και των καθηκόντων μου, διαβάζω περισσότερο διπλωματικά, ιστορικά και νομικά βιβλία, μεγάλη αγάπη μου ήταν και παραμένει η λογοτεχνία. Ποτέ μονοσήμαντη, παράγει σημασίες που περισσότερο τις αισθάνεσαι, παρά τις προσεγγίζεις με τη λογική. Είναι η «άλλη φωνή» όπως έγραψε ο Οκτάβιο Πας. Διάβασα πολύ τους κλασικούς, από τον Μπαλζάκ ως τον Ντοστογιέφσκι, και συνεχίζω να επανέρχομαι στις σελίδες τους. Με συγκινεί η ποίηση, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Και βέβαια αξεπέραστες για μένα παραμένουν οι σελίδες του Στρατή Τσίρκα και του Άρη Αλεξάνδρου.

3. Ποιος ήταν εκείνος από το περιβάλλον σας που σας μύησε στην αγάπη για τα βιβλία;

Το οικογενειακό περιβάλλον εν γένει, όχι κάποιο πρόσωπο ιδιαίτερα. Μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι με πολλά βιβλία, με ανθρώπους που διάβαζαν και εκτιμούσαν την τέχνη του λόγου και τις τέχνες γενικότερα. Θα ήταν αδύνατον να μείνω ανεπηρέαστη απ’ αυτήν την ατμόσφαιρα, που μου δίδαξε ότι μέσα από τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα γνωρίζουμε τον εαυτό μας και συνειδητοποιούμε τη θέση μας στη ζωή και τον κόσμο.

4. Διαβάζετε ψηφιακά βιβλία;

Χρειάζομαι το χαρτί, να το ψηλαφίζω, κάποτε να υπογραμμίζω φράσεις ή να σημειώνω στα περιθώρια. Αγαπώ το βιβλίο ως υλικό αντικείμενο. Γι’ αυτό και δεν αποχωρίζομαι κανένα από τα βιβλία που διάβασα και με συνάρπασαν. Τα κρατάω στη βιβλιοθήκη μου σαν γνώριμα τοπία που ανακαλούν συναισθήματα και σκέψεις από την πρώτη επαφή μαζί τους, αλλά διατηρούν, σε κάθε νέα ανάγνωση, την ικανότητά τους να μας εκπλήσσουν και να μας γοητεύουν.

Αρθρογράφος