Πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση των σχέσεων των δύο χωρών σχεδιάζει το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο

14 Αυγούστου 201407:58

Ανακοίνωση σχετικά με την κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στην εν λόγω ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα εξής:

1. Από το εμπάργκο επλήγησαν Έλληνες παραγωγοί αλλά και ρωσικές επιχειρήσεις εισαγωγής αγροτικών προϊόντων όπως και οι Ρώσοι καταναλωτές.

2. Λόγω της ανωτέρας βίας των γεγονότων η αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών που επλήγησαν θεωρείται επιβεβλημένη, ενώ η καταβολή της πρέπει να γίνει έγκαιρα. Επίσης θεωρείται επιβεβλημένη η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την διοχέτευση κατά το δυνατόν της αδιάθετης παραγωγής, που αφορά κυρίως νωπά προϊόντα, όπως και η άμεση κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού και Εθνικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της εμπορικής κρίσης. Αυτό το στρατηγικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία διότι η Ρωσία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες με στόχο τον ανεφοδιασμό της χώρας με προϊόντα.

3. Η ελληνορωσική συνεργασία στον εμπορικό τομέα τα τελευταία χρόνια γνώρισε σταθερή ανάπτυξη. Η Ρωσία πάντα σε φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα εξέταζε τα θέματα που ανέκυπταν στο ελληνορωσικό εμπόριο προς εξάλειψη των οποιονδήποτε εμποδίων του.

4. Η αρχόμενη οικονομική κρίση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας

ότι θα πλήξει και τα δυο μέρη, αφού χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και άλλες, είναι ισχυρά συνδεδεμένες με την αγορά της Ρωσίας.

5. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ευρωζώνη δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί ένα νέο κλυδωνισμό, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η σημερινή κρίση παραγάγει και ενεργειακή κρίση, αφού μεγάλο μέρος της Ευρώπης τροφοδοτείται με Ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

6. Η Ρωσία υπήρξε πάντοτε μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι τόσο ιστορικά όσο και οικονομικά και πολιτιστικά, πράγμα που διευκολύνει την συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

7. Η διοίκηση του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανησυχία και προβληματισμό τις εξελίξεις. Πέραν των άμεσων αρνητικών επιπτώσεων στις εξαγωγές και στον τουρισμό, αν υπάρξει περαιτέρω ένταση και παραταθεί χρονικά η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι αναγκαία λοιπόν η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

8. Ελλάδα και Ρωσία είναι ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένες με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και ως εκ τούτου η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει πολιτική γεφύρωσης μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την αποκλιμάκωση της κρίσης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

9. Το ΕΡΕΕ είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης ενός πολυσχιδούς επιχειρηματικού σχεδίου που θα στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνορωσικής εμπορικής συνεργασίας, η υλοποίηση του οποίου, από πλευράς χρονοδιαγράμματος, θα εξαρτηθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις.

10. Σε κάθε περίπτωση το ΕΡΕΕ θα αναλάβει στο επόμενο χρονικό διάστημα μια σειρά πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ελληνορωσικής συνεργασίας. Στόχος, παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα, να διατηρήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των υψηλών προοπτικών της ελληνορωσικής επιχειρηματικής συνεργασίας και να ατενίσουμε το μέλλον, το οποίο είναι πολλά υποσχόμενο.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr