Προσπαθώντας να κάνετε παιδί: 12 συμβουλές για άντρες

13 Μαρτίου 201620:14

Μπορεί η γυναίκα να είναι αυτή που κουβαλάει το παιδί μέσα της, αλλά ο άντρας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη. Για να πετύχει η γονιμοποίηση, το σπέρμα του πρέπει να είναι υγιές και δυνατό, ώστε να φτάσει και να καταφέρει να εισέλθει στο ωάριο.Για να συμβεί αυτό, ο άντρας πρέπει να μπορεί να έχει (και να διατηρεί) την στύση του, να έχει ικανοποιητική ποσότητα σπερματοζωαρίων, στο σωστό σχήμα και που να κινούνται με τον κατάλληλο τρόπο, και να έχει αρκετό σπέρμα, ώστε τα σπερματοζωάρια να φτάσουν το ωάριο της γυναίκας. Αν υπάρχει πρόβλημα σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς, η σύλληψη θα είναι δύσκολη.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα του άντρα, από τα γονίδια μέχρι τον τρόπο ζωής, συνεπώς είναι δύσκολο να απομονώσουμε τον κύριο αίτιο της υπογονιμότητας. Αν, πάντως, έπρεπε να απαντήσουμε στο ερώτημα του “Τι είναι πιο σημαντικό για έναν άνδρα που θέλει να κάνει παιδιά”, θα λέγαμε πως αυτό είναι μια χαρούμενη, υγιής ζωή, και μια καλή σχέση. Πολλές φορές, τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί επικεντρώνουν την σεξουαλική τους ζωή στην σύλληψη, και πρακτικά κόβουν το σεξ μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή και αυτό δημιουργεί προβλήματα.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς λειτουργεί το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα. Το σπέρμα, που αποθηκεύεται στους όρχεις, χρειάζεται περίπου 72 μέρες για να δημιουργηθεί, να ωριμάσει και να αποκτήσει την ικανότητα να “κολυμπάει”. Όταν ένας άνδρας εκσπερματώνει, τα σπερματοζωάρια μετακινούνται κατά μήκος του πέους, και το σπέρμα, το υγρό δηλαδή μέσα στο οποίο κινούνται, δημιουργείται στις σπερματοδόχους κύστες και τον προστάτη. Τα σπερματοζωάρια, έπειτα, κινούνται μέσα από τον τράχηλο προς τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Αν ένα ωάριο είναι διαθέσιμο, γονιμοποιείται εκεί, και έπειτα “κατεβαίνει” από τις σάλπιγγες στη μήτρα και ξεκινάει να αναπτύσσεται.
Και τώρα, ας δούμε 12 συμβουλές για άντρες που θέλουν να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους.

Χάστε μερικά κιλά
Σύμφωνα με μελέτες, ζευγάρια στα οποία ο άνδρας είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και η γυναίκα έχει φυσιολογικό βάρος, δυσκολεύονται περισσότερο να κάνουν παιδί σε σχέση με ζευγάρια όπου το βάρος δεν αποτελεί πρόβλημα. Παράλληλα, σύμφωνα με περαιτέρω μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, μειώνοντας την ποσότητα και τη “δύναμη” των σπερματοζωαρίων να κινούνται. Αυτό λογικά οφείλεται στο περιττό σωματικό λίπος, το οποίο επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων αναπαραγωγικών ορμονών στους άνδρες.

Ελέγξτε την υγεία σας
Το να κρατάτε υπό έλεγχο χρόνιες παθήσεις, όπως την υψηλή πίεση και τον διαβήτη, μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας. Άλλες παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα είναι η κυστική ίνωση και η κιρσοκήλη. Την ίδια στιγμή, πολλά φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, η μακρά χρήση παυσίπονων και τα φάρμακα για την πίεση, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητα. Τα συμπληρώματα τεστοστερόνης μπορούν επίσης να μειώσουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων, ενώ τα φάρμακα και η ακτινοβολία κατά τη χημειοθεραπεία μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στη στειρότητα.

Βελτιώστε τη διατροφή σας
Ενώ δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα, θεωρείται λογικό πως κάποιος που τρώει άφθονα φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορούν να τον βοηθήσουν να παράγει καλύτερης ποιότητας σπέρμα. Επίσης, σωστό είναι να καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά και μέτριες ποσότητες καθαρής πρωτεΐνης. Μια συχνή απορία είναι αν η καφεΐνη επηρεάζει το σπέρμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.

Ασκηθείτε τακτικά
Η γυμναστική ελαττώνει το στρες, κάνει τους άνδρες να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους, και έχει θετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγεία τους. Όμως, η μακροχρόνια έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα στους μαραθωνοδρόμους, μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει έρευνες για να αποδειχθεί αν η ποδηλασία μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα, μιας και το συγκεκριμένο άθλημα αναγκάζει τους αθλητές να κάθονται σε μία στάση που αυξάνει την θερμοκρασία των όρχεων – οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε κίνδυνο τραυματισμού, λόγω των κραδασμών. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την ποδηλασία με χαμηλότερη ποσότητα σπέρματος, ακόμα και με στυτική δυσλειτουργία, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα απόλυτα.

Μια πολυβιταμίνη την ημέρα…
Η χρήση πολυβιταμινών δεν παρουσιάζει κάποιον μακροπρόθεσμο κίνδυνο, αλλά έχει κάποια πιθανά οφέλη. Πολλές πολυβιταμίνες που προσφέρονται για άνδρες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και E, και τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ψευδάργυρο. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βελτιώσουν και την ποσότητα, αλλά και την κινητικότητα του σπέρματος.

Προσέξτε το βιολογικό ρολόι
Ενώ δεν χτυπάει τόσο γρήγορα όσο το γυναικείο, το ανδρικό βιολογικό ρολόι υπάρχει, και είναι σημαντικό. Μετά τα 50, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται, και αυτό επηρεάζει το σπέρμα από κάθε άποψη. Παράλληλα, όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, το DNA τους “φθείρεται”, και οι πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες αυξάνονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να γίνουν πατέρες ενός παιδιού με αυτισμό, σύνδρομο Down ή σχιζοφρένεια.

Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με την κακή ποιότητα σπέρματος. Πέρα από τη μειωμένη ποσότητα και κινητικότητα, τα σπερματοζωάρια των καπνιστών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανωμαλίες στο σχήμα, που με την σειρά τους μειώνουν τη δύναμή τους να εισέλθουν στο ωάριο. Πέρα από το κάπνισμα, οι μελλοντικοί μπαμπάδες θα ήταν καλό να αποφεύγουν την χρήση ναρκωτικών, όπως η κάνναβη, αλλά και τα στεροειδή.

Κόψτε και το αλκοόλ
Ο περιορισμός του αλκοόλ δεν πρέπει να ισχύει μόνο για τις εγκυμονούσες – μελέτες έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει και την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος.

Βελτιώστε τις συνθήκες ζωής σας
Το περιβάλλον επηρεάζει σημαντικά την αναπαραγωγική ικανότητα. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που εκτίθεται καθημερινά, λόγω της δουλειάς του, σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα καθαριότητας, ή στα διάφορα γεωργικά λιπάσματα και εντομοκτόνα, θα παρατηρήσει δυσάρεστες συνέπειες στη γονιμότητά του. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια κοινή ανησυχία για τους άντρες που χρησιμοποιούν συχνά φορητό υπολογιστή και τον τοποθετούν στα πόδια τους, αλλά δεν έχει αποδειχθεί επίσημα αν η ζέστη του λάπτοπ, ή η ακτινοβολία λόγω του wi-fi επιδρά άμεσα στο σπέρμα.

Μποξεράκι ή σλιπ;
Μήπως ένα πιο στενό εσώρουχο ανεβάζει την θερμοκρασία των όρχεων, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων; Οι περισσότερες μελέτες πάνω στο ζήτημα λένε πως όχι, η επιλογή εσωρούχου δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην αναπαραγωγική ικανότητα…

Προσοχή στην θερμότητα
…αυτό όμως δεν σημαίνει πως η συχνή έκθεση σε υπερβολικά θερμά περιβάλλοντα, όπως η σάουνα, δεν επηρεάζει αρνητικά την ποσότητα του σπέρματος. Πάντως, οι επιπτώσεις αυτού του είδους έκθεσης σε θερμότητα δεν είναι μόνιμες. Μόλις ένας άνδρας σταματήσει να επισκέπτεται την σάουνα για μερικούς μήνες, η θερμοκρασία των όρχεων μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Ζητήστε βοήθεια
Στα ζευγάρια κάτω των 35, υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος ενός χρόνου. Αν το ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει μέσα σε αυτό το διάστημα, θα ήταν καλό να επισκεφθούν έναν ειδικό. Για γυναίκες άνω των 35, αυτή η περίοδος ελαττώνεται στους έξι μήνες.

Πηγή: iatronet.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr