Προς ένα νέο Ερντογανικό Millî Görüş;

24 Μαρτίου 202323:56
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχη τις έρευνες κοινής γνώμης που διεξάγονται από εταιρείες όπως οι ORC, AR-G και PIAR το τελευταίο τρίμηνο με την συμμετοχή συνολικά ενός δείγματος 33.475 ερωτηθέντων, καθώς αυτές αποτυπώνουν την τρέχουσα πολιτική διάθεση την στιγμή της διεξαγωγής της έρευνας. Σε αυτές να προσθέσουμε και τις μετρήσεις κοινής γνώμης της MetroPOLL, Aksoy Research και της Genar .
 
Με εξίσου μεγάλη προσοχή βλέπουμε και τις επί χάρτου προβλέψεις με αφορμή την διαφαινόμενη συνεργασία του εξαμελούς αντιπολιτευτικού συνασπισμού με το HDP που εκπροσωπεί τους Κούρδους και την εκτιμώμενη αυξητική τάση που θα αποτυπωθεί προφανώς στις επόμενες μετρήσεις. Ενδεικτική είναι η πτώση της δημοτικότητας του ΑΚΡ σε Μπάτμαν, Σιρνάκ, Βαν, Σιίρτ, Ντιγιαμπαρκίρ κάτι που φαίνεται και απο την δυναμική των κομμάτων στην περιοχή.
 
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα καθοριστεί από την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας στις ανατολικές περιοχές, που επλήγησαν και από τους πρόσφατους φονικούς σεισμούς.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν προβάδισμα για τον Kılıçdaroğlu, αλλά αυτό φαίνεται να μην είναι αρκετό. Η πλειοψηφία των αναποφάσιστων προέρχεται από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο διαπραγματεύεται «ανταλλάγματα» για τη στήριξη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.
 
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, επεβλήθησαν πρόστιμα σε 4 τηλεοπτικούς σταθμούς (Halk TV, Show TV, Fox TV ,Tele 1) ενώ πλεόν είναι ευδιάκριτη η στάση του καθεστώτος απέναντι στην μη ελεγχόμενη δημοσιογραφία προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση της κοινωνίας σε προγράμματα ελεύθερης πολιτικής έκφραση και λόγου.Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία κατετάγη στην 149-153η/180 στον δείκτη ελευθερίας έκφρασης των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα
 
Μεγάλο ζήτημα, που σχετίζεται και με την Θράκη αλλά και τα θέματα που απασχολούν τον γράφοντα, εντοπίζεται στην δράση των παραθρησκευτικών και παρακαθεστωτικών εθνικιστικών ομάδων που οι συνιστώσες τους δημιουργούν την συνισταμένη μιας ισχυρής παρακρατικής σέκτας στην Τουρκία.
 
Μία πρόσθετη παράμετρος που σχετίζεται με την στάση του HDP εντοπίζεται στην συμμαχία του Ερντογάν με το HUDA-PAR. Το HUDA-PAR μπορεί να θεωρηθεί ως η πολιτική πτέρυγα της ισλαμικής φονταμενταλιστικής μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Αυτή η οργάνωση σκότωσε εκατοντάδες Κούρδους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.Τόσο το HUDA-PAR όσο και το PKK επιθυμούν μεγαλύτερη κουρδική ανεξαρτησία στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας με πλειοψηφία Κούρδων, είτε μέσω μιας φεντεραλιστικής είτε μέσω μιας αυτονομιστικής προσέγγισης. Ωστόσο, παρότι έχουν παρόμοιους στόχους, παραμένουν σε σύγκρουση μεταξύ τους, καθώς το PKK είναι ένα μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, ενώ το HUDA-PAR οραματίζεται το νόμο της Σαρία στις κουρδικές περιοχές.
 
Καλές οι θετικες ατζέντες, η διπλωματία των καταστροφών και η χαμηλών τόνων αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις πάσης φύσεως, αλλά οι τρέχουσες συνθήκες επιβάλλουν επαγρύπνηση

Αρθρογράφος