Πολυθε(α)ματικό το πρόγραμμα του Via Egnatia 2017 για την Π.Ε. Ροδόπης – Ξεχωρίζει το Via Egnatia Run

20 Σεπτεμβρίου 201711:52

  Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Περιφερειακό Φεστιβάλ VIA EGNATIA που στοχεύει να αποτελεί πυλώνα τουριστικής / πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, να συμβάλλει στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού, στη σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή τουριστική – πολιτιστική δραστηριότητα.

Στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή – Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις κατά το διάστημα 22-24/09/2017.

Το βασικό πρόγραμμα του Περιφερειακού Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην Π.Ε. Ροδόπης έχει ως εξής :

Παρασκευή 22/09/2017

19:00 – 21:00 Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης

  • Έναρξη δράσεων – εκδηλώσεων / Ενημερωτική εκδήλωση – Ημερίδα, για την ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έναρξης δράσεων – εκδηλώσεων / Ενημερωτικής εκδήλωσης – Ημερίδας, για την ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού

        18:30 -19:00

Προσέλευση προσκεκλημένων – εγγραφές

 

19:00 – 19:15

Μουσική επένδυση – προαναγγελία έναρξης εκδήλωσης

 

19:15 – 19:30

Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης & επισήμων

 

19:30 – 20:10

Εισηγήσεις – Παρουσιάσεις των :

 

Γεωργίου Χαριζάνη, Λέκτορα Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

 

Ιωάννη Μπακιρτζή, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

 

20:10 – 21:00

Ερωτήσεις – Συζήτηση

 

  • 21:00 Έκθεση φωτογραφίας αρχαίων ευρημάτων της Εγνατίας Οδού

Σάββατο 23/09/2017

11:00 – 13:00 Πάρκο Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

  • «Θέατρο Σκιών» / Θεατρική Παράσταση σχετική με τη δράση «VIA EGNATIA» (κυρίως για παιδιά)

18:30 – Πάρκο Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

  • Αφετηρία – έναρξη του αγώνα δρόμου εντός πόλης «VIA EGNATIA RUN»

20:00 – 21:00 Βυζαντινό τείχος Κομοτηνής

  • Τερματισμός – Λήξη του αγώνα δρόμου εντός πόλης «VIA EGNATIA RUN» – Απονομές μεταλλείων – βεβαιώσεων συμμετοχής

21:00 – 23:00 : Βυζαντινό τείχος Κομοτηνής

  • Κεντρική Μουσική Εκδήλωση με τη μπάντα Κόζα Μόστρα

 

Κυριακή 24/09/2017

18:00 – 20:00 : Βυζαντινό τείχος Κομοτηνής

  • Μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή ντι τζέϊ (DJ) και δωρεάν προσφορά ροφημάτων καφέ από καφεπώλες της περιοχής

20:00 – 23:00 Βυζαντινό τείχος Κομοτηνής

  • Μουσική εκδήλωση – 1η Μουσική Συνάντηση Τοπικών Συγκροτημάτων Ροδόπης

 

Οι ανωτέρω δράσεις – εκδηλώσεις θα παρουσιάζονται – προβάλλονται ταυτόχρονα, μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής στα ακόλουθα σημεία της Κομοτηνής : Βυζαντινό τείχος, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μέγαρο Μουσικής (εξωτερικός υπαίθριος χώρος), Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής – Ηρώο (Σπαθί), οδός Βενιζέλου. Η ταυτόχρονη αυτή παρουσίαση – προβολή συνιστά μία καινοτομία του Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην Π.Ε. Ροδόπης η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρουσίασης μίας βασικής εκδήλωσης π.χ. της ημερίδας σε διάφορα σημεία της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολιτών, περαστικών, επισκεπτών κ.ά.

Στο ίδιο πλαίσιο καινοτομίας και μοναδικότητας επιχειρείται μία επιστημονική προσέγγιση του θέματος, κατά την Ημερίδα της Παρασκευής 22-09-2016, με τη συμμετοχή καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και ειδικών – αρχαιολόγων.

Ακόμη, μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή αγώνων δρόμου διαφόρων αποστάσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ VIA στην Π.Ε. Εβρου, κατά το έτος 2016 και 2017, επιχειρείται και στη Ροδόπη, η διεξαγωγή του 1ου αγώνα δρόμου VIA EGNATIA RUN, εντός πόλης, 5 χιλιομέτρων. Ο αγώνας δρόμου προγραμματίζεται να διεξαχθεί το Σάββατο 23-09-2017 και ώρα 18:30 με έναρξη – αφετηρία το πάρκο Περιφέρειας (Αρχαιολογικό Μουσείο) και τερματισμό στο Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής. Η διαδρομή περιλαμβάνει ιστορικά μνημεία της πόλης , όπως: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το Ιμαρέτ ( Εκκλησιαστικό Μουσείο), το Ίδρυμα Παπανικολάου – Βυζαντινό Μουσείο Κομοτηνής , την Παλαιά Αγορά Κομοτηνής, τον Πύργο του Ωρολογιού, το Γενί Τζαμί, το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο Κομοτηνής – Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής ( Παλαιό Ταχυδρομείο) , το Εσκί Τζαμί Κομοτηνής, το Βυζαντινό Φρούριο, τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας, την Εβραϊκή Συνοικία, το Τέμενος Σελβιλί ( Σπασμένο Τζαμί), την Εγνατία οδό, την Παλαιά Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ), την Σχολή Νέστωρος Τσανακλή, την Λέσχη Κομοτηναίων, και την Συνοικία Βαρόσι/ Βενιζέλου.

Επιπλέον, πιστεύοντας απόλυτα στη δύναμη του Εθελοντισμού, ο οποίος μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και μπορεί να συμβάλλει θετικά σε επίπεδο ανάπτυξης, οικονομίας, κοινωνίας, ηθών, αξιών κ.ά., και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες υλοποίησης όλων των παραπάνω δράσεων, κάνουμε γνωστό ότι, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος/η να βοηθήσει, εθελοντικά, υποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής του/της ως εθελοντής/τρια του «Περιφερειακού Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην ΠΕ Ροδόπης έτους 2017».

Σχετικές πληροφορίες για εγγραφές, είτε ως εθελοντές, είτε ως δρομείς, παρέχονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. www.pamth.gov.gr / VIA EGNATIA 2017 όπου βρίσκονται αναρτημένες οι αιτήσεις συμμετοχής οι οποίες μπορούν να υποβάλλονται έως και την Τετάρτη 20-09-2017. Οι εγγεγραμμένοι θα ενημερωθούν σχετικά έγκαιρα και αρμοδίως ενώ τηρείται σειρά προτεραιότητας εγγραφής (έως 150 εθελοντές, έως 350 δρομείς).

 Η επιτυχία της προσπάθειας του VIA EGNATIA, του κορυφαίου αυτού πολιτιστικού – τουριστικού γεγονότος, είναι υπόθεση όλων μας, όλων όσων ενδιαφέρονται για την τουριστική – πολιτιστική – κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε όλους να βοηθήσετε στην προσπάθεια αυτή με την ενεργό συμμετοχή σας.

Υπενθυμίζεται πως μπορείτε να κάνετε την αίτηση σας ηλεκτρονικά για το Via Egnatia Run σαν δρομέας, πατώντας εδώ: https://docs.google.com/forms/d/13XeZ9cmRytAPzhln8qJGcRPmPpXfAjpK1DRxna53DW4/viewform?edit_requested=true

και σαν εθελοντής πατώντας εδώ: https://docs.google.com/forms/d/1_Uc5lfWtdxcGxdtFfumqaNfWt5K25070tRJW5Xw4lB8/viewform?edit_requested=true

 

Αρθρογράφος