«Πραγματικές» μάσκες για…υπερήρωες

7 Μαΐου 201309:00

Στα βήματα του…Iron Man και άλλων μασκοφόρων ηρώων των κόμικ και του σινεμά βαδίζει ομάδα φοιτητών του Royal College of Art στο Λονδίνο, οι οποίοι κατασκεύασαν δύο μάσκες που δίνουν υπεράνθρωπη όραση και ακοή.

Τα δύο πρωτότυπα του αποκαλούμενου «project Eidos» φοριούνται το ένα πάνω από τα αυτιά, το στόμα και τη μύτη του χρήστη, και το άλλο πάνω από τα μάτια του. Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιείται ένα κατευθυντικό μικρόφωνο για να αποκτά ο χρήστης τη δυνατότητα να ακούσει ένα μεμονωμένο ήχο σε ένα θορυβώδες, κατά τα άλλα, περιβάλλον (για παράδειγμα, τα λόγια ενός ατόμου μέσα σε ένα συνωστισμένο χώρο).

Ο «απομονωμένος» ήχος «στέλνεται» στον χρήστη μέσω ακουστικών και ενός εξαρτήματος για το στόμα, που στέλνει τον ήχο κατευθείαν στο μέσα αυτί (έσω ους) μέσω δονήσεων- ο χρήστης ακούει σαν να μιλά κάποιος έσα στο κεφάλι του, όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές. Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίζει την ένταση/ ισχύ της ακοής του με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε «παίζοντας» με τις ρυθμίσεις μίας τηλεόρασης ή ενός ραδιοφώνου.

[iframe id=”http://player.vimeo.com/video/58771063?autoplay=1″]

Στη δεύτερη περίπτωση, χρησιμοποιείται μία κάμερα η οποία καταγράφει βίντεο που αποστέλλει σε έναν υπολογιστή. Ο υπολογιστής επεξεργάζεται το βίντεο ανάλογα με τις επιθυμίες του χρήστη, προβάλλοντάς το στην εσωτερική οθόνη και προσθέτοντας ειδικά εφέ, έτσι ώστε να υποδεικνύει, για παράδειγμα, μοτίβα και κατευθύνσεις κίνησης.

Την ομάδα αποτελούν οι Τιμ Μπούκλεϊ, Μίλι Κλάιβ Σμιθ, Μι Έουν Κιμ και Γιούτα Σουγκαβάρα, που αναμένουν μία τεράστια ποικιλία εφαρμογών για αυτή την τεχνολογία, ιδιαίτερα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως την παρακολούθηση αθλητικών αγώνων, συναυλιών ή θεατρικών παραστάσεων, καθώς και στην εκπαίδευση ή στη φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Πηγή : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr