Πώς είδε ο Τούρκος ΥΠΕΞ την “ιδιωτικο-επίσημη” επίσκεψή του στην Θράκη (video)

30 Μαΐου 202121:45

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ολοκληρώθηκε η “ιδιωτικοεπίσημη” επίσκεψη στην Κομοτηνή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα όπου αύριο, Δευτέρα, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ιδιαιτέρως αναλυτική είναι η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επίσκεψη του  Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Θράκη, κι αυτό από μόνο του ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ τον ΕΠΙΣΗΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ.

Να επισημανθεί ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία ή συμπτωματική η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη. 

Άνήμερα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη συνεχίστηκαν οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ 4 τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 καθώς και 6 ελικόπτερα προχώρησαν σε 51 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χωρου της Ελλάδας.

Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια τελέστηκε προσευχή και ο ίδιος φύτεψε ένα πλατάνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αυτή τη στιγμή παραθέτει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη, ενόψει της αυριανής επίσημης συνάντησής τους , ενώ παράλληλα έχουμε δηλώσεις του ΥΠΕΞ αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11:00, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο κ. Τσαβούσογλου πραγματοποίησε “ιδιωτικο-επίσημη”επίσκεψη στην Θράκη η οποία αποτυπώνεται χαρακτηριστικά από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πρώτη ανάρτηση του ο Τσαβούσογλου αναφέρει τα εξής:

«Βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να συναντηθούμε με τους ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη και να συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις.»

Ο υπουργός ανάρτησε και φωτογραφία από το αεροδρόμιο με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, και τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Στην επόμενη ανάρτηση του ανέβασε φωτογραφία με τους παραθρησκευτικούς , παρατύπους και ετεροτοποθετηθέντες αυτοαποκαλουμενους μουφτήδες Κομοτηνής, Ιμπραχίμ Σερίφ, και Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ.

Ο Τσαβούσογλου σημειώνει τα παρακάτω στο μήνυμα του:

«Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα πρώτα με τον μουφτή Κομοτηνής, Ιμπραχίμ Σερίφ και τον μουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ. Το έργο των μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας και σύμπνοιας της Τουρκικής Μειονότητας.»

Ο υπουργός συναντήθηκε επίσης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

«Τονίσαμε ότι είμαστε πάντα και με αποφασιστικό τρόπο δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα στον αγώνα για τα δικαιώματα τους και υπογραμμίσαμε για άλλη μια φορά την σθεναρή υποστήριξη μας», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του στο Twitter για τη συνάντηση.

Αργότερα ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον τάφο του αείμνηστου Σαδίκ Αχμέτ.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Δυτική Θράκη ο υπουργός αναχώρησε οδικώς για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Αρθρογράφος