ΠΟΜΑμεΑ και ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης ενώνουν δυνάμεις και διεκδικούν!

21 Μαρτίου 202319:37

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Κυριακή 19/3/2022, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τύπου ” Με τις άοκνες προσπάθειες του ΔΣ (Βαγγέλης Λαφτσής, Εύη Εξακοΐδου, Νατάσσα Στεφανίδου, Δημήτρης Αναστασόπουλος, Νίκος Αρβανίτης) ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης έγινε ομόφωνα δεκτός στην ΠΟΜΑμεΑ Α.Μ.Θ. . Όποια προσπάθεια είναι στη κατεύθυνση του ενωμένου αναπηρικου κινήματος,θα μας βρίσκει αρωγούς. Μαζί με ΠΟΣΓΚΑμεΑ και ΕΣΑμεΑ πλέον συμμετέχουμε ενεργά σε όλους τους πανελλήνιους φορείς. Η συμμετοχή μας και σε δίκτυα του εξωτερικού όπως το N-DSA-N, μας βοηθά να είμαστε παρόντες και στο εξωτερικό.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από πράγματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ της ΠΟΜΑμεΑ, όπου ο σύλλογος ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης έγινε ομόφωνα δεκτός.” όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Από το ρεπορτάζ του Komotinipress προκύπτει ότι τα θέματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ της ΠΟΜΑμεΑ, όπου ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδοπης έγινε ομόφωνα δεκτός, συνοψίζονται στα εξής:

 • · Είναι πολύ σημαντικό να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και της Ε.Σ.ΑμεΑ. Για την ακρίβεια είναι θεσμική υποχρέωση του Δήμου. Βέβαια, αν δεν υπάρχει η βούληση για αλλαγή σε θέματα δικαιωμάτων των ΑμεΑ δεν σημαίνει κάτι η υπογραφή του.
 • · Όλοι πρέπει να κάνουν χρήση της υπηρεσίας «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ» για θέματα ΑμεΑ. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί με την υπηρεσία καθημερινά 08:00-16:00 στο τηλέφωνο 210-9949837 και στο φαξ 210-523 8967. Επίσης, μπορεί να στείλει mail στο esaea@otenet.gr.
 • · Διεκδίκηση της αύξησης του επιδόματος με βάση τις τελευταίες αυξήσεις στον βασικό μισθό. Βρίσκεται σε ωρίμανση αυτή η διεκδίκηση αφού βέβαια πρώτα καταργηθεί η προστατευτική διάταξη που με αγώνες είχε μπει στα μνημόνια, για να μην μειωθούν τα επιδόματα όπως τότε οι μισθοί.
 • · Όλοι οι γονείς πρέπει να πάρουν μέρος στα «Προγράμματα Συμβουλευτικής Γονέων» που θα ξεκινήσει το Ινστιτούτο. Θα βοηθηθούν και πρακτικά με γνώσεις για τα δικαιώματα τα δικά τους και των παιδιών τους, αλλά και ψυχολογικά. Ο Δ.Α.Δ.Α.Α το παρακολουθεί στενά και θα ενημερώσει με νεότερες αναρτήσεις γι αυτό το πρόγραμμα όπως και το πρόγραμμα κατάρτισης που κάναμε τα χαρτιά για πολλούς ενήλικους αυτιστικούς.
 • · Προχωράει η διαδικασία αποσύνδεσης των προνοιακών επιδομάτων από τις ορφανικές συντάξεις. Έτσι όταν «φεύγει» ο γονέας θα μπορεί και να παίρνει την ορφανική σύνταξη το παιδί ΑμεΑ αλλά και να μην χάνει τα όποια επιδόματα παίρνει.
 • · Δικαστική συμπαράσταση. Έως τώρα για ενηλίκους ΑμεΑ τα κόστη για να γίνει ο γονιός δικαστικός συμπαραστάτης έφταναν και 800 ευρώ. Τώρα με παρεμβάσεις αυτό το κόστος μηδενίστηκε.
 • · Βγαίνουν από το επίσημο λεξιλόγιο του κράτους εκφράσεις υποτιμητικές και αναχρονιστικές για τα ΑμεΑ. Πιο τρανταχτό παράδειγμα να πηγαίνεις στον ΟΑΕΔ να βγάλεις κάρτα ανεργίας και να σου ζητούνε το χαρτί ΚΕΠΑ που γράφει «ανίκανος προς εργασία».
 • · Στον τομέα της παιδείας . Τα ΕΕΕΕΚ ουσιαστικά δίνουν απολυτήριο αντίστοιχο του Δημοτικού. Πρέπει να γίνει εκ νέου τροποποίηση για να αντιστοιχηθούν τα πτυχία αυτά στην πραγματική τους αξία.
 • · Η παράλληλη στήριξη στα γενικά σχολεία ατονεί. Μιλάνε για συμπεριληπτική εκπαίδευση όταν τουλάχιστον στην Ββαθμια εκπαίδευση ένα παιδί ΑμεΑ έχει πλήρη παράλληλη που ουσιαστικά στην καλύτερη των περιπτώσεων καλύπτει το 25% των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας. Κι αυτό το ανεχόμαστε.
 • · Τελευταίο πολύ σημαντικό. Όλοι μπείτε στο https://karta.epan.gov.gr/ και εκδώστε την κάρτα αναπηρίας. Τώρα μπορείτε απλά να την εκτυπώσετε, σε κάποιο καιρό θα είναι πλαστικοποιημένη σαν την νέα ταυτότητα. Ο στόχος είναι να γίνει η νέα ταυτότητα των ΑμεΑ και μάλιστα να συνδεθεί και η κάρτα διέλευσης διοδίων (αναπηρία >50%) με αυτήν. Έχετε οι γονείς και οι φροντιστές ΑμεΑ προτεραιότητα σε κάθε συναλλαγή με το δημόσιο ή ιδιώτη. Ακόμη και σε μάρκετ με την επίδειξή της μπορείτε να παρακάμπτετε την σειρά για παράδειγμα.
 • · Προσωπικός Βοηθός που μας ενδιαφέρει όλους. Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, το πιλοτικό πρόγραμμα για 1000 άτομα εφαρμόζεται μόνο στην Αττική. Είχαμε δεί και εδώ τις φωτογραφίες της υπουργού στην επίσκεψη στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ αλλά δεν είμαστε στο πιλοτικό πρόγραμμα. Στο μέλλον.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή τρέχουν νυχθημερόν κάποιοι γονείς και κάποιοι ΑμεΑ . Πρέπει να γίνουμε περισσότεροι. Οργανωθείτε στον σύλλογο και σε κάθε σύλλογο να διεκδικήσουμε μαζί. Δεν γίνεται από το σπίτι μας ο καθένας.

Αρθρογράφος