Πόλεμος για τις δηλώσεις: Παράταση ζητούν οι φοροτεχνικοί, αρνείται ο Θεοχάρης

18 Ιουλίου 201313:00

“Δεν υπάρχει σκέψη για παράταση” των προθεσμιών κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μετά τον “πόλεμο” που πυροδότησαν τα προβλήματα και οι σημαντικές καθυστερήσεις στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έσπευσε χθες να… απολογηθεί για την καθυστέρηση στο θέμα των τόκων και να διαψεύσει τα περί “υπερφόρτωσης” των συστημάτων της.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ΓΓΠΣ, είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα, οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65 και 75 χιλιάδων Ε1τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.000 τα Σαββατοκύριακα, την ώρα που το σύστημα αντέχει να δεχτεί πάνω από 150.000 δηλώσεις την ημέρα.

Σύμφωνα επίσης με τη ΓΓΠΣ, ολοκληρώνεται μέχρι σήμερα η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων.

Σε “λευκή απεργία” μέχρι τις 22 Ιουλίου οι φοροτεχνικοί

Στο έτερο “ μέτωπο”, αυτό των λογιστών – φοροτεχνικών, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την αδυναμία του Taxisnet να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και εγείρεται θέμα παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, αίτημα που οι λογιστές ζητούν καθημερινά με επιστολές προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) καλεί τους λογιστές να μην υποβάλουν δηλώσεις μέχρι και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για τους φορολογουμένους των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 1 και 2. Παράλληλα, ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει την προσφυγή κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Υποβολή των δηλώσεων από την… παραλία

Σε κάθε περίπτωση, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι πολλές δηλώσεις θα υποβληθούν προς τα τέλη Αυγούστου, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, μέχρι να ξεπεραστούν και τα τελευταία (;) προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Όπως έγραφε το newmoney.gr, στην αποστολή φορολογικών δηλώσεων επικρατεί αλαλούμ, καθώς δεν έχουν φθάσει ακόμη οι βεβαιώσεις αποδοχών από τα κύρια επικουρικά ταμεία, ενώ και οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια δανείων δεν έχουν ανέβει στο taxis, με τις τράπεζες να αρνούνται να δώσουν βεβαιώσεις στους φορολογούμενους. Επιπλέον, καθυστερήσεις παρουσιάζονται και στις χορηγήσεις βεβαιώσεων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

(Δείτε εδώ πληροφορίες για το επίδομα παιδιών και το έντυπο Α21)

Η ΓΓΠΣ έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει εργασίες αναβάθμισης των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υποβολής κατά τη διάρκεια της περιόδου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της, το TAXISNET αναμένεται να μην λειτουργήσει από τις 16:00 έως τις 21:00, ήτοι σε ώρες που παρατηρείταιαυξημένη κινητικότητα σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, κατά τις ημερομηνίες 17 και 23 Ιουλίου, 22 και 27 Αυγούστου.

Πάντως, λόγω της κατάστασης που έχει προκληθεί από τα εμπόδια που συναντούν φορολογούμενοι και λογιστές στην υποβολή των δηλώσεων, συζητείται ήδη, χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως καμία παράταση, να παραμείνει ανοιχτό τα ηλεκτρονικό σύστημα για τουλάχιστον λίγες μέρες ακόμη μετά τη λήξη της διορίας για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2, οι οποίοι, τυπικά, θα έπρεπε να έχουν καταθέσει δήλωση Ε1 το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας.

Όπως έλεγαν πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να έχουν περαστεί τα στοιχεία για τους τόκους στις δηλώσεις των υπόχρεων, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα μπουν και όλα τα στοιχεία Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που παρακράτησαν το 2012 οι εργοδότες ώστε να εκδίδονται άμεσα και τα εκκαθαριστικά για μισθωτούς κι συνταξιούχους, ταυτόχρονα με την υποβολή της δηλώσεώς τους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 ή 2 πρέπει να καταθέσουν δήλωση μέχρι 22 Ιουλίου, ενώ για ΑΦΜ σε 3 ή 4 η διορία λήγει στις 29 Ιουλίου.

Πάντως, για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά περίπου 4,7 εκατομμύρια δηλώσεις ή 102.173 δηλώσεις καθημερινά, αρχής γενομένης από σήμερα. Από υπολογισμούς των φοροτεχνικών, με τον ρυθμό που ακολυθείται σήμερα, ως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν υποβληθεί 3.450.000 δηλώσειςκαι θα υπολείπονται 1,2 εκατομμύρια.

Πηγή:  newmoney.gr 

 

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr