Ποιον ενοχλεί ο θεσμός του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής;

6 Ιουνίου 202107:09

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στο Komotinipress έχουμε αναφερθεί στο στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας να ελέγχξει τις ΔΕΜΠ στην Θράκη (βλ. Γιατί η Τουρκία θέλει να ελέγξει τις ΔΕΜΠ στην Θράκη;) κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Σοφολογιωτάτου κ.Τζιχάτ Χαλήλ (βλέπε και Πώς ανατρέπονται οι σχεδιασμοί της Τουρκίας από την Ροδόπη;)

Παρακολουθώντας τα τοπικά δρώμενα δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί ποιός ενοχλείται τόσο από το πρόσωπο του Σοφολογιωτάτου κ. Τζιχάτ Χαλήλ αλλά κυρίως από τον θεσμό του Τοποτηρητή Μουφτή  Κομοτηνής και για ποιόν λόγο δεν προωθείται η δημόσια εικόνα ενός Θρησκευτικού Λειτουργού ο οποίος ακόμη και για λόγους  εθνικούς θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο στην προσβλητική εικόνα των αυτοκλήτων παρατύπων παραθρησκευτικών λειτουργών του Τουρκικού Προξενείου.

Αφορμή για το παραπάνω σχόλια αποτέλεσε η “απρέπεια” να μην προσκληθεί ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής από τους διοργανωτές της επίσκεψης του Αντιπρόεδρου Ευρωπαϊκής επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομοτηνή , ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης και τον Μητροπολίτη Ξάνθης.

Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται εκ νέου συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  • για ποιόν λόγο δεν θα μπορούσε να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτή την ατμόσφαιρα συνύπαρξη, σύμπνοιας κι αμοιβαιότητας ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής τον οποίον επισκέφθηκαν ακόμη και υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο;
  • Για ποιόν λόγο ο ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιος δεν τον είχε καλέσει;
  • Σύσσωμοι οι τοπικοί παράγοντες  δεν θα έπρεπε να επιμείνουν και για αυτό το θέμα;
  • Ο Μαρωνείας Παντελεήμων δεν έπρεπε να επιμείνει όπως για τόσο και τόσα άλλα;
  • Το ΥΠΕΞ δεν έπρεπε να παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση; κι επιπλέον
  • Ποιά η θέση του Προέδρου της Ελληνικης Βουλής για το γεγονός ότι μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμμετείχαν σε συναντήσεις με πολιτικούς ξενης χώρας που αμφισβητούν την ελληνική έννομη τάξη και τις διεθνείς συνθήκες ενώ θα πρέπει να εξηγήσουν πως αντέδρασαν όταν βρέθηκαν στην υποδοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στους οποίους απευθύνθηκε μάλιστα ως μέλη της «τουρκικής μειονότητας».

 

 

Αρθρογράφος