Ποιόν εκπροσωπούσαν οι Οζγκιούρ Φερχάτ-Χουσεΐν Ζεϋμπέκ στο “Βαλκανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ” της Αδριανούπολης;

19 Απριλίου 202408:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το «Βαλκανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στα πλαίσια του σχεδίου για την Πλατφόρμα Συνεργασίας των Βαλκανικών Πόλεων της Αδριανούπολης, που -όπως όλα δείχνουν- πρόκειται για σχέδιο δημιουργίας περιοχής μαλακών συνόρων (soft borders).

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάσθηκαν (όπως μας γνωστοποιήθηκε) “οι επενδυτικές ευκαιρίες της Περιφέρειας Θράκης σε επιχειρηματίες και επενδυτές από διάφορες βαλκανικές χώρες, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις Β2Β και παρουσιάσθηκαν νέες προοπτικές στο περιφερειακό εμπόριο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε τομείς όπως ένδυση, γεωργικά μηχανήματα, τρόφιμα, συσκευασίες, αλουμίνιο, χονδρική και λιανική κατανάλωση, εξαγωγές φρέσκων λαχανικών και φρούτων, τουρισμός, δασικά και ξυλεία, δομικά υλικά. και τον τουρισμό υγείας”.

Το γενικό πνεύμα της εκδήλωσης αντικατοπτρίζεται στην κεντρική ιδέα ότι “η Αδριανούπολη μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα στο περιφερειακό εμπόριο, ως πύλη στο εμπόριο των Βαλκανίων” και αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών από τον πολιτικό, οικονομικό κι επιχειρηματικό κόσμο ενώ ήταν εμφανής η υποστήριξη του εγχειρήματος από τις κρατικές δομές της Τουρκίας ( Περιφέρεια, Υπουργείο Εξωτερικών) με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, επιχειρηματιών και ΜΚΟ από 11 βαλκανικές χώρες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ταινίας που αναφερόταν στις δραστηριότητες της “Πλατφόρμας” , συνεχίστηκε με την εναρκτήρια ομιλία του Sezai Irmak, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αδριανούπολης (ETSO), ο οποίος καταληκτικά στην ομιλία του τόνισε ότι “η Θράκη μας είναι η πύλη της χώρας μας στα Βαλκάνια. Ζούμε μαζί σε αυτή τη γεωγραφία για εκατοντάδες χρόνια και θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί από εδώ και πέρα”

Ο κυβερνήτης της Αδριανούπολης Yunus Sezer δήλωσε “Αυτή είναι η αρχή μας για λογαριασμό του επιχειρηματικού φόρουμ, για λογαριασμό του εμπορίου και της βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή το συνειδητοποιούμε με τη συμμετοχή 240 εταιρειών, ελπίζουμε ότι θα συγκεντρώσουμε σχεδόν 2 χιλιάδες επιχειρηματίες με ένα μεγάλο δίκαιο το φθινόπωρο. “Η Αδριανούπολη ήταν μια πόλη με πολύ σημαντική θέση σε όλη την ιστορία. Αυτή η αρχαία πόλη έχει φιλοξενήσει όλους τους πολιτισμούς σε κάθε περίοδο της ιστορίας.” Σήμερα είναι η πύλη της χώρας μας προς την Ευρώπη. Έχουμε 4 τελωνειακές πύλες, δύο με την Ελλάδα και δύο με τη Βουλγαρία. Ειδικά η τελωνειακή πύλη Kapıkule είναι γνωστή ως η δεύτερη πύλη με την υψηλότερη κυκλοφορία οχημάτων και επιβατών στον κόσμο. Αυξάνεται κατά 15 τοις εκατό Αυτό είναι ένδειξη ότι το εμπόριο, η βιομηχανία και η παραγωγή έχουν αυξηθεί πέρα ​​από την Ευρώπη, η περιοχή της Θράκης μας είναι μια πολύ σημαντική περιοχή, τόσο από πλευράς γεωργίας όσο και από τη στρατηγική της θέση Δημιουργήθηκαν πιο οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς»
“Αυτός είναι ο σκοπός της ίδρυσης της Πλατφόρμας Συνεργασίας Βαλκανικών Πόλεων. Να ενσαρκώσει την ιστορική αποστολή της Αδριανούπολης”.

Η δήμαρχος της Αδριανούπολης Filiz Gencan Akın δήλωσε ότι η Αδριανούπολη είναι μια πόλη όπου διαφορετικοί πολιτισμοί και διαφορετικές πεποιθήσεις ζουν μαζί ελεύθερα και αδελφικά για αιώνες, και ότι με τις 6 συνοριακές πύλες της, είναι το πρόσωπο της Τουρκίας που ανοίγει προς τα δυτικά και ένα σημαντικό κέντρο από άποψη της παραγωγής και των εξαγωγών. “Η Αδριανούπολη, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή ορυζώνων και ηλίανθων στην Τουρκία, είναι ένα σημαντικό κέντρο γεωργικής παραγωγής και ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο με πάνω από 6,5 εκατομμύρια ντόπιους και ξένους τουρίστες και επισκέπτες. Εκτός από αυτά τα χαρακτηριστικά, η Αδριανούπολη είναι μια πόλη που δεν σπάει τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς της με τα Βαλκάνια είναι μια πόλη που βλέπει τον εαυτό της ως αναπόσπαστο κομμάτι των Βαλκανίων. χώρες, που έχουν ρίζες στη βαλκανική γεωγραφία, ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και της συνακόλουθης συνεργασίας, πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και παράγουν ταυτόχρονα στα Βαλκάνια θα γνωριστούν μεταξύ τους και θα συνάψουν εμπορικές σχέσεις. Αυτό έχει καταστεί αναγκαιότητα Θα είναι πολύ πιο σημαντικό για τις χώρες να κάνουν παραγωγή ενώνοντας τις δυνάμεις τους, αντί να το κάνουν μόνες τους “Το έργο μας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσω της Πλατφόρμας Συνεργασίας με τις Βαλκανικές χώρες.

Ο Sezai Irmak, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αδριανούπολης, είπε ότι θα παράσχουν κάθε υποστήριξη στους επιχειρηματίες της περιοχής για να ανοίξουν νέες αγορές στα Βαλκάνια και να συμμετάσχουν σε αμοιβαίες εμπορικές δραστηριότητες. Δηλώνοντας ότι η Θράκη είναι η πύλη της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ο Irmak είπε, “Έχουμε αναλάβει να υποστηρίξουμε τους εμπορικούς και οικονομικούς στόχους αυτής της πλατφόρμας. Το επιμελητήριό μας είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο εδραιωμένους μη κυβερνητικούς οργανισμούς στην περιοχή μας. Είναι θεσμός Με το μεγαλύτερο δίκτυο με τις βαλκανικές χώρες και τους επιχειρηματικούς κύκλους Στο παρελθόν έχουμε αποκτήσει ένα σοβαρό επιχειρηματικό δίκτυο με παρόμοιες επιχειρηματικές συναντήσεις, διμερείς επιχειρηματικές οργανώσεις, προγράμματα αντιπροσωπειών και επισκέψεις σε εκθέσεις Βασίζεται σε κοινές προσπάθειες για να επιτρέψουμε στους επιχειρηματίες της περιοχής μας να ανοίξουν σε νέες αγορές στα Βαλκάνια και να συμμετάσχουν σε αμοιβαίες εμπορικές δραστηριότητες ενότητα και μια πιο στέρεη οργανωτική δομή στο μέλλον. Η χώρα μας είναι η πύλη της χώρας μας στα Βαλκάνια. «Ζούμε μαζί σε αυτή τη γεωγραφία για εκατοντάδες χρόνια και θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί από εδώ και πέρα», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ανάπτυξης Θράκης Mahmut Şahin έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες ειδικά για τη Θράκη και την Αδριανούπολη. Δηλώνοντας ότι η Αδριανούπολη είναι ένα άνοιγμα συνόρων προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ο Şahin ανέφερε ότι είναι επίσης μια πύλη προς τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Ο Mustafa Sarıbekir, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Βουλγαρίας, ανέφερε ότι 2,5 εκατομμύρια τροχοφόρα οχήματα διέρχονται από τις συνοριακές πύλες της πόλης ετησίως και λαμβάνοντας υπόψη ότι το 55 τοις εκατό των εξαγωγών της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αυτές οι πύλες είναι πολύ σημαντικές για την Τουρκία.Ο Sarıbekir δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει όγκο εξωτερικού εμπορίου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι η Τουρκία πούλησε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βουλγαρία και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήθηκαν από τη Βουλγαρία στην Τουρκία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κυβερνήτης της Αδριανούπολης Yunus Sezer, η δήμαρχος της Αδριανούπολης Av. Filiz Gencan Akın, ο Πρόεδρος ETSO Sezai Irmak, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Trakya Prof. Δρ. Erhan Tabakoğlu, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Murat Ahmet Yörük, ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Trakya Mahmut Sahin, ο Πρόεδρος του Βουλγαρικού DEIK Mustafa Sarıbekir,ο Πρόεδρος Τουρκικού Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Λεβέντ Σαντίκ Αχμέτ, υποδιοικητές, περιφερειάρχες, επιχειρηματίες, πρόεδροι και εκπρόσωποι επιμελητηρίων κι άλλων φορέων οργανώσεις.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι ποιόν και με ποιά ιδιότητα εκπροσωπούσαν οι Εγκάθετοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς κκ Οζγκιούρ Φερχάτ-Χουσεΐν Ζεϋμπέκ και βεβαίως εάν βρίσκονταν σε προηγούμενη συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αντί Επιλόγου

Τί κρύβεται πίσω από την “Πλατφόρμα Συνεργασίας Βαλκανικών Πόλεων της Αδριανούπολης”;

Οργάνωσε η Τουρκία ιφτάρ στην Ξάνθη;

Αρθρογράφος