Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στη «ΜΙΛΛΕΤ» για ρητορική μίσους σε βάρος των Σοφολογιοτάτων Μ. Τζεμαλή και Μ. Σινίκογλου

10 Φεβρουαρίου 201916:51

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θράκης στον αρχισυντάκτη – αρθρογράφο και στον εκδότη της τουρκόφωνης εφημερίδας της Ξάνθης «Millet», Φεϊζουλλάχ Χασανκαχγιά και Τζεγκίζ Ομέρ αντίστοιχα.

Η υπόθεση εκδικάστηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, κατόπιν διακοπής από την προηγουμένη (Τετάρτη 6/2), με τους παραπάνω να εγκαλούνται από τους πρώην Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Μέτσο Τζεμαλή και Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου, για συκοφαντικούς και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος τους, μέσω δημοσιευμάτων στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Millet».

Συγκεκριμένα, είχαν χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων τους κ.κ. Τζεμαλή και Σινίκογλου ως «κίβδηλους», «απατεώνες», «ψεύτες», «προδότες», «ασυνείδητους» και «μαριονέτες», εκφράσεις τις οποίες το δικαστήριο έκρινε ως συκοφαντικές και δυσφημιστικές και σε δεύτερο βαθμό καθώς και πρωτόδικα οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή.

Μετά την έκδοση της απόφασης, οι πρώην Μουφτήδες σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν:

Στις 7 Φεβρουαρίου 2019 συνεδρίασε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θράκης, κατόπιν διακοπής από την προηγουμένη, 6 Φεβρουαρίου 2019, για να εκδικαστεί η έφεση των κατηγορουμένων Τζεγκίζ Ομέρ, εκδότη και Φεϊζουλλάχ Χασανκαχγιά, αρχισυντάκτη και αρθρογράφου της τουρκόφωνης εφημερίδας της Ξάνθης “ΜΙΛΛΕΤ”. Ο Φεϊζουλλάχ Χασανκαχγιά, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή, για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του τύπου, ενώ ο Τσεγκίζ Ομέρ, ως εκδότης της “ΜΙΛΛΕΤ”, είχε καταδικαστεί στην ίδια ποινή, για άμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις. Οι πράξεις τους στρέφονταν κατά των Μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης Μέτσο Τζεμαλή και Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θράκης έκρινε και τους δύο κατηγορούμενους ενόχους, όπως και πρωτόδικα και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή, για όσα συκοφαντικά και δυσφημιστικά είχαν ισχυριστεί σε βάρος μας, μέσω δημοσιευμάτων στην εφημερίδα “ΜΙΛΛΕΤ”, στην έντυπη και στην ηλεκτρονική της έκδοση. Οι καταδικασθέντες, ο μεν πρώτος ως εκδότης και ιδιοκτήτης της “ΜΙΛΛΕΤ”, ενώ ο δεύτερος ως αρθρογράφος, μας είχαν χαρακτηρίσει, μεταξύ των άλλων “κίβδηλους”, “απατεώνες”, “ψεύτες”, “προδότες”, “ασυνείδητους” και “μαριονέτες”, συκοφαντικές και δυσφημιστικές εκφράσεις, για τις οποίες και καταδικάστηκαν παραδειγματικά και σε δεύτερο βαθμό. Θέλουμε από αυτό το βήμα να δηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας, προς όλους όσους μας στήριξαν στον δύσκολο αυτόν αγώνα και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη μας προς την πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη της χώρας μας, που για άλλη μια φορά, με την απόφαση του Δικαστηρίου, στάθηκε στο ύψος των απαιτήσεων.
8 Φεβρουαρίου 2019
Μουφτής Κομοτηνής: Μέτσο Τζεμαλή
Μουφτής Ξάνθης: Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου

Αρθρογράφος