Ποινή 8 μηνών φυλάκισης στον κ. Αχμέτ Μετέ για ρητορική μίσους κατά των Εβραίων

27 Απριλίου 201812:11

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους, επεβλήθη στον κ. Αχμέτ Μετέ, που κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας, αυτοπροσδιορίζεται ως αιρετός θρησκευτικός λειτουργός  (αδίκημα για το οποίο έχει δικασθεί και βρεθεί ένοχος στο παρελθόν)  ποινή οκτάμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή .

Το κατηγορητήριο ανέφερε διασπορά ψευδών ειδήσεων και διέγερση μέσω ρατσιστικού κηρύγματος μίσους.

Η κατηγορία εδράζεται σε αντισημιτικές δηλώσεις που είχε κάνει στις 3 Αυγούστου 2014, στο χωριό Γλαύκη του νομού Ξάνθης συμμετέχοντας σε εκδήλωση (ονομάζεται Kermes και έγινε για φιλανθρωπικούς λόγους) που είχε πραγματοποιηθεί με σκοπό τη συγκέντρωση βοήθειας για τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από την επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, το 2014.

Το «παρών» στην εκδήλωση της Γλαύκης φέρεται να έχει δώσει και ο μουσουλμάνος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου κ Χ. Ζεϊμπεκ, ο οποίος πάντως δεν φαίνεται να εξέφρασε τη διαφωνία του για τα όσα έλεγε ο Αχμέτ Μετέ.

«Ως Συμβουλευτική Επιτροπή, κάναμε μια συγκέντρωση στην Ξάνθη και αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε βοήθεια για τους αδελφούς μας στη Γάζα. Εμείς ήδη τελέσαμε μνημόσυνο και προσευχές εδώ στη Δυτική Θράκη για τα αδέλφια μας εκεί. Εμείς», εμφανίζεται να λέει ο  Αχμετ Μετέ, «χωρίς να ενοχλήσουμε κανέναν και εντελώς δημοκρατικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας στη Γάζα που υποφέρουν εξαιτίας του Ισραήλ. Κατάρα στο Ισραήλ! Διότι αυτούς τους έκαναν σαπούνια οι Γερμανοί, αλλά ο Χίτλερ βγήκε σωστός που είπε ότι τώρα θα θυμώσετε μαζί μου, αλλά μία μέρα θα δικαιωθώ για τους Εβραίους. Η κατάρα μας σ’ αυτούς τώρα και οι προσευχές μας στους αδελφούς μας» συμπληρώνει στο κήρυγμα μίσους του ο Αχμέτ Μετέ.

Στη συνέχεια, ο Αχμέτ Μετέ προσθέτει ότι «όλη τη βοήθεια που συγκεντρώσαμε, θα τη μεταφέρουμε στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα με τη βοήθεια του Βουλευτή μας που βρίσκεται εδώ (σσ. δεν κατονομάζεται) και έχει ήδη κάνει τις επαφές του κι αν δεν μπορέσουμε απευθείας να τα στείλουμε μέσω της (τουρκικής) Πρεσβείας στην Αθήνα, θα τα πάμε στην Άγκυρα. Αν εσείς θέλετε να βοηθήσετε σ’ αυτό ή έχετε κάποια ιδέα για τη μεταφορά της βοήθεια, οι πόρτες της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι ανοιχτές για όλους».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο βουλευτής στον οποίο επανειλημμένα αναφέρεται ο Αχμέτ Μετέ στα όσα λέει, παρενέβη στην εκδήλωση. Μάλιστα, φέρεται και ο ίδιος να κάνει αναφορά στον Χίτλερ και στην επιδίωξή του να εξολοθρεύσει τους Εβραίους και να τους κάνει σαπούνια! Πρόκειται επομένως για πολύ κρίσιμο στοιχείο αν ο εν λόγω μουσουλμάνος βουλευτής συμμερίζεται τις ακραίες απόψεις του ψευδομουφτή καθώς και ποια γλώσσα χρησιμοποίησε σε όσα είπε.

Ο Αχμέτ Μετέ προσπάθησε να αναδιπλωθεί, ζητώντας δημόσια συγνώμη. Αυτό όμως δεν θα γινόταν αν δεν είχε προηγηθεί η ανακοίνωση – καταπέλτης του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Ελλάδος.

Στην απολογία του, ο Μετέ (ο οποίος, σημειωτέον, υπογράφει ως «αιρετός μουφτής Ξάνθης»…) προσπαθεί να τα μαζέψει κακήν – κακώς. Διαπιστώνει «την ύπαρξη ορισμένων επικριτικών εκφράσεών μου κατά του Ισραήλ, εξαιτίας της συναισθηματικής φόρτισης που μου δημιούργησε η δίωξη του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ. Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησα είναι εκφράσεις που επικρίνουν τις αδικίες και τις καταδιώξεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ. Είναι λανθασμένη η σκέψη επίκρισης ολόκληρης της Εβραϊκής Κοινότητας. Ωστόσο», καταλήγει, «θεωρώ ότι είναι αρετή να ζητήσω συγγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα που πρόσβαλα άθελα με τις εκφράσεις μου».

Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη μετά από Αναφορά του δικηγόρου Ξάνθης κ. Στέργιου Γιαλάογλου με γνωστοποίηση και ερώτημα αν αυτές οι δηλώσεις συνιστούν ρατσιστικό κήρυγμα μίσους που στρέφεται εναντίον του Ισραηλιτικού λαού.

Αρθρογράφος