Ποιοι θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με κάτω από ένα ευρώ το λίτρο

19 Σεπτεμβρίου 201314:30

Αν σήμερα ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του στη λιανική θα διαμορφωνόταν περίπου στα 1,28-1,29 ευρώ το λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αρκετά ακριβότερα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι αν συνυπολογιστεί και το ποσό της επιδότησης, η τιμή μπορεί να διαμορφωθεί στο ένα ευρώ ή να πέσει και κάτω από αυτό το ψυχολογικό όριο αν η αγορά γίνει με πιστωτική κάρτα. Ένα λοιπόν είναι το κεντρικό ερώτημα: Ποιοι θα έχουν φέτος δικαίωμα στην επιδότηση;

Το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, είναι να μην αλλάξει τίποτα όσον αφορά στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί το περυσινό σύστημα. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι οι δικαιούχοι της επιστροφής θα είναι αυτοί που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα είναι τα εξής:
· 25000 ευρώ για τον άγαμο
· 35.000 ευρώ για τον παντρεμένο
· 38.000 ευρώ για γονείς με ένα παιδί
· 41.000 ευρώ για γονείς με δύο παιδιά
· 44.000 ευρώ για γονείς με τρία παιδιά

Όσον αφορά στα περιουσιακά κριτήρια, αυτά έχουν ως εξής:
· Για τον άγαμο ανεβαίνει η αξία της ακίνητης περιουσίας στα 150.000 ευρώ (από 100.000 ευρώ που ήταν προηγουμένως)
· Για τον έγγαμο το όριο ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ (από 150.000 ευρώ)

Βέβαια, το να μην αλλάξει απολύτως τίποτα, είναι πλέον σχεδόν απίθανο καθώς η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από παντού ενώ το ότι η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης έχει προκαλέσει απώλειες εσόδων ύψους 400 εκατ. ευρώ είναι πλέον εξακριβωμένο.

Τι σχεδιάζεται; Oi εμπλεκόμενοι στην αγορά των πετρελαιοειδών ζητούν διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να ενταχθούν σχεδόν οι πάντες τουλάχιστον για την κύρια κατοικία τους. Αυτό το σενάριο προβλέπει ότι το εισοδηματικό κριτήριο θα ανέβει και άλλο (κάποιοι ομιλούν ακόμη και για 80.000 ευρώ) και ότι θα εκλείψουν τα ποσοτικά κριτήρια που επέτρεπαν την επιδότηση μόνο για συγκεκριμένες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης. Ταυτόχρονα αναζητείται τρόπος ώστε το ποσό της επιδότησης να προκαταβάλλεται έτσι ώστε να λυθεί ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πέρυσι οι καταναλωτές: αυτό της χρηματοδότησης της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. Τα περισσότερα μηνύματα  έκαναν λόγο ακριβώς γι’ αυτό: «δεν μπορούμε να πληρώσουμε 1000 λίτρα πετρέλαιο προς 1300 ευρώ και στη συνέχεια να περιμένουμε πότε θα πάρουμε τα 280 ευρώ πίσω».

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της προκαταβολής, τότε οι καταναλωτές θα μπορέσουν να αγοράσουν πετρέλαιο με ένα ευρώ ή ακόμη και με 97 λεπτά αν αποφασίσουν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα καθώς και φέτος οι εταιρείες πετρελαιοειδών θα συνεργαστούν με τις τράπεζες ώστε να εξασφαλίσουν εκπτώσεις της τάξεως το 2-3% για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης με «πλαστικό χρήμα».

Πηγή : fpress.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr