Πιέζεται αλλά επιμένει ο Ερντογάν

2 Ιουνίου 201319:25

Υπό πίεση, τόσο από τους συμμάχους του στη Δύση, όσο και από το εσωτερικό, ακόμα και από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση, αποφεύγοντας να κλιμακώσει στο έπακρο την αντιπαράθεσή του με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, πλην όμως εμφανίστηκε και πάλι σήμερα αποφασισμένος να υλοποιήσει το οικιστικό σχέδιό του, που πυροδότησε τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Κυριακής, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει το σχεδιασμό του. Αναφερόμενος στο επίμαχο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, δήλωσε πως αυτό θα συνεχιστεί, παρά και τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του σχεδίου από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το μεσημέρι του Σαββάτου. Διευκρίνισε πως δεν θα κοπούν παρά “μερικά δέντρα”, δήλωσε πως θα γκρεμιστεί ο ιστορικός στρατώνας του Κεμάλ, αλλά για να χτιστεί νέος, στα σχέδια του αυθεντικού και τέλος πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως θα γκρεμιστεί και το υπάρχον Μέγαρο Μουσικής Ατατούρκ για να πάρει τη θέση του ένα νέο, πιο μοντέρνο.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως στο λόγο του εμφανίστηκε έως και είρων, δηλώνοντας: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας. Στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

Τέλος, κατηγόρησε ευθέως τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης πως πυροδοτεί τις ταραχές, λέγοντας ότι έτσι δικαιολογούνται και οι επιθέσεις εξαγριωμένων πολιτών κατά των γραφείων του κόμματός του σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας!
www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr