“Persona non grata” για τα μκδ ο κ. Μπουρχάν Μπαράν

4 Σεπτεμβρίου 202211:48

Γράφουν οι Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Πρωτόπαππας

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάλυσης των τάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποπειραθήκαμε να καταγράψουμε τις αθέατες -στο ευρύ κοινό- εξελίξεις στην Θράκη.

Social Media και Θράκη: Το twitter εκνευρίζει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Το query“ΜπαρχάνΜπουράν” κατέγραψε, σύμφωνα με το PaloProστο ελληνικό διαδίκτυο, μέχρι τώρα ,2.660 συνολικές αναφορές κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 26 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου  2022.

Το twitter είναι και αυτό που συγκεντρώνει την μεγάλη πλειοψηφία των αναφορών και καθορίζει τις τάσεις των socialmedia  για το υπό εξέταση query. Οι αναφορές στο Facebook εμφανίζουν πολύ μικρό αριθμό. Ταυτόχρονα, στα συναισθήματα των αναφορών είναι όλα αρνητικά.

 

Θεματολογία

 

Η θεματολογία επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα MainTopics του PaloPro, στις ακόλουθες αναφορές:

 • H ανάρτηση τουΜπουρχάτΜπαράν που υποστηρίζει την εκλογή των ψευτομουφτήδων στην Θράκη.
 • Η ανακοίνωση της ΝΔ που καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει θέση για το μουσουλμάνο βουλευτή του.

Κατηγοριοποίηση

Οι αντιδράσεις των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου εμφανίζονται να κατηγοριοποιούνται βάσει των κατά προσέγγισης ποσοστών:

 • >80% καταδικάζουν τη δήλωση του Μπουρχάν αναφορικά με την εκλογή των ψευτομουφτήδων στη Θράκη.
 • >70% θεωρεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να πάρει θέση για την αναφορά του βουλευτή του και το ρόλο που διαδραματίζει στην μουσουλμανική μειονότητα.
 • >70% δεν φαίνεται να πείθεται από το ότι ο ΜπουρχάτΜπαράν, ανασκεύασε τις δηλώσεις. Έχουν εμφανιστεί και παλαιότερα βίντεο του Μπαράν που μιλάει για “τουρκική μειoνότητα” στην Θράκη.
 • >60% πιστεύει ότι υπονομεύεται η συνοχή της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας από τέτοιους είδους ενέργειες, που εξυπηρετούν την προπαγάνδα της Άγκυρας για “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη.

 

Ανάλυση περιεχομένου

Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) των αναφορών του PaloPro εξάγει τα ακόλουθα συμπεράσματα:

 • Η πλειοψηφία των χρηστών επικρίνει το Νίκο Ανδρουλάκη για την μέχρι τώρα σιωπή του και την αποδίδει σε συλλογή ψήφων για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την μουσουλμανική μειονότητα.
 • Μεγάλος αριθμός χρηστών θεωρεί το ΜπουρχάνΜπαράνpersona non grata στη Θράκη, καθώς τον θεωρεί υποχείριο του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Επίσης, ένας αριθμός χρηστών νιώθουν εξαγριωμένοι και από τη  ανάρτηση του βουλευτή στην τουρκική γλώσσα.
 • Η πλειοψηφία των χρηστών δεν λαμβάνει υπόψιν την ανασκεύαση της δήλωσης του Μπαράν καθώς σχόλια αναδεικνύουν και παλιότερες δηλώσεις.
 • Το ζήτημα της δήλωσης του ΜπουρχάνΜπαράν, προσέλκυσε και το ενδιαφέρον των mainstreammedia, καθώς είναι μια από τις ελάχιστες φορές που αναδεικνύουν το μειονοτικό θέμα της Θράκης. Ωστόσο το κύριο βάρος το σηκώνουν οι περιφερειακές και τοπικές ιστοσελίδες.
 • Η δήλωση Μπαράν, άγγιξε ευαίσθητες χορδές της πλειοψηφίας των χρηστών του διαδικτύου για τα εθνικά θέματα, και σε μια περίοδο που το κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεων του Ερντογάν κατά της Ελλάδας συνεχίζεται.
 • Η ανάλυση περιεχομένου του PaloPro έδειξε ότι η πλειοψηφία των χρηστών προέρχεται από την Θράκη, με κάποιος από αυτούς να έχουν γνώση για το παίζεται το παιχνίδι της Τουρκίας αλλά και το πολιτικό.

Η ανάλυση* έγινε με το PaloPro, ένα εργαλείο παρατήρησης, αποδελτίωσης και ανάλυσης όλων των αναφορών που γίνονται στο Διαδίκτυο και στα Social Media. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής για άμεσα και ακριβή αποτελέσματα, το PaloPro αναλύει όλες τις διαδικτυακές αναφορές που διαμορφώνουν την ελληνική κοινή διαδικτυακή γνώμη.

Η ανάλυση* έγινε με αναλογικό δείγμα που βασίστηκε στις αναπαραγωγές άρθρων, retweets, impact αναφορών, influencers και referrers. H ανάλυση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δημοσκόπηση και εκφράζει μόνο τις τάσεις της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης.

Η παρούσα ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων (ανάλυση περιεχομένου) αποτελεί ένα δείγμα των δυνατοτήτων PaloPro. Οι συγγραφείς της ανάλυσης δεν εκφέρουν προσωπικές απόψεις, μόνο αναλύουν και ερμηνεύουν τα ποιοτικά δεδομένα.

*Τα στοιχεία του παρόντος σημειώματος παρουσιάσθηκαν στο ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ του AlertTv

 

*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι ContentDirector της PaloServices, Διεθνολόγος–Δημοσιογράφος-διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας komotinipress.gr Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 15 βιβλία του στη σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα. Προσφάτως, στοχοποιήθηκεαπό το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής

 

*Ο Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπαςείναι Sr. DataAnalyst της PaloServices. Είναι Διεθνολόγος–Δημοσιογράφος και αρθρογράφος στην ιστοσελίδα SLpress.gr Επίσης, αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Έχειδημοσιεύσειεπιστημονικάκείμενα (συμπεριλαμβανομένουThe Combined Threat of Terrorism and Organised Crime for and in South East Europe, ΝΑΤΟ Series Vol. 39, 2015). Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000-2014). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Επίσηςέχειπαρακολουθήσειπιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.

Αρθρογράφος