Περιμένοντας ενημέρωση από την Cosmote

19 Φεβρουαρίου 202409:08

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Κυριακή 18/2/2024  για ακριβώς επτά (7) ώρες υπήρξε το απόλυτο τηλεπικοινωνιακό blackout στην ΑΜΘ, Κιλκίς και Λήμνο λόγω (τεράστιας) βλάβης στο δίκτυο της Cosmote. Εξ’αιτίας της βλάβης είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης «100» και «199» στις παραπάνω περιοχές. 

Έπειτα από το κόψιμο δύο κεντρικών καλωδίων δικτύου κορμού σε διαφορετικά σημεία, που προκάλεσε πρόβλημα στις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, η Cosmote ενημερώνει ότι τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν.

Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει ότι έχουν αποκατασταθεί οι υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στις περιοχές των Νομών Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, καθώς και σε Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο.

Η Cosmote προσθέτει ότι από την πρώτη στιγμή, οι τεχνικοί της εταιρείας βρέθηκαν και στα δύο σημεία όπου κόπηκαν τα κεντρικά καλώδια κορμού, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή των βλαβών.

Η λειτουργία του δικτύου αποκαταστάθηκε αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για το τί ακριβώς συμβαίνει.

Το περασμένο καλοκαίρι , μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές , είχαμε επισημάνει ότι αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα στις επικοινωνίες μας λόγω και της καταστροφής σημαντικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε όλη την περιοχή της Θράκης, όπως φαίνεται και από τις αποκλειστικού χαρακτήρα φωτογραφίες μας της περιόδου εκείνης.Ούτε τότε είχαμε λάβει την κατάλληλη ενημέρωση.

Με αφορμήτο έλλειμμα διαφάνειας από τον συγκεκριμένο πάροχο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν δημόσια δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών που διατίθενται στο κοινό, οφείλουν ν ακαταρτίζουν και τηρούν σχέδιο αποτίμησης κινδύνων, το οποίο και πρέπει να επικαιροποιούν σε ετήσια βάση.

Να τονίσουμε ότι η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών αποτελεί προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της σημερινής Κυβέρνησης κάτι που ανέλυσε και ο Πρωθυπουργός σε στελέχη ασφαλείας στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, δεν αποκλείεται η σκοπούμενη βλάβη κι αυτό σε μία περίεργη γεωστρατηγική και γεωπολιτική συγκυρία. Η εταιρεία οφείλει ν’απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται κατ’αρχήν με το αν πληρούνται οι τεχνικές απαιτήσεις ασφαλείας. Η διαρροή περί γεωργικών εργασιών που έκοψαν κανονικό κι εφεδρικό καλώδιο μάλλον δεν πείθει..

Η εταιρεία θα μπορούσε να προτρέψει τους χρήστες των υπηρεσιών της (για όσους είχαν την δυνατότητα, αλλά δεν το ήξεραν) να χρησιμοποιούν την υπηρεσία WiFi Calling

Μεγάλη βλάβη της COSMOTE σε Μακεδονία και Θράκη – Εκτός λειτουργίας «100» και «199»

Αρθρογράφος