Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ: «Όχι» στην μελέτη της κατασκευάστριας εταιρείας για τον TAP

30 Οκτωβρίου 201312:10

Όπως αναμενόταν από πολλούς, με βάση και τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί κατά καιρούς από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη, το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ -το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας- καταψήφισε ομόφωνα την πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας για την όδευση του αγωγού διέλευσης φυσικού αερίου TAP..

ενώ απέρριψε και την γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αγωγού. Όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι τάχτηκαν, μεν, υπέρ της κατασκευής του αγωγού -μιλώντας για ένα έργο μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου-, ωστόσο δέχτηκαν ότι η πρόταση της κοινοπραξίας δεν συμβαδίζει με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που έλαβε χώρα τον τελευταίο καιρό, αλλά ούτε και με την πρόταση του ΤΕΕ ΑΜ (και τις ενστάσεις του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ για τα Τενάγη).

Άρης Γιαννακίδης: Ας φέρουν άλλη πρόταση και την συζητάμε

Μιλώντας στο KavalaPress ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης επανέλαβε την πάγια θέση του για την διέλευση του TAP από τα Τενάγη, τονίζοντας ότι “πρότεινα την μη έγκριση της ΜΠΕ μέχρι να κατατεθεί μια νέα πρόταση από την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία θα συμβαδίζει με τις δικές μας προτάσεις και θα λαμβάνει υπόψη τις ενστάσεις μας. Άπαξ και γίνει αυτό εμείς θα αποδεχτούμε τους νέους περιβαλλοντικούς όρους. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, και ότι η τελική απόφαση ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά ευελπιστούμε ότι η πολιτεία θα δεχτεί την γνωμοδότησή μας”

Θέμης Καλπακίδης: Ένα ακόμα θετικό βήμα

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης (ο οποίος παρακολούθησε την συνεδρίαση και κατέθεσε, εκ μέρους των αγροτών της Καβάλας την από καιρό γνωστή άποψη για την προτεινόμενη όδευση) μίλησε για ένα ακόμα βήμα για την ικανοποίηση του αιτήματος για αλλαγή της χάραξης του TAP, τονίζοντας ότι “εμείς λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα και δεν υποθέτουμε απολύτως τίποτα. Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, άλλωστε, είμαστε πολύ συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ -η οποία στηρίχθηκε στην εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ ΑΜ- κρίνεται θετική από εμάς.”

Σχετικά με το πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής, ο κ. Καλπακίδης τόνισε ότι “στην χτεσινή του εισήγηση ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης τόνισε ότι αντί να ‘σερνόμαστε’ πίσω από την κατασκευάστρια εταιρεία θα πρέπει να γίνει το ανάποδο και να προτείνει μια νέα όδευση, με βάση αυτά που έχουν ζητήσει οι κάτοικοι και οι φορείς του τόπου. Εμείς πάντως, ως Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό την προσπάθεια για ενημέρωση του κοινού, επισημαίνοντας τα σημεία στα οποία δεν αναφέρεται η κατασκευάστρια εταιρεία. Την συνέχεια, ωστόσο, δεν μπορώ να την προδικάσω”

Πηγή : kavalapress.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr