« Η παρέκκλιση μέσα από τους στίχους του ρεμπέτικου και του αργεντίνικου tango»

6 Μαρτίου 201407:00

Το ρεμπέτικο τραγούδι, όπως και το αργεντίνικο tango, καλλιεργήθηκαν και εξελίχθηκαν για συναφείς λόγους: ως έκφραση της βούλησης για απόκτηση κοινωνικής ταυτότητας, ως μια ατέλειωτη προσπάθεια των μεταναστών για επιβίωση, για μια συνέχεια της ύπαρξής τους.

Παρουσίασαν κοινά χαρακτηριστικά ως προς το χρόνο γέννησής τους, ως προς το χώρο αναπτύξεώς τους, ως προς τις ανάγκες που επέβαλλαν τη διάδοση και διατήρησή τους.
Η απόρριψη, η κριτική, η απομόνωση και τελικά η περιθωριοποίηση που βίωσαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις δύο χώρες, αποτυπώθηκε στους στίχους των τραγουδιών της περιόδου 1920-1930.

Οι στίχοι των τραγουδιών αυτών αποτέλεσαν τη μελοποιημένη ποίηση του δρόμου, χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής κουλτούρας του νέου Ελληνικού και Αργεντίνικου Κράτους, αντίστοιχα.

Συντελεστές:

Ρεμπέτες: Μαργαρίτης Σγουρής, Τάσος Πετμεζάς, Χρήστος Πετμεζάς, Αλπερέν Χατζή Ιμπραχήμ, Δημήτρης Κατσιαούνης

Otra Vez: Γιώργος Σγούρος, Μαρία Κηπουρού, Γιάννης Σαριανίδης, Μαρία Παυλακάκη, Μαρία Κατσουρίνη

Θεατρικό Εργαστήρι «Επί σκηνής»: Τάκης Ιγγλέζος, Στέλλα Λεοντοπούλου, Αλέξανδρος Μαρίνος, Νίκος Μαυρίδης

Σύλλογος «Alma Libre» : Τάσος Καμπούρης, Δήμητρα Τσατλάκη, Μαρίνος Καραφωτίου, Εύα Σκότη, Γιώργος Αθανασιάδης, Χριστίνα Ευφραιμίδου, Άρης Κιλιγκαρίδης, Μαρία Ζαχαριάδου, Λευτέρης Ευθυμίου, Τσολάκη Άρτεμις

Σύλλογος Θρακών

Επιμέλεια κειμένου-αφήγηση: Βάσω Θεολόγη
Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Λαντζουράκη

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας του Δ.Π.Θ. Την εκδήλωση προλογίζει ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Κ. Ρέμελης.

Με την ευγενική χορηγία της ΔΚΕΠΠΑΚ
Χορηγοί Επικοινωνίας: R-Channel, Εφημερίδα Χρόνος, Ράδιο Παρατηρητής.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014
Ώρα 21: 00
Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης
Είσοδος ελεύθερη

1689329_10151858595686486_859288709_n

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr