Παρανυφάκια: τα xs του γάμου

6 Αυγούστου 201616:42

Τα παρανυφάκια είναι αξιαγάπητα και χαριτωμένα με τα ροζ μαγουλάκια και τα μπουκλάκια τους, ντυμένα μέσα στα μισκροσκοπικά φορεματάκια ή σμόκιν τους και κρατώντας τα λουλούδια. Η παρουσία τους, πίσω από την απαστράπτουσα νύφη, δίνει μια παραμυθένια, αγγελική διάσταση στο γάμο. Άλλωστε, και τα μικρά κατενθουσιάζονται, καθώς νιώθουν ότι είναι οι συμπρωταγωνιστές της ημέρας.

Ρόλος και επιλογή
Τα κοριτσάκια και τα αγοράκια που θα κρατήσουν το πέπλο σας ή απλά τα καλαθάκια με τα λουλούδια, κατά τη διάρκεια του γάμου σας, είναι συνήθως παιδιά σε «κατάλληλη» ηλικία, κάποιων συγγενών και στενών φίλων του ζευγαριού. Φοράνε φορεματάκια που ταιριάζουν με το θέμα του γάμου αλλά και με το νυφικό, στέκονται πίσω από το ζευγάρι- και αυτό είναι απαράβατος κανόνας. Επίσης, είναι «δασκαλεμένα» να παραμείνουν ήσυχα στη θέση τους και να μην κάνουν φασαρία, ούτε να προστρέχουν όλη την ώρα στη μαμά τους για επιβεβαίωση!
Συνήθως, επιλέγονται παιδιά για το ρόλο αυτό, επειδή η αγνότητα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο.

Και σε L…
Oι ενήλικοι παράνυφοι, θεωρούνται “μάρτυρες” στην υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης που δίνει το ζευγάρι. Πλαισιώνουν το ανδρόγυνο με την αγάπη τους, προσεύχονται για να έρθει η ευλογία του Θεού στο γάμο και υπόσχονται να στέκονται δίπλα του και να το στηρίζουν. Oι ενήλικοι παράνυμφοι συνηθίζονται περισσότερο στις δυτικές κοινωνίες και ο γαμπρός διαθέτει επίσης τους δικούς του, κατά παράδοση τους κολλητούς του φίλους, όπως και η νύφη τις φίλες της. Επίσης συνηθίζεται Ο κουμπάρος, ο best man, και σπανιότερα η «κουμπάρα».

Λιλιπούτειοι συνοδοί
Μικρές δεσποινίδες, ηλικίας από 5 έως 10 ετών, προχωρούν στο διάδρομο της εκκλησίας, πριν από τη νύφη και κρατάνε ένα καλαθάκι με ρύζι, το οποίο θα μοιράσουν αργότερα στους καλεσμένους. Μπορεί να κρατούν και καλαθάκια γεμάτα πέταλα από τριαντάφυλλα και να τα σκορπίζουν κατά μήκος της διαδρομής της νύφης μέχρι το ιερό. Καλό είναι η ηλικία τους να μη ξεπερνά πολύ τα παραπάνω όρια. Οι λόγοι είναι πολλοί. Σε μικρότερες ηλικίες, τα παιδιά πολλές φορές δυσανασχετούν, δε στέκονται για πολύ ώρα ακίνητα, δημιουργούν αναστάτωση και τρέχουν στους γονείς τους με το παραμικρό τους ενοχλήσει ή κουράσει. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, πολλά παιδιά, και ιδιαίτερα τα κορίτσια, αποκτούν τα γνωρίσματα της εφηβείας και ό,τι αυτό συνεπάγεται και έτσι δεν είναι πλέον τόσο χαριτωμένα. Γι’ αυτό, μη διστάσετε να πείτε όχι σε συγγενείς ή φίλους, που σας προτείνουν τα παιδάκια τους, τα οποία, όμως, δεν ταιριάζουν με την εικόνα που έχετε στο μυαλό σας. Μερικές από τις ευγενικές απαντήσεις που μπορείτε να δώσετε για να μην κακοκαρδίσετε κανέναν, μπορεί να αναφέρουν ότι έχετε ήδη συμπληρώσει τον αριθμό των παιδιών, ότι δε φτάνει ο χρόνος για την οργάνωση, δηλαδή, την πρόβα του ρούχου κ.λπ., ότι θα κοιτάξετε για φορεματάκια και κουστουμάκια και μετά να απαντήσετε ότι δυστυχώς δεν μπορέσατε να νοικιάσετε άλλα, επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια και άλλες παρόμοιες κομψές υπεκφυγές. Μην ξεχνάτε ότι είναι η δική σας μέρα και δεν μπορεί κανένας να την προσαρμόσει στα δικά του μέτρα ή όνειρα…

Λίγα και καλά
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τα παρανυφάκια στέκονται πίσω από το ζευγάρι και όταν ξεκινήσει ο χορός του Ησαία ακολουθούν τους νεόνυμφους σε κάθε τους βήμα. Αν είναι πολύ μικρά σε ηλικία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον Ησαϊα, περιορίζονται απλά στο να κρατάνε ένα μικρό μπουκετάκι από λουλουδάκια, στη θέση τους.

Όσον αφορά τον αριθμό τους, μπορείτε να έχετε όσα θέλετε! Είναι ωραίο, όμως, να μην υπάρχει μόνον ένα, αλλά τουλάχιστον δύο ή να ζευγαρώσετε ένα κοριτσάκι με ένα αγοράκι, το οποίο θα είναι το «παραγαμπράκι» και θα περπατάνε το ένα δίπλα στο άλλο, όπως ένα ενήλικο ζευγαράκι. Είναι αλήθεια ότι ένας συνοδός δίνει πάντα περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητα από το νεαρό της ηλικίας του!

Γενικά, ο ιδανικός αριθμός θεωρείται από 2 έως 4 παιδάκια. Τα περισσότερα μπορεί να δημιουργήσουν πολλή φασαρία, να μη χωράνε άνετα σε μικρές εκκλησίες και το αποτέλεσμα να είναι περισσότερο κουραστικό, παρά χαριτωμένο για το ζευγάρι.

Αδυναμία στους γονείς
Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι αρκεί να εξηγήσεις στα παιδιά ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και αυτά θα πάρουν πολύ σοβαρά το ρόλο τους και θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν με όση περισσότερη συνέπεια γίνεται. Χαμογελούν στον κόσμο και το φακό, παίρνουν πόζες και είναι δίπλα σας μέχρι το τέλος…-και τέλος, εννοούμε τη δεξίωση, όπου θα θα τα πάρει σίγουρα ο ύπνος. Τα παρανυφάκια είναι καλό να έχουν και να νιώθουν τους γονείς τους κοντά τους –η ιδανικότερη θέση είναι να τους έχουν μπροστά τους- ώστε να μπορούν να τους βλέπουν για να τα ενθαρρύνουν και να τα καθησυχάζουν με το χαμόγελό τους. Έχοντας μπροστά τους τα οικεία πρόσωπα της μαμάς και του μπαμπά, ανακουφίζονται από την αγωνία και το τρακ και παραμένουν για περισσότερη ώρα ήσυχα. Τα πολύ μικρά σε ηλικία παρανυφάκια μπορούν, επίσης, να κάθονται με τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της τελετής, αφού είναι γνωστό ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να κοντρολάρουμε τη συμπεριφορά των μικρών παιδιών. Άλλωστε, ό,τι κι αν κάνει ένα παρανυφάκι, είτε αρχίσει να κλαίει, είτε πετάξει το καλαθάκι του και τα λουλούδια στο πάτωμα, είτε πειράξει κάποιο άλλο παρανυφάκι ή σηκώσει το φουστανάκι του, οποιαδήποτε συμπεριφορά κι αν επιδείξει, όλοι οι καλεσμένοι θα το αντιμετωπίσουν με χαμόγελο, κατανόηση και γλυκύτητα.

Μικρογραφίες
Καλό θα ήταν να καταλήξετε στα παιδάκια που θέλετε να σας συνοδεύσουν αρκετά νωρίς, έτσι ώστε να υπάρχει και ο κατάλληλος χρόνος για τις προετοιμασίες και τις πρόβες. Τα παρανυφάκια φορούν συνήθως φορεματάκια και κοστουμάκια έτσι ώστε να αποτελούν μικρογραφίες της νύφης και του γαμπρού και σίγουρα καταφέρνουν με την αθωότητα και το χαμόγελό τους να κερδίζουν την προσοχή των καλεσμένων. Δε χρειάζεται, όμως, να φοράνε ακριβή αντίγραφα του νυφικού ή του σμόκιν. Το βασικότερο που πρέπει να φροντίσετε είναι ώστε τα φουστανάκια να έχουν το ίδιο χρώμα ή απόχρωση και παρόμοιο ύφος με το φόρεμα της νύφης, όπως αντίστοιχα και τα κοστουμάκια.

Μια ωραία ιδέα είναι όλα τα παιδάκια να φορούν τα ίδια ακριβώς ρούχα. Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να επιλέξετε να έχουν τα ίδια αξεσουάρ. Για παράδειγμα, ίδια στεφανάκια και κορδέλες στη μέση για τα κοριτσάκια και ίδιες γραβατούλες ή παπιγιόν για τα αγοράκια.

Τα μαλλιά των κοριτσιών μπορούν να είναι ομοιόμορφα χτενισμένα. Περίτεχνες πλεξούδες, κοτσίδες, αλλά και αφημένα κάτω ανέμελα, τα μαλλιά τους μπλέκονται ή πιάνονται με χαριτωμένα στεφανάκια από φρέσκα λουλούδια, άνθη και πρωτότυπα κοκαλάκια με πεταλούδες, παιδικές φιγούρες και φιογκάκια.

Παραδοσιακά, τα αγοράκια περιμένουν μαζί με το γαμπρό στα σκαλιά της εκκλησίας, ενώ τα κοριτσάκια καταφθάνουν μαζί με τη νύφη. Η αλήθεια είναι ότι όταν υπάρχουν και κοριτσάκια και αγοράκια, η εικόνα είναι ακόμη πιο γλυκιά.

Πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή, ότι επωμίζεστε την οικονομική επιβάρυνση για την ενοικίαση ή το ράψιμο των φορεμάτων και των κοστουμιών, καθώς και για τα στεφανάκια, τις ανθοδέσμες ή τα καλαθάκια με τα ροδοπέταλα που θα κρατάνε.

Tips

– Ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή σας έχει ο ρόλος για τον οποίο θέλετε τα παρανυφάκια. Επιθυμείτε να έχετε παιδάκια που να έχουν ενεργό ρόλο στο γάμο ή απλά χαμογελαστές παρουσίες γύρω σας;

– Μην τοποθετήσετε δίπλα σας παιδιά που σας ξεπερνούν στο ύψος! Αν δεν αποφύγετε κάτι τέτοιο, το πιθανότερο είναι εσείς να χαθείτε και να χάσετε κάτι από τη λάμψη που σας αναλογεί εκείνη την ημέρα.

– Να ειδοποιήσετε τους γονείς των παιδιών να έχουν προνοήσει, ώστε τα μικρότερα να είναι φαγωμένα, να έχουν πάει στο μπάνιο και να μην έχει περάσει πολύ ώρα από την τελετή, που ήπιαν νερό.

– Επίσης, να προβλέψουν οι γονείς ένα χώρο ώστε να μπορέσουν τα παιδάκια να κοιμηθούν κάπου κατά τη διάρκεια του πάρτι. Αν είναι σε ξενοδοχείο, μπορείτε να κλείσετε ένα δωμάτιο για όλα και να πηγαίνουν εναλλάξ κάποιος γονιός ή οι γιαγιάδες και οι παππούδες να τα προσέχουν.

– Προσέξτε, λοιπόν, την επιλογή σας. Να είναι παιδιά κάποιων κοντινών σας φιλενάδων, με τις οποίες δε θα έχετε πρόβλημα συνεννόησης. Είναι καλύτερα να βρείτε μια δικαιολογία που να αποτρέψει τη συμμετοχή κάποιου παιδιού που δε θέλετε στο γάμο σας, παρά να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.

– Υπάρχει περίπτωση σε κάποιους οίκους νυφικών να μην υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα από τα μοντέλα που θα θέλετε την περίοδο για την οποία ενδιαφέρεστε. Οπότε, φροντίστε έγκαιρα το θέμα ρούχα των λιλιπούτειων συνοδών σας.

της Σόνιας Ταλαντινού από gamosorganosi.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr