Παρακρατικοί κι Εγκάθετοι αλλοιώνουν την παράδοση των Πομάκων στον Ληνό

7 Ιουλίου 202423:21

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πραγματοποιήθηκε , όπως είχε προαναγγελθεί, εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου Ιάσμου, το «Küplü Kurbanı» κι όπως αναφέρει ο Εγκάθετος Δήμαρχος κ. Ιμάμ Τζανέρ σε δημόσια ανάρτησή του:

“Σήμερα,οι κάτοικοι του χωριού Λυνού πραγματοποίησαν την εκδήλωση «Küplü Kurbanı» που κληρονομήθηκε από τους προγόνους μας και χρονολογείται πολλά χρόνια πριν. Τους ευχαριστώ ολόψυχα τους κατοίκους του Λυνού για την προστασία και τη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων μας. Επίσης, τους συγχαίρω ολόψυχα για την διατήρηση της παράδοσης «Küplü Kurbanı» με τόσο όμορφο τρόπο.”

Η ομάδα των Εγκαθέτων που διοικεί τον δήμο Ιάσμου ακολουθεί τις οδηγίες της παρακρατικής συμμορίας γνωστής ως ΑΣΕΤΜΔΘ που τελεί υπό την αιγίδα του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, με μοναδικό στόχο τον πλήρη εκτουρκισμό των Πομάκων της περιοχής και την αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα της, και μάλιστα με όρους του παραερντογανικού καθεστώτος.

Μετέτρεψαν μία λαογραφική εκδήλωση με μακραίωνη παράδοση σε παράσταση πολιτικού ισλάμ με την παρουσία του παρακρατικού ψευδομουφτή που είναι και πρόεδρος της παρακρατικής οργάνωσης ΑΣΕΤΜΔΘ κ. Ιμπραήμ Σερήφ αιρετούς που είναι μέλη αυτής με προεξάρχοντα τον Εγκάθετο βουλευτή Νέας Αριστεράς κ. Οζγκιούρ Φερχάτ και , βεβαίως, την ομάδα του ακροδεξιού ισλαμοφασιστικού εθνικιστικού κόμματος ΚΙΕΦ και την Προεδρεύουσα κ. Τσιγδέμ Ασάφογλου με τους συνεργάτες της.

Την εκδήλωση οικειοποιήθηκε ο μηχανισμός του Ιμάμ Τζανέρ με τον ίδιο τον Δήμαρχο Ιάσμου να λειτουργεί με συγκεντρωτισμό χωρίς να μαθαίνουμε για το αν και πως ασκείται έλεγχος στον τρόπο που διοικεί τον δήμο του.

Για τους εκτός Ροδόπης αναγνώστες μας, ο Ληνός είναι πεδινό χωριό προς τα όρια με το νομό Ξάνθης σε υψόμετρο 72 μέτρα. Νότια του χωριού περνάει η ΕΟ Κομοτηνής – Ξάνθης, δυτικά (πριν τον Ίασμο) ο ποταμός Κομψάτος ενώ βόρεια ξεκινούν οι πρόποδες του Παπίκιου όρους, όπου υπάρχουν πλήθος ευρημάτων από την αρχαία έως βυζαντινή εποχή γι’ αυτό και τμήμα του έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Οι κάτοικοι του χωριού είναι Πομάκοι οι οποίοι προέρχονται από ορεινό χωριό το οποίο εγκατέλειψαν και κατέβηκαν στη σημερινή τοποθεσία. Σε ύψωμα του Παπίκιου, βόρεια του Ληνού υπάρχουν λείψανα οχυρωματικού τείχους πάχους 1,75 μέτρων (αργοί λίθοι, λευκό κονίαμα, καμία πλίνθος), οπές που προέρχονται από εγκάρσιες δοκούς, ανωδομή έως το ύψος των τριών μέτρων καθώς και ορθογώνιας δεξαμενής που πιθανολογούν την ύπαρξη αρχαίου εμπορικού οικισμού. Σε απόσταση περίπου 6 χλμ. βόρεια έχει ανασκαφεί από το 1990 το μοναστηριακό συγκρότημα Ληνού που αποτελούσε μέρος ενός από τα μεγαλύτερα του μοναστικά κέντρα την περίοδο του Βυζαντίου. Στα βόρεια του ανατολικού άκρου βρίσκεται ένα νέο παρεκκλήσι του Αγίου Μάρκου, το οποίο έχει χτιστεί στα θεμέλια παλαιότερου (βυζαντινής εποχής) και στο οποίο έχουν εντοπιστεί λείψανα τοιχογραφιών.

Αντί Επιλόγου

Ο Ιμάμ Τζανέρ μετατρέπει τον Ίασμο σε τουρκικό δήμο;

Οι Εγκάθετοι συνεχίζουν την παραχάραξη της παράδοσης των Πομάκων της Ροδόπης

Παρακρατικοί – Εγκάθετοι εργαλειοποιούν ανενόχλητοι την ισλαμική παράδοση στην Ροδόπη

Αρθρογράφος