trapeza_tameio_525_355

Μισό δισ. από τα σεντούκια στις τράπεζες

27 Ιουλίου 201117:02

trapeza_tameio_525_355Τον δρόμο προς τις τράπεζες παίρνουν και πάλι οι αποταμιεύσεις που είχαν αποσυρθεί από μικροκαταθέτες και παρέμεναν σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα στα σπίτια θορυβημένων πολιτών.

Μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι μικροκαταθέτες επέστρεψαν στις τράπεζες ποσό της τάξεως του μισού δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως πρόκειται κυρίως για ποσά που κρατούσαν στο σπίτι τους όσοι είχαν πιστέψει τα καταστροφολογικά σενάρια περί στάσης πληρωμών ή ακόμα και επιστροφής στη δραχμή, τα οποία αναφύονταν με κάθε ευκαιρία πριν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Η κατάσταση μετά τη Σύνοδο είναι διαφορετική. Από την περασμένη Παρασκευή, μετά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των κορυφαίων τις Ευρώπης για την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τις προτροπές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου («φέρτε πίσω τα λεφτά στις τράπεζες, είναι ίσως οι πιο ασφαλείς της Ευρώπης», είπε) σταμάτησαν οι εκροές καταθέσεων και στη συνέχεια η εικόνα άρχισε να αντιστρέφεται.

Έτσι , σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα, τις τελευταίες μέρες αντί αναλήψεων έχουμε τις πρώτες καταθέσεις. Εκφράζεται η ελπίδα ότι το φαινόμενο δεν θα είναι παροδικό κι ότι θα έχει συνέχεια. Βεβαίως, το σίγουρο είναι ότι τα περίπου 18 με 20 δισ. ευρώ, τα οποία πρόλαβαν κι «έφυγαν» από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, δεν θα επιστρέψουν με τη μία πίσω.

Αν όμως σε πρώτη φάση πάρει το δρόμο της επιστροφής έστω και το ένα τρίτο τότε αυτό, από μόνο του, θα συνιστά πολύ μεγάλη επιτυχία. Για την ιστορία και όχι μόνο υπενθυμίζουμε ότι από πέρυσι τον Φεβρουάριο έως και τα τέλη Ιουνίου, φέτος, υπολογίζεται ότι«έφυγαν»κάτι παραπάνω από 55 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα πολλά λεφτά που έχουν βγει στο εξωτερικό, δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμα τον δρόμο για την πατρίδα, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι και αυτό δεν θα αργήσει να γίνει, ιδίως εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη φορολογική μεταχείρισή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος 10% – 15% επί του κεφαλαίου για όσους έχουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού εφόσον οι κάτοχοί τους θέλουν να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνονται έλεγχοι που θα αφορούν το νόμιμο της κατοχής των κεφαλαίων, με πόθεν έσχες, αλλά και το κατά πόσον έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί οι τόκοι των καταθέσεων. Ο φόρος δεν θα αφορά καταθέτες που δικαιολογούν με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος το ύψος των καταθέσεών τους και δηλώνουν κανονικά τους τόκους που εισπράττουν. Από στελέχη του υπουργείου εκτιμάται πως η επιβολή του φόρου θα οδηγήσει μεγάλο μέρος κεφαλαίων σε επαναπατρισμό, εγχείρημα που έχει αποτύχει στο παρελθόν στη βάση παροχής κινήτρων.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr