Όταν η Δύναμη του Ταξιάρχη πάει στα πόδια των πιστών…

1 Μαΐου 201708:11

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά ήταν οι πιστοί φίλοι του Ταξιάρχη που από κάθε γωνιά της Ελλάδας και σύσσωμος ο Λαός της Μυτιλήνης ξεκίνησαν με τα πόδια για να επισκεφθούν τον Άγιο στο Σπίτι του στον Μανταμάδο της Λέσβου!

Μακριά από τα φώτα της τρέχουσας δημοσιότητας εορτάσθηκε και φέτος με σεμνή μεγαλοπρέπεια η Κυριακή των Μυροφόρων και η τοπική μεγάλη εορτή του Ταξιάρχη!

Οι τοπικές αρχές, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, είχαν περιποιηθεί τους αγροτικούς δρόμους και είχαν μεριμνήσει εγκαίρως για την αποκατάσταση της βατότητας παραπλεύρων οδών που εξυπηρετούν τα “δρομολόγια του Αγίου”.

Τη χάρη του Ταξιάρχη ζήτησαν και φέτος εκατοντάδες πιστοί και πεζοπόροι που έφτασαν με τα πόδια στον Μανταμάδο για το μεγάλο προσκύνημα που γίνεται εν όψει της Κυριακή των Μυροφόρων.

Πλήθος κόσμου, αλλά και… καβαλάρηδες με τα άλογά τους στολισμένα προς το προσκύνημα, τεράστια ουρά πιστών για να προσκυνήσουν, να περιηγηθούν στο πανηγύρι και να φιλευτούν κρέας από τα καζάνια που έβραζε για ώρες για την παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ».

Μέχρι σήμερα η εικόνα του Ταξιάρχη προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά. Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

Από την Πέμπη 27/4 μέχρι και την Κυριακή 30/4 χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν πεζή εκπληρώνοντας το τάμα τους ενώ ακόμη περισσότεροι ήταν οι επισκέπτες που παρίσταντο στη Θεία Λειτουργία του Εσπερινού και της Δοξολογίας δημιουργώντας το αδιαχώρητο σε όλη την έκταση της Ιεράς Μονής.

Στον προαύλειο χώρο είχαν κατασκηνώσει αρκετοί πιστοί που έρχονταν από κάθε μέρος της Ελλάδας καθώς η δυναμική φιλοξενίας της Μονής δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το σύνολο των αναγκών τους.

Ο Άγιος ήταν εκεί.. Φίλος, Αδελφός, Προστάτης, Οδηγός, Συνεργός.. Στο αχνό φως που ερχόταν από τις Χαμένες Πατρίδες σημείο σταθερό το Σπίτι Του στον Μανταμάδο… Ευχαριστία, Πλήρωση, Δέσμευση, Υπόσχεση, Συγκίνηση…

Και του χρόνου να είμαστε καλά…

 

 

Αρθρογράφος