Ώρα Ευθύνης για τον κ. Χρήστο Μέτιο

31 Οκτωβρίου 201600:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, σε μία εκδήλωση –συζήτηση για τον «θρησκευτικό ριζοσπαστισμό στην Ευρώπη» ο Πρόεδρος της ΝΔ προέβη σε έναν δυσνόητο συσχετισμό , τονίζοντας ότι «τα ζητήματα ασφάλειας έρχονται στην πρώτη γραμμή» καθώς «είμαστε στην πρώτη γραμμή νέων προσφυγικών ροών» και υπογράμμισε ότι στην «Ελλάδα έχουμε ένα θετικό παράδειγμα στη Θράκη, ως ενός χώρου πολιτικής και θρησκευτικής συνύπαρξης.Ένα θετικό παράδειγμα, το οποίο πρέπει να το τονίζουμε και πρέπει να το υποστηρίζουμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί.Και πρέπει να κατοχυρώσουμε και να επενδύσουμε και να χτίσουμε πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, που μπήκαν πριν από περίπου 25 χρόνια».

Ένα μήνα μετά, στις 29 Οκτωβρίου 2016 , και προς επίρρωσιν των «εκτιμήσεων»  του Πρόεδρου της ΝΔ γιορτάστηκε  η 93η επέτειος αποκατάστασης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, με κεντρικό σημείο το μήνυμα του Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο  υπήρξαν ευθείες κατηγορίες κατά μελών του FETO και προειδοποίηση – απειλή προς πάσα κατεύθυνση ότι κανείς δε θα κάμψει το τουρκικό έθνος από το να πετύχει τους στόχους του. 

Ανάμεσα στους καλεσμένους  διακρίθηκαν οι παρατύπως «εκλεγμένοι» Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ, Ξάνθης Χουσείν Ζειμπέκ και Στάθης Γιαννακίδης, ο βουλευτής του Ποταμιού Ροδόπης κ.Αχμέτ Ιλχάν, ο Δήμαρχος Μύκης Καπζά Τζεμήλ, ο  πολιτευτής της Ν.Δ. και επιχειρηματίας Σάκης Κριτσίνης, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ, ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, αυτοδιοικητικοί, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες και μουσουλμάνοι πολίτες από όλη τη Θράκη.

Στις 30 Οκτωβρίου 2016 και μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις  και ζυμώσεις αλλά και πολιτικές οσμώσεις, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εξελέγη ο κ Χρήστος Μέτιος νέος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ με 20 ψήφους  έναντι 16 που έλαβε ο ανθυποψήφιός του κ. Κώστας Ζαγναφέρης.

Ο κ. Χρήστος Μέτιος μετά την εκλογή του  δήλωσει ότι «Παρά την οικονομική στενότητα της εποχής και τις μεγάλες ελλείψεις πόρων, χρειάζεται να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι κοντά στους πολίτες, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και θέτοντας ξεκάθαρους στόχους και ρεαλιστικά σχέδια να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και κάθε παραγωγική πηγή και δυναμική του τόπου μας. Στόχος όλων μας οι καλύτερες μέρες για την Περιφέρειά μας και τους πολίτες της.»

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Ζαγναφέρης, αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης τόνισε ότι «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα γιατί εγώ πήγα κόντρα σε όλο τον κομματικό μηχανισμό. Εκείνο που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι άτομα που δεν θα ξαναέρθουν στην Θράκη, που δεν θα ξαναέρθουν ποτέ στην περιοχή μας, ήρθαν εδώ να επηρεάσουν και έπαιρναν τηλέφωνα για να αποφασίσουν αυτοί για εμάς ποιος θα είναι ο νέος Περιφερειάρχης. Αυτό δεν τιμά κανέναν και πολύ περισσότερο αυτούς. Εγώ προσωπικά στη ΝΔ γεννήθηκα, εκεί ανδρώθηκα και εκεί θα παραμείνω. Οι αρχηγοί έρχονται και παρέρχονται».

Η γνώμη του γράφοντος, όσον αφορά στη Θράκη, συνοψίζεται στο ότι ο  ρόλος της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας αποδεικνύεται τόσο στις   επιλογές τους όσο και στην χάραξη υπεύθυνης και αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο νέο παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον.

Η εκλογή του κ. Χρήστου Μέτιου ίσως να είναι ΚΑΙ αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων της ηγεσίας του κόμματος στο οποίο ανήκει αλλά και της βούλησης των περιφερειακών συμβούλων του χωρίς την ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας. Απομένει ,λοιπόν, να αποδείξουν την ορθότητα των επιλογών τους εφόσον επιθυμούν την περαιτέρω πολιτική τους δράση και να μη μείνουν στη μνήμη μας ως απλοί διαχειριστές , εκπρόσωποι ενός ξεπερασμένου πολιτικού lifestyle.

Σε ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ  η ηγεσία της ΝΔ  και οι σύμβουλοι του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το δυναμικό γεωπολιτικό/οικονομικό τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, χωρίς να αγνοούν και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Σε ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, πρέπει ο ρόλος του «νεοεκλεγέντος» Περιφερειάρχη να είναι ρόλος συντονιστικός, καθοδηγητικός και ηγετικός και να επιδιώκει την περιφερειακή συλλογικότητα αναδεικνύοντας το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον ρόλο των Συμβούλων αλλά και των Περιφερειακών Παρατάξεων οι οποίες αποτελούν , άλλωστε, έναν σημαντικό πυλώνα διαμόρφωσης των περιφερειακών πολιτικών. Εκεί θα κριθεί άλλωστε και ο βαθμός ευαισθησίας και υπευθυνότητας και των μειονοτικών συμβούλων, κάποιοι από τους οποίους περιστασιακά προκαλούν με τη συμπεριφορά τους το κοινό αίσθημα.

Σε επίπεδο ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ καθίσταται επιτακτική ανάγκη οι υπεύθυνοι της πολιτείας να λάβουν σοβαρά υπόψη το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και να παρέχουν τα εχέγγυα για την επιτυχή εκτέλεση του .Η επιτυχής εκτέλεση του έργου τους , δεν είναι υπόθεση μόνο προμήθειας οπλικών συστημάτων ή εξοπλισμού αλλά κυρίως υψηλού ηθικού , που εξασφαλίζεται με κατάλληλο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον.

Σε επίπεδο ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ , πέρα από την πολυεπίπεδη οικονομική αλλά και πολυμερή διπλωματία, πρέπει να καλλιεργείται η αποτρεπτική ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ που αναδεικνύει την Εθνική Ταυτότητα αλλά και το Μεγαλείο του Έθνους μακριά από φολκλορικά στερεότυπα και αναχρονιστικά αναμασήματα.

Και να μην ξεχνάμε βεβαίως του κατοίκους της Θράκης που ξέρουν καλύτερα από την καθένα πώς να υπερασπισθούν την Πατρώα Γη και τα Πάτρια Εδάφη, ειδικά εκείνοι που ξεριζώθηκαν εγκαταλείποντας τις Πατρογονικές Εστίες τους…

 

 

 

Αρθρογράφος