ΟΠΕΚΑ: Περισσότερα από 16 δισ. ευρώ στήριξαν οικογένειες και ευάλωτους την πενταετία 2019- 2023

29 Μαρτίου 202408:57

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποίησαν την Πέμπτη 28 Μαρτίου το πρώτο ετήσιο συνέδριο απολογισμού, λογοδοσίας και προοπτικής με τίτλο «ΟΠΕΚΑ: Χθες, Σήμερα, Αύριο»

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΟΠΕΚΑ που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο), παρουσία των υπουργών Επικρατείας κ. Σταύρου Παπασταύρου, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνας Μιχαηλίδου,   των υφυπουργών κ. Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα, κ. Βασίλη Σπανάκη και κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελεχών και εργαζομένων του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΑ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, έγινε ο απολογισμός  μετασχηματισμού του ΟΠΕΚΑ από έναν αμιγώς επιδοματικό Οργανισμό, σε σύγχρονο πυλώνα του κοινωνικού κράτους και φορέα υλοποίησης των πολιτικών και των προγραμμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Από το 2019 έως και το 2023 οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άστεγοι κ.α. στηρίχθηκαν με επιδόματα, παροχές, υπηρεσίες και προγράμματα, συνολικού ύψους 16 δισ. Ευρώ. Μόνον για το 2023 δόθηκε σε 3.000.000 δικαιούχους και ωφελούμενους, ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε «Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  γίνεται το υπόδειγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας με τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, ζωτικό κόμβο του κοινωνικού κράτους. Με την πολύτιμη βοήθεια του έμπειρου και αφοσιωμένου προσωπικού, προσπαθούμε να αποδώσουμε στους πολίτες, ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία. Με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση.  Άμεση, συνεπή και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση. Οφείλουμε στους πολίτες, τη μέγιστη διαφάνεια και λογοδοσία καθώς μόνο μέσω του Ο.Π.Ε.Κ.Α διατίθενται ετησίως περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδόματα και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας σχεδόν σε 3 εκατομμύρια δικαιούχους και ωφελούμενους. Ευρύτερα δυναμώνουμε και εκσυγχρονίζουμε το κοινωνικό κράτος. Υλοποιούμε μια συνεκτική κοινωνική πολιτική, η οποία συνδυάζει επιδοματική ενίσχυση με πρωτοποριακά ενεργητικά προγράμματα υποστήριξης. Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εργαζόμαστε προσηλωμένοι στην αρχή: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Μειώνουμε τις ανισότητες και μεγαλώνουμε τις ευκαιρίες.»

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε «Τώρα, ανεβάζουμε ταχύτητα. Έχω την τιμή να παρουσιάζω αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο την «Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030: μία Ελλάδα με όλους για όλους». Στόχος είναι η άρση των εμποδίων, ώστε το 1 εκ. συμπολίτες μας με αναπηρία να απολαμβάνουν στην πράξη ίσα δικαιώματα με τον καθένα και την καθεμιά από εμάς. Να απολαμβάνουν ό,τι και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτή είναι η καρδιά του στόχου μας, η «διπλή σύγκλιση», δηλαδή τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα να απολαμβάνουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα και με τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη», προσθέτοντας πως «η άρση εμποδίων είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, συνταγματική μας υποχρέωση, και, πάνω απ’ όλα, είναι ηθική μας δέσμευση».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε «Ο ΟΠΕΚΑ, έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής του τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας αποτελεί έναν δημόσιο φορέα με υψηλή προστιθέμενη αξία και ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μάχη για την κοινωνική συνοχή. Και σε αυτή τη μάχη, πρωτίστως για την ανθρωπιά, βρισκόμαστε όλοι από την “ίδια πλευρά του λόφου”. Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες με ουσιαστικό αποτύπωμα  κοινωνικής πολιτικής που οδηγούν την κοινωνία σε βήματα συμπερίληψης. Θα φροντίζουμε, όμως, διαρκώς, τα επιδόματα που προέρχονται από το υστέρημα των φορολογούμενων, να κατευθύνονται σε εκείνους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Αν όλοι συμφωνήσουμε σε αυτές τις αρχές θα έχουμε μία σύγχρονη, ανθρώπινη αλλά και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διοικητής του ΟΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Αποτελεί την απαρχή μιας προσπάθειας εξωστρέφειας του Οργανισμού, στόχος της επόμενης μέρας είναι η βελτίωση του συστήματος απονομής των επιδομάτων, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δύο βασικές μεταρρυθμίσεις προετοιμάζονται ήδη. Δρομολογείται η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα, ενώ μια ομάδα εργασίας επεξεργάζεται την ενοποίηση των κριτηρίων απονομής των επιδομάτων, την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και τη βελτιστοποίηση της στόχευσής τους. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο ΟΠΕΚΑ προχωράει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού, δηλαδή σε ένα πλήρες και συνεκτικό σύνολο δράσεων για τον ολοκληρωμένο ψηφιακό και λειτουργικό ανασχηματισμό του.»

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας Πρόδρομος Πύρρος υπογράμμισε «Το πρώτο ετήσιο συνέδριο, είναι μια καλή ευκαιρία να διαφανεί όλο το εύρος των δραστηριοτήτων με τις οποίες καταπιάνεται ο ΟΠΕΚΑ. Δραστηριότητες που αφορούν μεταξύ άλλων κρίσιμα πεδία πολιτικής με τα οποία ασχολείται η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Ξεκινώντας από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ΤΕΒΑ, τα σχολικά γεύματα και φτάνοντας μέχρι τα αναπηρικά επιδόματα, τον Προσωπικό Βοηθό και τη στήριξη που παρέχεται στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου, με πρώτη την Υπουργό, έχουμε ως κεντρικό στόχο να υλοποιήσουμε ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων. Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς έναν σύγχρονο, αξιόπιστο και ισχυρό οργανισμό προνοιακών επιδομάτων. Γι’ αυτό και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του ΟΠΕΚΑ »

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Δρ. Μαρίνα Στέφου έδωσε έμφαση στο γεγονός  ότι «για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια υπάρχει εθνική στρατηγική για την κοινωνική και προσιτή στέγαση με συγκεκριμένα κριτήρια, με δράσεις οι οποίες είναι ενταγμένες στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ, υπογράμμισε ότι αυτό το διάστημα το Υπουργείο επεξεργάζεται νέα προγράμματα  στέγασης με θετικό κοινωνικό πρόσημο και δημογραφικό αντίκτυπο, όπως η στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε δήμους υψηλής έντασης, με στόχο τόσο την αύξηση του οικιστικού αποθέματος  όσο και τη μείωση των ενοικίων και τη διευκόλυνση  των νέων οικογενειών»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών μίλησε για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους το οποίο εξασφαλίζει τα βασικά αγαθά σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν ανάγκη. «Η ελληνική κοινωνία βίωσε τα τελευταία χρόνια δύο μεγάλες κρίσεις, τη χρηματοπιστωτική τη δεκαετία του 2010 και την πανδημία ακολούθως. Αμφότερες άφησαν το αρνητικό αποτύπωμά τους στο εισοδηματικό και βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η άμβλυνση αυτών των συνεπειών, μέσω της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, είναι υποχρέωσή μας .Οι δράσεις μας δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας στις ευάλωτες ομάδες της Περιφέρειας μας. Ενισχύουν την Κοινωνική Συνοχή. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Νέες πρωτοβουλίες, νέες δράσεις ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της βελτίωσης των κοινωνικών δεικτών. Για μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους.»

Εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ο πρόεδρός της Ιωάννης Βαρδακαστάνης επισήμανε «Η ΕΣΑΜΕΑ έχει στηρίξει από τη αρχή της ίδρυσης του τον ΟΠΕΚΑ. Πιστεύω πάντοτε ότι πρέπει να υπάρχει εθνική αρχή επιδομάτων στηρίζοντας την εξέλιξη του και τον μετασχηματισμό του ταυτόχρονα. Είναι ανάγκη να θεσπιστεί αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής των επιδομάτων αναπηρίας. Καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων συντεταγμένα να άρουν όλα τα εμπόδια και φραγμούς που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην απασχόληση και στην κοινωνική συμπερίληψη»

Για τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, καθώς και για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών μίλησαν αντίστοιχα , ο Γενικός Διευθυντής Παροχών του ΟΠΕΚΑ , Δρ. Κωνσταντίνος Γεώρμας, η Υποδιοικήτρια του Οργανισμού Ευθυμία Καρποδίνη,  καθώς και η  Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Ανθή Θεοφυλάκτου.

Οι σύνεδροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2ο συνέδριο του ΟΠΕΚΑ το 2025.

Αρθρογράφος