(ΟΟΣΑ): «Η Ελλάδα είναι η ΤΕΤΑΡΤΗ πιο ακριβή χώρα στα τρόφιμα σε ολόκληρο τον πλανήτη»

11 Απριλίου 202407:55

Γράφει η Έφη Βαλίλα

Αρχικά ξεκινούμε το δημοσίευμα μας, με μία μικρή γνωριμία για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, έχει τη μορφή ενός FORUM, στο πλαίσιο του οποίου εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, συζητούν και εξετάζουν τις πολιτικές και τα σχέδια για τη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής ευημερίας των πολιτών του κόσμου. Οι εργασίες του οργανισμού διευθύνονται από γραμματεία η οποία αποτελείται από οικονομικούς αναλυτές και αναλυτές πολιτικής που έχουν εκπαιδευτεί σε όλες τις πτυχές της οικονομίας.

Τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού για την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στα τρόφιμα σε όλες τις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που σημαίνει ότι η ακρίβεια κυριολεκτικά «φτωχοποιεί» τους Έλληνες. Και είναι φυσικό και επόμενο, με το πόρισμα αυτό να κατεδαφίζεται το αφήγημα της επίσημης κυβέρνησης, περί μείωσης τιμών και μάλιστα ότι: αποδίδουν τα μέτρα για την αποκλιμάκωση της ακρίβειας…!!

Ο Δείκτης του Πληθωρισμού στη χώρα μας

Δια του λόγου το αληθές: Ο πληθωρισμός από επίσημες μετρήσεις, διαμορφώνεται στο 6,7%, με την Ελλάδα να έχει την 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών που ελέγχει ο Οργανισμός (ΟΟΣΑ). Εάν συνυπολογιστεί ότι η Ελλάδα έχει και από τους πιο χαμηλούς μισθούς στην ΕΕ τότε η ακρίβεια των τροφίμων καθίσταται απαγορευτική για την επιβίωση των Ελλήνων πολιτών!

Πρόκειται για στοιχεία οργανισμού που κατεδαφίζουν συθέμελα το αφήγημα της κυβέρνησης περί μείωσης τιμών. Αφού σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 6,7%, από το 8,3% τον Ιανουάριο του 2024.

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού στην ενέργεια (2,1% τον Φεβρουάριο και 5,7% τον Ιανουάριο), ο «Γενικός Δείκτης Πληθωρισμού» μειώθηκε ελαφρώς, από το 3,1% τον πρώτο μήνα του 2024 στο 2,9%.

Οι υπόλοιπες χώρες που παρακολουθούνται από τον ΟΟΣΑ

Την ίδια ώρα, στις χώρες που παρακολουθεί ο ΟΟΣΑ ο συνολικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,7%. Είναι αξιοσημείωτη η επισήμανση – ανακοίνωση του Οργανισμού ότι:  ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε στα 3/4 των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση να καταγράφεται στην Πολωνία και τη Σουηδία.

Ο βασικός πληθωρισμός του ΟΟΣΑ (πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια) συνέχισε να μειώνεται, αλλά παρέμεινε υψηλός στο 6,4%, ανακλώντας τις σταθερές τιμές των υπηρεσιών.

  • Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τον πρωταθλητισμό που κάνει η Ελλάδα σε Ευρώπη και Παγκοσμίως στα ζητήματα ακριβείας, ιδίως τροφίμων με το 8,33% στην εν λόγω κατηγορία!!!.
  • Επιπλέον, η κατάταξή μας από τη Eurostat στην προτελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό!!!.
  • Στο προσκήνιο ήλθε τώρα και η κατάταξή μας από την Παγκόσμια Τράπεζα ανάμεσα στις δέκα ακριβότερες χώρες του πλανήτη, μαζί με την Αργεντινή, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε, για να αποκαλύψει όλη την αλήθεια!!!. 

Καταρρίπτεται το «αμάλγαμα» του μύθου και της υπερβολικής αισιοδοξίας 

Οι αριθμοί και τα πορίσματα των «Ανεξάρτητων Διεθνών Οργανισμών», καταδεικνύουν ότι είμαστε όντως η ακριβότερη χώρα στα Βαλκάνια, σε θέση πολύ χειρότερη ακόμη και από τη φτωχότερη από εμάς Βουλγαρία, αλλά και από την εμπόλεμη Ουκρανία. Μας τοποθετούν δε, και στην προτελευταία θέση της Ευρωζώνης, με μόνη ακριβότερη από εμάς χώρα τη Μάλτα. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Ελλάδα να έχει έναν δείκτη πληθωρισμού στα τρόφιμα 8,33%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 5%. Επίσης, η άκρως αρνητική θέσει της Ελλάδας ως προς τον πληθωρισμό των τροφίμων διαψεύδει οριστικά και αμετάκλητα το αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας».

Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι;

Αν η ακρίβεια ήταν πράγματι εισαγόμενη, τότε και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θ’ αντιμετώπιζαν ανάλογες δυσκολίες με τις δικές μας. Κάτι που φυσικά και δεν ισχύει.

Επομένως καταρρίπτεται για νιοστή φορά το αφήγημα και οι αντικειμενικές οικονομικές έρευνες των επίσημων οργανισμών αποδεικνύουν ότι, ως προς τον πληθωρισμό των τροφίμων, ποσοστά υποδιπλάσια του ελληνικού όπως:

  • Κύπρος μόνον στο 2,8%,
  • Γαλλία στο 3,6%
  • Ιταλία στο 4,1%. 

Αρνητική πρωτιά και στα Βαλκάνια η Ελλάδα, αφού διαγράφει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων όπως οι πίνακες της Ε.Ε. αναφέρουν:

  • Ελλάδα 8,33%,

·       Αλβανία 7%,

·       Βοσνία-Ερζεγοβίνη 3,32%,

·       Βουλγαρία 4,98%,

·       Κοσσυφοπέδιο 2,4%,

·       Βόρεια Μακεδονία 1,9%,

·       Μαυροβούνιο 1,3%,

·       Ρουμανία 5,64%,

·       Σερβία 7,2%,

·       Σλοβενία 2% .

Η σύγκριση με κάποιες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι επίσης καταλυτική όπως:

  • Ελλάδα 8,33%,
  • Ισπανία 7,45%,
  • Ιταλία 4,1%,
  • Γαλλία 3,1%,
  • Κύπρος 2,81%!!!

***Το KAVALA PORTAL

Με οδυνηρή έκπληξη ανάγνωσε και ανέλυσε σε βάθος, τα μεγέθη των ανεξάρτητων διεθνών οικονομικών οργανισμών, που αφορούν στον πληθωρισμό τροφίμων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις αντικειμενικές αναλύσεις, αποκαθηλώνεται κάθε αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας» στον Τομέα των τροφίμων, γι’ αυτό και επισήμως κατατάσσεται από το τέλος του 2023 και αρχή του 2024,  η Χώρα μας – Ελλάδα,  μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών από πλευράς πληθωρισμού παγκοσμίως, στην ίδια λίστα δηλαδή με:

  • την Αργεντινή,
  • τα Μαλάουι
  • και την Ζιμπάμπουε, όπως δείχνει και ο παραπάνω πίνακας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγές: In.gr Newsroom.Gr, kavala-portal

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/europi/eurostat-i-ellada-pio-akrivi-sta-trofima-apo-ton-meso-oro-tis-ee

Αρθρογράφος