merkel-tinzei-to-xreos

Οι Γερμανοί τινάζουν – ξανά – στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για το χρέος !

17 Οκτωβρίου 201116:29

merkel-tinzei-to-xreosΤην ώρα που πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που απευθύνουν εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς να καταλήξουν σε μια τελεσίδικη απόφαση για την διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης – κι όχι μόνο «στενά» της ελληνικής,

η Γερμανία δείχνει να συνεχίζει την παρελκυστική τακτική που ουσιαστικά ακολουθεί από το ξέσπασμα της κρίσης και παραπέμπει σε νέες … καλένδες την εξεύρεση της «συνολικής και βιώσιμης λύσης» στο πρόβλημα χρέους της Ευρώπης.

Για την ακρίβεια την ώρα που στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης άπαντες ασχολούνταν  με την έκκληση μιας πλειάδας ειδικών  αναλυτών, τις απόψεις των οποίων φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για ανάληψη άμεσης δράσης, ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφεν Σέιμπερτ, χαρακτήριζε, ούτε λίγο – ούτε πολύ, αιθεροβάμονες όσους πιστεύουν πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης!

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε “όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν” τα σενάρια περί συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής!  Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, που μιλώντας στο Reuters τόνισε πως η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

Κι όλα αυτά την  ώρα που οι αναλυτές τονίζουν πως  είναι αναγκαίο, μέχρι τη σύνοδο των G20 στις Κάννες στις 3-4 Νοεμβρίου, η ΕΕ να έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διάσωσης, «αρκετά ηχηρό ώστε να διασφαλίζει πως τα χρηματοοικονομικά προβλήματα συγκεκριμένων χωρών δεν θα επιφέρουν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ίσως χειρότερη από την καταστροφή του 2008».

Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνον εάν η Ευρώπη «καθιερώσει  μια δυναμική γραμμή πυρός», επισημαίνει  το Bloomberg, προσθέτοντας πως τα … κεφάλαια που θα διατεθούν αποτελούν το καλύτερο «εχέγγυο» αντιμετώπισης  της κρίσης. Κεφάλαια που υπολογίζονται  σε τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Στην ανάλυσή του  το πρακτορείο τονίζει πως οι Ευρωπαίοι  ηγέτες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής  να «πείσουν» τις αγορές για τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν στη  ρίζα του το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη. Και για να το πράξουν πρέπει να … «εξαφανίσουν την αίσθηση ότι κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, και κυρίως η Ελλάδα, μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να παράσχουν μια ρεαλιστική εικόνα για το πόσες ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταρρεύσουν σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης και τέλος να παράσχουν χρηματοοικονομικές εγγυήσεις αρκετά μεγάλες ώστε να πείσουν τις αγορές ότι η κρίση δεν θα μετακυλήσει σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Στόχος των Ευρωπαίων, λένε οι αναλυτές στο Bloomberg, πρέπει να είναι η αποτροπή της … εξάπλωσης της «ασθένειας» της Ελλάδας και στις υπόλοιπες ήδη αφερέγγυες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμα και η Γαλλία!

Συνεπώς, μόνο με έναν πακτωλό χρημάτων που θα δοθούν ως δεσμεύσεις – εγγυήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τις τράπεζες και  γενικότερα το ευρωσύστημα θα σταματήσει η κρίση. Όπου πακτωλός σημαίνει περί τα 3 τρις ευρώ …

Ωστόσο, επισημαίνεται στην ανάλυση του Bloomberg, τα λεφτά από μόνα τους δεν θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης. «Για να επιβιώσει το ευρώ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βρουν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν θεμελιώδη ζητήματα, όπως η έλλειψη μια κοινής δημοσιονομικής αρχής για το ευρώ» …

Ειδικά πάντως όσον αφορά στην τελευταία αυτή παράμετρο, της ανάγκης για περαιτέρω  ενίσχυση της δημοσιονομικής και  πολιτικής συνοχής της Ευρωζώνης, ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που … παραδέχτηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «ίσως αναγκαστεί να αλλάξει τις συνθήκες της για να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων». 

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr