Oι Ένοπλες Δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής προσφοράς

9 Απριλίου 201408:39

Η κοινωνία της Θράκης και της Ροδόπης είναι πολύ δεμένη με το ρόλο και την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην περιοχή.

Η αποστολή του Ελληνικού Στρατού για την υπεράσπιση του πάτριου εδάφους ενισχύεται με την έμπρακτη κοινωνική προσφορά προς το σύνολο της κοινωνίας είτε πρόκειται για αιμοδοσία, είτε για προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους σε απομακρυσμένες περιοχές είτε ακόμη και για τον καθαρισμό ρεμάτων όπως πρόσφατα είδαμε να συμβαίνει στον οικισμού του Ηφαίστου στον Δήμο Κομοτηνής.

Για αυτούς τους λόγους θεωρήσαμε ως φυσιολογική την παρουσία πλήθους κόσμου το πρωϊνό της Κυριακής  στον Εορτασμό του Οχυρού Νυμφαίας και ως αναμενόμενη την εμφάνιση των «επισήμων». Ερωτηματικά όμως δημιούργησε η απουσία του Δημάρχου Κομοτηνής ή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ καθώς και άλλων θεσμικών φορέων και εκπροσώπων της περιοχής από την επέτειο Μνήμης.

Οι ΕΔ καλύπτουν τεράστιες “μαύρες τρύπες” του ελληνικού κράτους. Τομείς που θα έπρεπε να καλύπτονται επαρκώς από άλλους. Μεταφορές ασθενών, έρευνα διάσωση ακόμη και για μη στρατιωτικές επιχειρήσεις, αεροπυρόσβεση, μεταφορές κι άλλα πολλά.Όλο αυτό το φάσμα επιχειρήσεων που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε “κοινωνική προσφορά” των ΕΔ είναι δεδομένο ότι μ΄ αυτά τα οικονομικά δεδομένα “δεν βγαίνει”.

Παρά το γεγονός ότι  οι αμυντικές δαπάνες για το 2013, εμφανίζονται κατά 50% μειωμένες σε σχέση μ΄ αυτές του 2009, εντυπωσιακή παραμένει για ακόμη μια χρονιά η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό οι αμυντικές δαπάνες του 2013 ήταν 3.396.000.000 μειωμένες κατά 14% σε σχέση με το 2012.

Ενδεικτικώς αναφέρουμε ότι το ποσό των 445.043,98 ευρώ δαπάνησε ο Στρατός για να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.), να δημιουργήσει έργα υποδομής και να συνδράμει με την παροχή τροφίμων τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας. Το κόστος αναμένεται να αυξηθεί και άλλο με την πλήρη καταγραφή των δαπανών του τελευταίου τριμήνου του 2013 και αφορά την αξία των υλικών που διατέθηκαν, των καυσίμων που καταναλώθηκαν και των ωρών απασχόλησης του προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι οι ΕΔ ανταποκρίθηκαν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις της χώρας μας για την εκτέλεση αποστολών Έρευνας – Διάσωσης. Συγκεκριμένα:

  • Από το Πολεμικό Ναυτικό διατέθηκαν 6 Πολεμικά Πλοία και 6 Ελικόπτερα σε 8 περιστατικά Έρευνας – Διάσωσης.
  • Η Πολεμική Αεροπορία έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση ναυτικών και αεροπορικών ατυχημάτων και στην αποτροπή της τουρκικής προσπάθειας, για επέκταση της περιοχής ευθύνης της, με εκτέλεση αποστολών Ε-Δ στο Αιγαίο. Η ΠΑ, συνεργάζεται και με άλλους Φορείς ή Υπουργεία, κυρίως με το Λιμενικό Σώμα και εκτελεί αποστολές, οποτεδήποτε και οπουδήποτε απαιτηθεί, με όλες σχεδόν τις καιρικές συνθήκες ημέρα και νύκτα.

Ο Στρατός Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό διακρίθηκαν για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών  όπου και όπως τους ζητήθηκαν . Πιο συγκεκριμένα:

  • Στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής, διατέθηκε στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κινητά ιατρεία του ΣΞ, για εξέταση και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατοίκων ορεινών περιοχών και νήσων της επικράτειας. Εξετάσθηκαν συνολικά 2.599 κάτοικοι
  • Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος προληπτικής ιατρικής σε κατοίκους νήσων του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το 2013 πραγματοποιήθηκαν 10 αποστολές και διατέθηκαν συνολικά 11 Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τη μεταφορά ομάδων ιατρών.

Ιδιαίτερη η συνεισφορά των ΕΔ σε επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης:

  • Από τον ΣΞ διατέθηκαν τμήματα πυρασφαλείας και δασοπροστασίας του ελλαδικού χώρου, καθώς και 1 Ε/Π, για την δασοπυρόσβεση στη νήσο Θάσο.
  • Το Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε προσωπικό και μέσα για δασοπροστασία και δασοεπιτήρηση στους νομούς Αττικής, Χανίων και Κέρκυρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (Μάιος – Οκτώβριος). Επίσης, συνέδραμε – συμμετείχε σε κατάσβεση 24 πυρκαγιών (20 δασικές, 2 αστικές και 2 πλωτών μέσων) με διάθεση στους νομούς Αττικής και Χανίων, καθώς και τις ν. Σαλαμίνα και Λέρο,

Στα ανωτέρω, φυσικά,  αυτό που δεν καταγράφεται είναι το «εμπορικό» κόστος όλης αυτής της προσφοράς.

Το πόσο περισσότερο δηλαδή θα κόστιζαν στον φορολογούμενο οι ίδιες υπηρεσίες από άλλους φορείς, ενώ δεν καταγράφεται ούτε η υπεραξία δραστηριοτήτων του Ελληνικού Στρατού που δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν σε χρήμα, όπως είναι η διάθεση σχολικών τσαντών και ελληνικών σημαιών σε μαθητές των δημοτικών μειονοτικών σχολείων, η διάθεση στρατιωτικών ιερέων και οπλιτών ιεροψαλτών για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία σε ιερούς ναούς περιοχών της Θράκης και νήσων του Αιγαίου, η διάθεση δωρεάν άρτου σε ιδρύματα, αλλά και η διάθεση πυροτεχνουργών του Στρατού για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρομαχικά που συχνά βρίσκονταν σε δημόσιους χώρους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή ανυποψίαστων πολιτών.

Και βεβαίως πρέπει να αναφερθούμε και στην προσφορά των ΕΔ σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Από τον ΣΞ Διατέθηκε στρατιωτική μουσική σε 217 περιπτώσεις, για θρησκευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις διαφόρων Φορέων. Επίσης διατέθηκαν στρατιωτικές λέσχες σε 131 περιπτώσεις, για πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα, εκθέσεις και παράθεση γευμάτων, κρατικών Φορέων και οργανώσεων.
  • Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε σε πληθώρα εορταστικών εκδηλώσεων, με διάθεση συνολικά 52 Πολεμικών Πλοίων και 1 Ελικοπτέρου, συμμετοχή προσωπικού και αγημάτων, καθώς και σε 72 μουσικές εκδηλώσεις της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Οι σημαντικότερες από τις εν λόγω εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

Η προσφορά των ΕΔ δεν περιορίζεται μόνον στο εσωτερικό της χώρας αλλά αποτελεί και «εξαγώγιμη δραστηριότητα» και στις ειρηνευτικές αποστολές στις οποίες συμμετέχει ο ΕΣ.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ήδη από το 1950, συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές διατήρησης της ειρήνης ανταποκρινόμενες στην έκκληση της διεθνούς κοινότητας. (Κορέα, Κονγκό (Ζαΐρ), Σομαλία, Νότιος Αφρική, σύνορα Ιράκ – Κουβέιτ, Γεωργία, Ναγκόρνο Καραμπάχ , Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν, Μεσόγειος κ.α.)

Αποτελεί, λοιπόν, διαχρονική ηθική υποχρέωση, η εκδήλωση ευγνωμοσύνης και η απότιση φόρου τιμής σε όλους του Έλληνες μαχητές που υπηρέτησαν την Πατρίδα, εντός κι εκτός συνόρων και ιδιαίτερα σε όσους έπεσαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι τις αρχές του δικαίου και της ελευθερίας.

Σε μία σύγχρονη αναγωγή αυτής της προσφοράς πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν και τα στελέχη του ΕΣ αντιμετωπίζουν και τα ίδια τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους , αφήνουν στην άκρη τα δικά τους προβλήματα και είναι δυναμικά παρόντα στην πρώτη γραμμή της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr