Ο Βασίλης Τσικάρας ολοκληρώνει την τριλογία του για το 1821 στη Β. Ελλάδα (video)

25 Οκτωβρίου 202106:00

Η τρίτη ταινία του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα «Πέντε 5» γυρίστηκε το καλοκαίρι στο νομό Έβρου και με αυτήν – μετά τις προηγούμενες ταινίες του «Έξοδος 1826» (2016), «Πολιορκία» (2018)- ολοκληρώνεται η τριλογία για την Επανάσταση του 1821 στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε να «χτίζεται» πριν από δέκα χρόνια. 

Το «Πέντε 5» αναμένεται να βγει στις αίθουσες γύρω στην 25η Μαρτίου 2022 και αφορά το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, δίνοντας στοιχεία για την Επανάσταση στη Θράκη. Και οι τρεις ταινίες αφορούν την Επανάσταση στη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς όπως επισημαίνει ο ίδιος στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι προηγούμενες παραγωγές είχαν να κάνουν με την επανάσταση στην Πελοπόννησο και τη Ρούμελη. 

Στόχος του με αυτήν την τριλογία, εκτός από το γεωγραφικό προσδιορισμό, ήταν να δώσει ένα νέο στίγμα και στο κομμάτι της κινηματογράφησης, στο πως αποδίδουν οι ηθοποιοί μπροστά στο φακό, «να λειανθεί λίγο ο υπέρ-ηρωικός λόγος που υπήρχε στις προηγούμενες ταινίες για την επανάσταση και να μπορέσουμε να φέρουμε μικρά παιδιά να δουν ιστορικές ταινίες», σημειώνει, τονίζοντας την «ανάγκη για ανοιχτή πολιτική του κινηματογράφου απέναντι σε όλα τα είδη». Λάτρης των επικών ταινιών και ιστορικών δραμάτων ο ίδιος, χαρακτηρίζει την τριλογία «τεράστιο άθλο, καθώς έγινε χωρίς καμία κρατική βοήθεια. Συνεργαστήκαμε με κάποιους τολμηρούς δημάρχους και με μερικούς μικρούς επιχειρηματίες», λέει. 

Σημειώνει ότι ο ιστορικός κινηματογράφος γνωρίζει μεγάλη άνοδο την τελευταία δεκαετία σε όλη την Ευρώπη, αφενός επειδή κάποιες χώρες θέλουν να λειάνουν λίγο τη συμμετοχή τους σε κάποιες ιστορικές περιόδους όπως ο Β ΠΠ, αφετέρου γιατί υπάρχουν πλέον πολλές ειδικότητες, όπως σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μακιγιέζ εξειδικευμένοι σε ιστορικές ταινίες. 

«Με την τριλογία βάλαμε το δικό μας λιθαράκι για τον ιστορικό κινηματογράφο στην Ελλάδα, αν και τελευταία γίνονται πολλά ιστορικά ντοκιμαντέρ και ταινίες», λέει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτές οι δύσκολες ταινίες θα βοηθήσουν και στην άνθηση του ελληνικού κινηματογράφου». 

Ιστορική είναι και η ταινία του «Operation Star» που αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το Δεκέμβριο. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η ιστορία ξεκινά μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολιοφθοράς Ελλήνων και Βρετανών στρατιωτών εναντίον των Γερμανών. To φιλμ είναι μια νέα παραγωγή της Aratos Films με φωτογραφία του Γεώργιου Φλέγγα και πρωταγωνιστές τους: Κωνσταντίνο Λάγκο, Λευτέρη Δημηρόπουλο, Βασίλη Τσικάρας, Πέτρος Πέτρου, Μανώλης Σαββίδης (υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια της ταινίας) και Ευτυχία Ψωμά.

Χολιγουντιανοί σταρ σε ελληνικές παραγωγέςΠαράλληλα, ο Βασίλης Τσικάρας δουλεύει την επόμενη ταινία του, «μεσαιωνική», όπως λέει, το προσχέδιο της οποίας είναι ήδη έτοιμο. Έχει συζητήσει με κάποιους Έλληνες ηθοποιούς και είναι σε επικοινωνία με ένα χολιγουντιανό σταρ και έναν ευρωπαίο ηθοποιό. «Μετά τον Μάνου Μπένετ που μου έκανε την τιμή και συμμετείχε στο «Πέντε», πιστεύω ότι θα καταφέρουμε και αυτή τη φορά να φέρουμε ένα μεγάλο όνομα να παίξει σε μια ελληνική παραγωγή», σημειώνει ο κ. Τσικάρας. Οι πρώτες σκέψεις για τα γυρίσματα είναι να γίνουν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, στην Κω και στην Κροατία.

Το άγνωστο Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

Κινηματογραφικό χωριό στη Βόρεια Ελλάδα

Σχολιάζοντας τις ξένες ταινίες που φέρνουν σταρ του Χόλιγουντ στην Ελλάδα, ο Βασίλης Τσικάρας σημειώνει ότι με αυτές τις παραγωγές δεν αναπτύσσεται ο ελληνικός κινηματογράφος και προς αυτήν την κατεύθυνση συζητά τη δημιουργία ενός ιδιωτικού, μικρού κινηματογραφικού οργανισμού. 

Δουλεύοντας αυτήν την εποχή παράλληλα τρεις ταινίες και δύο θεατρικά, συνεργάζεται σε πολλά επίπεδα με φορείς και πρόσωπα, «με συμμαχίες και συνεργασίες», όπως τονίζει, διαδικασίες που έχουν «γεννήσει» τη σκέψη για τη δημιουργία αυτού του οργανισμού. Ενός οργανισμού που θα έχει και ένα κινηματογραφικό χωριό και μάλιστα όχι στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε κάποια άλλη περιοχή που αφενός έχει εκτάσεις κατάλληλες για αυτό, αφετέρου θα συμβάλει στην ανάπτυξή της. 

«Υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις για έναν κινηματογραφικό οργανισμό που θα μπορεί να φέρνει παραγωγές, να κάνει συνεργασίες, να βοηθάει παραγωγές Ελλήνων, κατά κύριο λόγο δημιουργών της Βόρειας Ελλάδας. Στόχος μας είναι να υπάρξει κινηματογραφική άνθηση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία δεν υπάρχει σήμερα ούτε μία κινηματογραφική εταιρεία», τονίζει και επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του για τη δημιουργία ενός κινηματογραφικού χωριού σε ένα κομμάτι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Δύο θεατρικές πρεμιέρες

Ταυτόχρονα με τα κινηματογραφικά, συνεχίζει και τα θεατρικά του. Η παράσταση «Άδεια πιάτα 2» στο θέατρο ‘Αρατος έκανε πρεμιέρα πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά πρόλαβε να ανέβει για πολύ λίγες παραστάσεις λόγω πανδημίας. Φέτος, ανεβαίνει από τις 5 Νοεμβρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9:30 μ,μ. και παίζουν οι: Αριστείδης Σιναπίδης, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Σοφία Αϊβάζογλου, Μαρία Βαγιωνά, Βίκυ Τσιγαρά, Νάντια Φαλέγκα και Εύα Καντούρου, ενώ την ‘Ανοιξη του 2022 θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη δουλειά του και στο κοινό της Αθήνας, με την κωμωδία «Sorry, λάθος κρεββάτι». 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμητρα Κεχαγιά

 

Αρθρογράφος