Ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στα Ιωάννινα

5 Δεκεμβρίου 202220:23

Την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Βουλής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επέτειο ως μία ευκαιρία «περισυλλογής και αναστοχασμού», καθώς η μεγάλη αυτή περιπέτεια του Ελληνισμού «δεν υπήρξε συντριπτική, τελικά, γιατί το 1922 συνδυάστηκε και με μια μεγάλη ανάταση του ελληνικού έθνους, παρά την καταστροφή».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε το τεράστιο έργο του ελληνικού κράτους για την αποκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων –ενάμισι εκατομμύριο καθημαγμένοι άνθρωποι που έπρεπε να ενταχθούν σε μία δοκιμαζόμενη χώρα με λιγότερο από πέντε εκατομμύρια πληθυσμό– ενώ παράλληλα ανέδειξε την πολύτιμη πολιτισμική συμβολή του προσφυγικού στοιχείου στην ελλαδική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική στάση των προσφύγων, στους ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς που διατηρούσαν με τις ιωνικές εστίες τους, στα διπλωματικά γεγονότα που ακολούθησαν τον ξεριζωμό, αλλά και στην ομογενοποίησή τους με τους ντόπιους που τελικά επήλθε με τον κοινό αγώνα γηγενών και επήλυδων κατά των δυνάμεων του Άξονα, λίγα χρόνια αργότερα.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τον Δήμο Ιωαννιτών και περιλαμβάνει φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος αντικειμένων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες.

Οι πρόσφυγες στην Ήπειρο

Μόλις δέκα χρόνια μετά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, η Ήπειρος υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του ’22, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ως μία από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.  Η δημιουργία αμιγώς προσφυγικών χωριών στην περιφέρεια της πόλης των Ιωαννίνων τους επέτρεψε να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τα έθιμα και βεβαίως τις μουσικές και τα τραγούδια που έφεραν ως κληρονομιά μαζί τους στο δρόμο της προσφυγιάς. Στην Ανατολή, την Μπάφρα, τη Νεοκαισάρεια, την Ασφάκα και την Κόνιτσα εγκαταστάθηκαν κατά κύριο λόγο πρόσφυγες από τον Πόντο και την Καππαδοκία, συγκροτώντας δυναμικούς πυρήνες που συνέδεαν τις παλιές με τη νέα πατρίδα.

Για να επισκεφθείτε την έκθεση

Η έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, θα διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Πέμπτη: 8:30-14:30

Παρασκευή: 8:30-21:00

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: 10:00-13:00, 18:00-21:00

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Κοραή 1, 45221, Ιωάννινα.

Πληροφορίες: 2651075131

Αρθρογράφος