Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης

26 Φεβρουαρίου 201317:00

Mε κεντρικό θέμα την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης που συμμετέχει στην Επιτροπή, στην έναρξη της τοποθέτησής του τόνισε ότι «θα έπρεπε ήδη να έχει προβλεφθεί Κανονισμός λειτουργίας αυτής της Επιτροπής για να δοθεί η δυνατότητα να παράγει ουσιαστικό έργο, διαφορετικά οι συνεδριάσεις της θα εξαντληθούν για άλλη μια φορά σε ένα διάλογο ψυχοκοινωνικής θεραπείας μεταξύ των μελών της».

Αναφερόμενος στο έλλειμμα πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία επεσήμανε ότι διαπίστωση της Συνομοσπονδίας είναι ότι «στο πολιτικό DNA της χώρας δεν υπάρχει ζωντανή η έννοια της θέσπισης πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία. Αυτό δεν αφορά μόνο την ηγεσία του υπουργείου εργασίας αλλά το σύνολο της πολιτικής ελίτ της χώρας». Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, όπως φάνηκε και από την καθολική έλλειψη αναφοράς από πλευράς του υπουργού. «Πρόκειται για κραυγαλέο δείγμα απουσίας πραγματικών στοιχείων, ώστε για να κινηθεί η πολιτεία προς μια σοβαρή πολιτική προσέγγιση».

Χαρακτηριστικά ανέφερε προς τον υπουργό :«Μιλήσατε για 400.000 οικογένειες στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. Δεν έχει όμως απασχολήσει το υπουργείο σας μεταξύ αυτών των 400.000 οικογενειών πόσες έχουν ένα ή δύο περισσότερα άτομα με αναπηρία, ούτε έχει μετρηθεί το πρόσθετο κόστος διαβίωσης αυτών των οικογενειών που πηγάζει από την αναπηρία των μελών τους. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για την ένταξη πολιτικών για την αναπηρία».

Τελειώνοντας την τοποθέτησή του, στην οποία ανέφερε εν συντομία την τραγική κατάσταση που βιώνουν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ζήτησε από τον υπουργό την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας αποτελούμενης από τις Γενικές Γραμματείες του υπουργείου, τον ΟΑΕΔ και Κοινωνικούς Εταίρους για το σχεδιασμό πολιτικών για την αναπηρία, η οποία θα καταθέσει τελικό πόρισμα εντός ενός μηνός.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr