“Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και τα διαφορετικά κίνητρα για την ειρήνη” – Η Θράκη ως αντι-παράδειγμα πολέμου (video)

30 Μαρτίου 202416:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει το πιο ανησυχητικό θέμα στην Ευρώπη με επιπτώσεις που αγγίζουν τόσο την περιοχή της χώρας όσο και τις διεθνείς σχέσεις παγκοσμίως προκαλώντας σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και πολιτικές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στην Παλαιά Βουλή της Ελλάδας διεξήχθη ημερίδα για τους τρόπους επίτευξης της ειρήνης στην Ουκρανία, συζήτηση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου. Τέσσερα εξέχοντα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου παρουσίασαν το όραμα τους για το πως θα μπορούσε να σταματήσει ο πόλεμος:

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση αυτή ήταν επίσης οι βουλευτές , Ιλχάν Αχμέτ (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), Αθανάσιος Παπαθανάσης (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), Μιλτιάδης Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιωάννης Λοβέρδος (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ). συμπεριλαμβανομένων των Frederic Encel (Καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Παρίσι), του Larry Johnson (CEO BERG Associates) και της Manel Msalmi (πρόεδρος European Association for the Defense of Minorities).

Η συζήτηση ξεκίνησε καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς από την συντονίστρια Μάγδα Τσέγκου.

Ο Βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ,ανέφερε ότι «Οι προοπτικές ειρήνης μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω εγγυήσεων προς τον Ουκρανικό λαό, ότι δεν θα προσαρτηθούν άλλες περιοχές στο μέλλον για την προστασία των μειονοτήτων. Η ειρήνη μπορεί να είναι επιθυμία μας, αλλά θα είναι επιλογή τους. Η ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να αποφασιστεί μόνο από τον Ουκρανικό λαό. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς, αλλά εμείς θα υποστηρίξουμε τον Ουκρανικό λαό στο ταξίδι του προς την ειρήνη.»

 

Η Manel Msalmi πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Υπεράσπιση των μειονοτήτων, τόνισε τα δεινά των γυναικών και των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου και την ανάγκη αποκατάστασης της ειρήνης. Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε για ειρήνη στη χώρα. Επαίνεσε την Αθήνα ως πρότυπο δημοκρατίας και ανέφερε τον Αριστοτέλη: «Η ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί με τη βία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κατανόηση.»

 

 

 

Ο Βουλευτής Αθανάσιος Παπαθανάσης, έχει εκφράσει την άποψη πολλών Ελλήνων σχετικά με την ανάγκη για ειρήνη: «Η Ουκρανία υπήρξε γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και η επιθυμία για έλεγχο και επιρροή της, οδήγησε σε γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο. Σε αυτό το καταστροφικό πλαίσιο η συλλογική προσπάθεια και η διπλωματική ευελιξία είναι απαραίτητη για την προώθηση και εγκαθίδρυση της ειρήνης.»

 

Ο Βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Λοβέρδος, τόνισε «Δεν είμαστε εναντίον της Ρωσίας, αυτό πρέπει να διευκρινιστεί. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό. Με τη Ρωσία είμαστε πάντα σύμμαχοι, φίλοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Είμαστε ενάντια στην εχθρότητα του σημερινού καθεστώτος κατά της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα είμαστε υποστηρικτές των κοινωνικών πολιτικών των συμμαχιών στις οποίες ανήκουμε, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ως Ελλάδα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, την ειρήνη, τη διπλωματία και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, τόνισε το παράδειγμα της συνύπαρξης μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην Ελλάδα και τον ρόλο που παίζει η Ε.Ε. στην προώθηση της ειρήνης. « Η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την εμπειρία της και τους δυο παγκόσμιους πολέμους που έχει υποστεί στο έδαφος της, υπερασπίζεται σθεναρά τον δυτικό τρόπο σκέψης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την υπεράσπιση των συνόρων και τον σεβασμό των συνθηκών πάντα στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών.»

Με την ομιλία του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, ανέδειξε την περιοχή της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας ως « ένα κλασσικό ΑΝΤΙ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ πολέμου, ένα πετυχημένο μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης , που αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν και σε άλλες γωνιές του πλανήτη».

Παράλληλα, ο βουλευτής Ροδόπης καυτηρίασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ωμή αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών, την χρησιμοποίηση μειονοτικών ομάδων και πληθυσμών για την αποσταθεροποίηση μιας αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας και την defacto διχοτόμησή της ως πράξεις και ενέργειες που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και αν αντλήσουν την ελάχιστη νομιμοποίηση υπό οποιοδήποτε πρίσμα κι αν εκδηλώνονται.

Δεν παρέλειψε να σημειώσει, όμως, ότι «από την άλλη πλευρά, όμως, παραμένουμε σταθερά αντίθετοι με την φιλοσοφία της περίκλειστης Ευρώπης-φρούριο, που αντιλαμβάνεται την προστασία των αρχών της μέσα από τον διωγμό και την αποξένωση από άλλους πολιτισμούς, που αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στον πλούτο των ιδεών της και συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομική της ανάπτυξη».

«Στην Θράκη ως Μειονότητα που κατοχυρώνει την ύπαρξη της στην Συνθήκη της Λωζάνης, δώσαμε και δίνουμε για πολλές δεκαετίες πολιτικές μάχες για την κατοχύρωση της ετερότητας μας, των δικαιωμάτων μας, για την κατάργηση των προ της δεκαετίας του 90 διακρίσεων και την θέσπιση και νομοθέτηση θετικών μέτρων και θετικών διακρίσεων που ενισχύουν το κράτος δικαίου και εμπεδώνουν το αίσθημα της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας στους κόλπους της κοινωνίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Είμαι από εκείνους τους πολιτικούς που δεν δίστασα να αναλάβω ποτέ το βάρος της ευθύνης για την προάσπιση των ιδεών και των αρχών μου, με κόστος πολλές φορές προσωπικό και δυσβάσταχτο.

Θα ήθελα να βλέπω μπροστά μου και ένα πολιτικό σύστημα που δεν διστάζει και δεν δειλιάζει μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και διλήματα.

Με αυτές τις αρχές θα συνεχίσω να μάχομαι και να πορεύομαι με γνώμονα τα μεγάλα και τα σημαντικά και όχι τα πρόσκαιρα και μικρόψυχα που χαϊδεύουν αυτιά αλλά βλάπτουν την προοπτική της Ειρήνης και της Κοινωνικής χειραφέτησης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας» κατέληξε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Η κατάσταση αναλύθηκε διορατικά από τον διάσημο πολιτικό επιστήμονα και προσωπικότητα των media Frederic Encel. Εξέφρασε σκεπτικισμό για τις πιθανότητες ειρηνικής ανάμειξης του ΟΗΕ και πρότεινε να ενωθούν και οι δυο πλευρές της σύγκρουσης για να καταλήξουν σε λύση.

Ειδικό κάλεσμα για την ειρήνη απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Έλλη Παπαγγελή, η οποία ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα και εξέφρασε φόβους για πυρηνικό πόλεμο και μίλησε για τις καταστροφικές οικονομικές του συνέπειες για την Ευρώπη. ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ

Ο πρώην αναλυτής της CIA και ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας Larry Johnson, επέκρινε την επέκταση του ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ενώ η ιδέα του για μια ειρηνική διευθέτηση βασίστηκε στην άποψη του ότι η Δύση παρερμηνεύει τις προθέσεις της Ρωσίας .

Πηγή: Komotinipress, magdasnews

 

 

 

 

Αρθρογράφος