Ο κ.Ιλχάν Ταχσίν ακολουθεί τα βήματα του Χασάν Ταχσίν;

12 Ιουλίου 202303:36

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 19/5/2022 δημοσιεύθηκε άρθρο (1) που το υπογράφει ο αμφιλεγόμενος κ. ΙλχάνΤαχσίν, Έλληνας υπήκοος μουσουλμάνος στο θρήσκευμα  και εκδότης της τουρκόφωνης εφημερίδας Birlik στην Ροδόπη, με άμεσες αναφορές στον δημοσιογράφο-αναλυτή, Νίκο Αρβανίτη, φθάνοντας μέχρι το σημείο να διατυπώσει έμμεσες αλλά σαφείς απειλές σε βάρος του , για θέματα που είχαν σχέση με την εκλογή προσώπων στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερο τον γνωστό πλέον στο πανελλήνιο κ. ΟζγκιούρΦερχάτ.(2)

Ο κ. ΙλχάνΤαχσίν, ο «Kapıkuluyazarı»,  η «προξενική πένα της Κομοτηνής»  είχε λάβει την πρέπουσα απάντηση από το Komotinipress και το Νίκο Αρβανίτη, (3) ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Κε ΙλχάνΤαχσίν, αφού με αποκαλείς “Δούλο του Ιησού” κι εγώ νομιμοποιούμαι να σε αποκαλώ«Kapıkuluyazarı (αρθρογράφο της Υψηλής Πύλης)»  όπου Υψηλή Πύλη είναι το Γενικό προξενείο.  Προτιμώ να είμαι δούλος του Ιησού παρά δούλος της Υψηλής Πύλης που απεργάζεται τη διάλυση της πατρίδας μου που θέλετε μαζί να ανυψώσουμε.»

Από τότε μέχρι σήμερα, ο κ. ΙλχάνΤαχσίν συνέχισε να λειτουργεί ως “διαβιβαστής μηνυμάτων¨ που προέρχονται από συγκεκριμένα κέντρα εκτός Ελλάδος, εξακολουθεί να “προωθεί συμφέροντα άλλης χώρας και να εργάζεται, στοχεύοντας στη διαμόρφωση τουρκικής συνείδησης στηΜειονότητα της Θράκης, συνταχθείς με όλους εκείνους που δεν διστάζουν να μετέρχονται κάθε μέσου για την επίτευξη του  «αντικειμενικού σκοπού τους».Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι ο κ. ΙλχάνΤαχσίν, με εμμονικό, μανιώδη τρόπο προπαγανδιστικής γραφής, λειτουργεί ως “εκτελεστής χαρακτήρων” εκτοξεύοντας “εθνικιστικά βέλη” και απειλές εναντίον του εκλεγέντος βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος επανεξελέγη με το ΠΑΣΟΚ υποστηριχθείς από μεγάλα στρώματα προοδευτικών ψηφοφόρων της Ροδόπης.(4)

Σε πρόσφατο κείμενό του, ο κ. Ιλχάν Ταχσίν δεν δίστασε ν ‘απειλήσει τους “προδότες” της Μειονότητας με αποκεφαλισμό (για ακόμη μία φορά) καταλήγοντας χαρακτηριστικά στο άρθρο του (5):Όταν γίνει η συνάντηση με τον Γιαβούζ (Yavuz)* ο αποκεφαλισμός είναι αναπόφευκτος. Και τότε δε θα έχει νόημα να κλαις και να πονάς και να κάνεις πισωγυρίσματα. Διότι η προδότρια πέρδικα  που συναντά τον Γιαβούζ (Yavuz) δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει συγχώρεση». “Για όσους πουλάνε την υπόθεσή τους και τον σύντροφό τους, θα έρθει μια μέρα που στην πολιτική αγορά όπου πλασάρουν τους εαυτούς τους, θα έρθει ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ  ΤΟΥΡΚΟΣ  και θα τους ζητήσει τον λογαριασμό αυτής της προδοσίας.”

Η περίπτωση του κ. ΙλχάνΤαχσίν μας παραπέμπει σε αυτήν του Οσμάν Νέρβες που χρησιμοποιούσε το “επιχειρησιακό ψευδώνυμο” Χασάν Ταχσίν.

Ο Χασάν Ταχσίν ή Οσμάν Νέρβες ήταν εκδότης των εφημερίδων «Hukuk-u Beşer-Ανθρώπινα Διακαιώματα» (6) και «SulhveSelamet-Ειρήνη και Ασφάλεια » και μέλος της ειδικής οργάνωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Teşkilat-ı Mahsusa,  η οποία είναι γνωστή για το κύριο  ρόλο που έπαιξε κατά την γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής και ειδικά των Αρμενίων. (7)

 Το όνομα Hasan Tahsin ήταν το όνομα ενός Οθωμανού γεννηθέντος στην Κωνσταντινούπολη το 1883 και ήταν συμμαθητής του Μουσταφά Κεμάλ στην στρατιωτική ακαδημία(Harp Okulu).  Στη συνέχεια παραιτήθηκε από στο στρατό και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, εκδίδοντας για λίγο διάστημα  την εφημερίδα “Silah-Όπλο”, απ’ αυτή πήρε το προσωνύμιο  “Silahçı Hasan Tahsin”  και την εφημερίδα «Salah-Βελτίωση». Του ανατέθηκαν αποστολές στη Θράκη και τη Μακεδονία  τις οποίες απέτυχε να φέρει σε πέρας και για τούτο εκτελέστηκε. (8)

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο ο Οσμάν Νερβές ήταν στην ομάδα η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τους αδερφούς Μπάξτον, τον Νόελ και τον Τσαρλς, ανταποκριτές τωνTimes του Λονδίνου στα Βαλκάνια (9) και προωθητές της Βαλκανικής συμμαχίας κατά των Κεντρικών Δυνάμεων . (10)Παρότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, απελευθερώθηκε, όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Ρουμανία. Αφού περιπλανήθηκε για λίγο γύρισε ο OsmanNerves στην Κωνσταντινούπολη και του δόθηκε το  όνομα του νεκρού, HasanTahsin .  (η επισυναπτόμενη φωτογραφία προέρχεται από ρουμανικές πηγές, αμέσως μετά την σύλληψή του)

Μετά στάλθηκε στη Σμύρνη,  για να οργανώσει και να  προωθήσει το πρόγραμμα του Κομιτάτου μέσω της δημοσιογραφίας και να συλλέγει πληροφορίες από την πολυπολιτισμική Σμύρνη, με δεδομένο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ο Μεγάλος Πόλεμος. 

Ο Ταχσίν στην Τουρκία σήμερα αποτελεί εθνικό σύμβολο της εθνικής  αντίστασης (Kuva-yı Milliye) κατά της Μικρασιατικής  εκστρατείας (11), διότι την πρώτη ημέρα της αποβίβασης του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη,  2α Μαΐου (15 Μαΐου με το ν.η.) , ο«εκδότης-πράκτορας»Ταχσίν ήταν αυτός που (υποτίθεται), έριξε τον «πρώτο πυροβολισμό» από την τουρκική συνοικία εναντίον του συντάγματος ευζώνων, όταν  περνούσε κινούμενο νότια(προς Καραντίνα) μπροστά από το στρατώνα.

Από την μελέτη των ιστορικών πηγών της γειτονικής χώρας,(12)  αποδεικνύεται ότι η «πρώτη σφαίρα-ilk kurşun» του ΟσμάνΝέρβες , που επιχειρούσε με το ψευδώνυμο ΧασάνΤαχσίν, είναι  ένας μύθος (13) που κατασκευάστηκε από τους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας για εξυπηρέτηση των σκοπών τους, τη δεκαετία 1960, όταν λόγω του Κυπριακού, είχαν οξυνθεί οι σχέσεις των δύο χωρών. Άλλωστε αποτελεί κοινή πρακτική των  αντιδημοκρατικών και προσωποπαγών καθεστώτων, η δημιουργία «ηρώων-ειδώλων», προς τέρψη του φιλοθεάμονός κοινού. Επί προεδρίας Fahri Korutürk στήθηκε άγαλμά του στην πλατεία ρολογιού της Σμύρνης.(κεντρική φωτό)

Έτσι και ο İlhanTahsin έχοντας το ίδιο επώνυμο με τον πράκτορα-εκτελεστή-δημοσιογράφο   της Teşkilat-ı Mahşusa, προσπαθεί με αναληθή δημοσιεύματα και μύθους(όπως την προδότρια πέρδικα που της έκοψε το κεφάλι ο Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ) (14),  να διαταράξει την γαλήνη και την ήσυχη ζωή της Ελληνικής Μουσουλμανικής Μειονότητας.

 Αν το κάνει ωθούμενος από άλλους όπως ο έχοντας το αυτό επώνυμο πριν 104 χρόνια, το ξέρει μόνο αυτός και οι ανώτεροι του αν υπάρχουν. (15)

 

 

 1. https://birlikgazetesi.org/niko-gardasss-kilavuzlarina-dikkat-et-atasozumuzu-unutma/?fbclid=IwAR0LVDFT4qE3PAY82CaHky_rF18UYUyhKhJ4ZrpqL275eVxcrMb1BoItlQg
 2. https://www.komotinipress.gr/tourkika-media-apiloun-ellina-dimosiografo-stin-komotini/
 3. https://www.komotinipress.gr/tamiromer/
 4. https://www.komotinipress.gr/o-prosanatolismos-tis-mionotitas-tha-prepi-na-ine-panta-pros-ton-evropaiko-tropo-skepsis-ke-litourgias/
 5. https://birlikgazetesi.org/davasina-ihanet-edenler-unutmamalidir-ki-hainliginiz-pazarda-satilana-veya-bir-yavuz-ile-karsilasana-kadardir/
 6. https://kentyasam.com/2022/07/24/basin-tarihimizin-en-cok-dikkati-ceken-gazetesi-hukuk-i-beser/https://www.aa.com.tr/tr/portre/milli-mucadeleyi-atesleyen-kahraman-hasan-tahsin/1478678
 7. Ben Hasan Tahsin, Aydoğan Yavaşlı, İstanbul, 2004, ISBN : 9789752860797 «Adınız Hasan Tahsin. Bükreş’e gideceksiniz ve… Balkan ülkelerini bize karşı kışkırtan bu iki belayı bir biçimde zararsız hale getireceksiniz.» και για τον “γνήσιο” Χασάν Ταχσίν βλέπε ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΑΦΕΣ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ ΤΑΧΣΙΝ ΠΑΣΑ -ΜΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Κ. ΧΡΙΣΤΟΣ, ISBN13 9789604583744Εκδότης ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
 8. https://www.odatv4.com/kultur-sanat/hasan-tahsin-aslinda-kimdi-14051954-161244
 9. https://www.nytimes.com/1914/10/16/archives/mp-and-brother-shot-by-a-turk-noel-and-charles-r-buxton-wounded-at.html
 10. The war and the Balkans Paperback – July 25, 2015 by Noel Buxton (Author), Charles Roden Buxton (Contributor), ‎ Leopold Classic Library (July 25, 2015)
 11. https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/izmir-redd-i-ilhak-heyet-i-milliyesi/
 12. https://atamdergi.gov.tr/tam-metin/190/tur
 13. Στη δίκη που έγινε με κατηγορούμενο τον στρατιωτικό διοικητή Σμύρνης Ali Nadir Paşa, στην Κωνσταντινούπολη, ουδεμία αναφορά έγινε για τον ΧσάνΤαχσίν, ούτε στις επίσημες αναφορές υπήρχε το όνομά του. Αναφέρθηκε μόνο ότι μετά τα επεισόδια βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Πιθανόν αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.
 14. Το Yavuz (Γιαβούζ) είναι ένα κοινό τουρκικό επίθετο , που  σημαίνει «άκαμπτος», «αποφασιστικός» και «γενναίος». Εδώ υπονοείται ο Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ (ΓιαβούζΣουλτάν Σελίμ), που οι ιστορικοί του έδωσαν το προσωνύμιο Yavuz λόγω της σκληρής στάσης του προς τους λαούς που κατέκτησε και κυρίως προς τους Μπεκτασήδες-Αλεβίδες(Kızılbaşlıklar=To προσωνύμιο αυτό δόθηκε επειδή φέρουν κόκκινη κορδέλα στο κεφάλι.) της κεντρικής Μικράς Ασίας,  διότι θεωρούνταν «αιρετικοί» και επηρεαζόμενοι  από το Σάχη της Περσίας(Σιίτες).
 15. https://www.komotinipress.gr/orthii-gia-na-min-ta-skiazi-i-fovera-ola-stin-thraki/

Αρθρογράφος