Ο Ελληνικός Αύγουστος και οι Κλαρινόμαγκες

1 Αυγούστου 201509:21

Σήμερα, πρώτη ημέρα του Αυγούστου , δεν μπορώ παρά να αναζητώ καταφύγιο σε εικόνες καλοκαιριού και στις παιδικές και εφηβικές μου αναμνήσεις. Σε εκείνες τις μέρες που το σκηνικό προσδιόριζε το ακαταμάχητο Ελληνικό Καλοκαίρι: φεγγάρι και καλαμιές, νυχτερινά αυτοσχέδια γλέντια στην άμμο, καβούρια που τρως στη θάλασσα καταμεσήμερο, βαρκάδες, έρημες παραλίες, τραγούδια στο ραδιόφωνο, φωνές και παιχνίδια, μαλώματα, γιορτές, πανηγύρια..Το καλοκαίρι το ζούσαμε ως παιδιά και ήταν η δική μας ανταμοιβή για την «υπευθυνότητα και την επιτυχία» που είχαμε επιδείξει την προηγούμενη σχολική χρονιά…

Ο φετινός Αύγουστος είναι ένας από τους χειρότερους στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και ο αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο κ. Αλ. Τσίπρας και το ιερατείο που τον πλαισιώνει. Οι πρότιμοι του ΣΥΡΙΖΑ να χαίρονται τον Αρχηγό τος , ο οποίος, άλλωστε, δεν έχει κυβερνήσει ούτε μία μέρα από την ώρα που ανήλθε στο αξίωμα, αλλά τήρησε μία αποστασιοποιημένη κι επίφοβη στάση αρνούμενος να αγγίξει έστω και το παραμικρό πρόβλημα, αλλά με την απραξία να το επιδεινώσει δραματικά.

Από την αύξηση του χρέους, του πλεονάσματος που έγινε έλλειμμα, της μικρής πτώσης της ανεργίας που έγινε μεγάλη άνοδος, με την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος που τώρα θα παραδώσει στον ESM.

Αντί να συζητάμε το νέο μνημόνιο που θα πρέπει να έχουμε υπογράψει σε δέκα ημέρες, αντί να έχουμε ήδη δημιουργήσει μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα εμπλουτίσει με ιδέες και προτάσεις την διαπραγματευτική φαρέτρα της χώρας, συζητάμε τί θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και το ιερατείο που τον πλαισιώνει παριστάνει το θύμα ενώ είναι ο Θύτης. Δεν ευθύνεται για τα μέχρι τώρα χάλια της Χώρας, αλλά είναι υπεύθυνος για την χαριστική βολή της ευθανασίας.

Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται κατ’αυτόν τον τρόπο λόγω απουσίας ισχυρής αντιπολίτευσης. Τα μικροκομματικά παιχνίδια που εδώ και καιρό παίζονται στη Νέα Δημοκρατία από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που στόχο άλλο δεν έχουν πέρα απ’ το να μην περάσει η ηγεσία του κόμματος στην Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή άλλο πρόσωπο εκτός δικής τους επιρροής, δεν μπορεί να τα πληρώνει ο ελληνικός λαός που έχει οδηγηθεί στη φτώχεια και την ανεργία από τους πολιτικούς που έλεγαν πάντα «ναι σε όλα» και αισθάνονται ακόμα και σήμερα υπερήφανοι που έριξαν τη χώρα και το λαό της στα νύχτα των γερακιών του ΔΝΤ.

Οι υπόλοιποι έντιμοι συνένοχοι (πλην ΚΚΕ και ΧΑ) συμπληρώνουν τα όργανα στην ορχήστρα με τους κλαρινόμαγκες.

Περίοπτη θέση σε αυτούς καταλαμβάνει πλέον και ο κύριος που υποδύεται τον υπουργό οικονομικών εμφανίσθηκε σε κοινοβούλιο μιας οιωνεί ευρωπαϊκής χώρας φορώντας πουκάμισο μάρκας Peggs & Son (κόστους 120 ευρώ περίπου). Πρόκειται για τον ίδιο διδακτορίσκο-δικτατορίσκο που ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση του εν λόγω κράτους.

Εμείς δεν έχουμε παρά να γυρίσουμε σε εκείνες τις παιδικές μας εικόνες που είναι συνυφασμένες με την Παναγία, τις Παρακλήσεις, τη Νηστεία, την Κοίμησή της (15 Αυγούστου), τα Μεθεόρτια, τα Εννιάμερα και με την κατάθεση της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, οπότε τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος.

Το «σπάσιμο» της νηστείας με τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) αλλά και τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου (27 Αυγούστου) με τις φανουρόπιτες των πιστών για την εύρεση χαμένων αντικειμένων και η μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου), που συνοδεύεται από ημερήσια νηστεία.

Βεβαίως ο γνήσιος ελληνικός Αύγουστος είναι και «ΔΙΠΛΟΧΕΣΤΗΣ» στη λαϊκή σοφία. Η μεγάλη αφθονία των καρπών και των φρούτων και η συχνή κατανάλωσή τους (κυρίως σύκων και σταφυλιών) που αναπόφευκτα οδηγούσε συχνότερα (τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα) στην τουαλέτα, έδωσε στον Αύγουστο και το όνομα διπλοχέστης. Λεγόταν όμως και μήνας των φτωχών, επειδή τα φρούτα αφθονούσαν και πολλές φορές περίσσευαν απούλητα στην κεντρική αγορά, οπότε τα μοίραζαν στους φτωχούς.

Με γνήσια λοιπόν Ελληνική διάθεση ας αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ψευτοκλαρινόμαγκες γιατί μόνον έτσι θα βρούμε όλη εκείνη την ψυχική δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές δυσκολίες και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Κι επειδή η «χαρτούρα» είναι εγκλωβισμένη στα ΑΤΜ, θα τους ασημώνουμε τους κλαρινόμαγκες με τα προϊόντα της αφόδευσης, έτσι για να τιμήσουμε την Ελληνική Παράδοση.

Καλό κι Ελληνικό Καλοκαίρι!

(Το τραγούδι από την ταινία ΣΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ)

Αρθρογράφος