Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος

23 Ιουλίου 202315:23

Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε σήμερα 23 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:00, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

 

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη Ρόδο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας εξακολουθούν αδιάκοπα να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Από το πρώτο φως της ημέρας έχουν απογειωθεί και επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. 

Σημαντική είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών. Στο πεδίο επιχειρούν υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος, 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και 1 κροατικό.

Συνολικά έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 6 μηνύματα του 112 για προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η προληπτική εκκένωση αφορούσε περίπου 19.000 άτομα.

Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά ενώ η πυρκαγιά βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλούς μεταφοράς κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο χθες απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς περιοχές όσοι διέμεναν στους οικισμούς: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι, καθώς και τουρίστες από ξενοδοχεία αυτών των περιοχών.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, στις δομές υγείας προσήλθαν εννέα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Για νοσηλεία παραμένουν ένα άτομο με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μια έγκυος η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Στο νησί μεταβαίνει η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα στις 5 το απόγευμα εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου, Help Desk για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Νωρίς το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε σύσκεψη με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συναρμόδιους φορείς. 

Αναφορικά με τις υλικές ζημιές, επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτίρια περιμετρικά του οικισμού.

Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο. 

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούμε με όλες τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις με πρωταρχικό μας στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη διαφύλαξη των περιουσιών των συμπολιτών μας καθώς και τον μετριασμό των επιπτώσεων στο δασικό μας πλούτο. 

Σχετικά με την πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής, ελέγχθηκε άμεσα αναζωπύρωση, που δημιουργήθηκε στη θέση Καραούλι από επίγειες δυνάμεις και δύο ελικόπτερα.

Επίσης, αυτή τη στιγμή μεταβαίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στην Κάρυστο προκειμένου να αντιμετωπίσουν 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς.

Και σήμερα, σε όλη τη χώρα επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες οι οποίες, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  διαμορφώνονται από το εκρηκτικό μείγμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να  φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, κάτω από 15% υγρασία και ισχυρών ανέμων.

Απαιτείται η μέγιστη προσοχή από όλους μας για την αποφυγή εκδήλωσης ακόμα και της πιο μικρής πυρκαγιάς, η οποία μπορεί λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών να εξελιχθεί σε τεράστια φυσική καταστροφή και να απειλήσει ανθρώπινες ζωές.

Ταυτόχρονα με τις πυρκαγιές, πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μεταβεί στο διακοσιοστό πέμπτο χιλιόμετρο της περιμετρικής Πατρών – Πύργου στο ρεύμα προς Αθήνα, για τον απεγκλωβισμό ατόμων μετά από αποκόλληση τμήματος της γέφυρας.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρχει νεότερη ενημέρωση.

Αρθρογράφος