Νέο ΔΣ ενός ακόμη “προξενικού συλλόγου” που προωθεί παράλληλες εκπαιδευτικές δομές

20 Φεβρουαρίου 202407:32

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ προχώρησε ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων στις 18/2/2024, στα γραφεία του συλλόγου (Μαυρομιχάλη 10, Κομοτηνή μεταξύ 11:00 και 15:00).

Ο εν λόγω σύλλογος συστάθηκε το έτος 2010 και τα μέλη του Συλλόγου είναι μέλη των Σχολικών Εφοριών Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης, τα οποία εκλέγονται νόμιμα από τους γονείς των μαθητών, όπως ορίζεται στο Καταστατικό, και η θητεία τους είναι 3 έτη.

Στη γενική συνέλευση του συλλόγου συμμετείχαν και ψήφισαν 39 μέλη και αναδείχθηκε το ΔΣ και το ελεγκτικό συμβούλιο που απαρτίζουν οι :
Mehmet Duban, Mustafa Mustafa, Barış Hüseyin,Murat Trampa,Ersan Ömer, Ceyhun Rasim, Cüneyt Ali, Kenan Gagalı ,Kamil Mehmetçik,Adnan Peçenek

Ο σύλλογος θεωρείται ότι προωθεί τους στόχους της Αγκυρας εντός των κόλπων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη σε απόλυτο συντονισμό όχι μόνο με το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή αλλά και με κεντρικές υπηρεσίες στην τουρκική πρωτεύουσα.

Κάποια από τα μέλη του , μέχρι σήμερα, έχουν αναπτύξει έντονη φιλοτουρκική δράση του και κομβικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και ο Σύλλογος Μαθητευσάντων και Αποφοίτων Λυκείων «Ιμάμ Χατίπ» (BIHLIMDER) που θεωρείται βαθιά φιλικός προς το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και πρόεδρος του οποίου είναι ο Μεχμέτ Εμίν Αμέτ.

Ο γνωστός πολυ-Εγκάθέτος Αχμέτ Καρά (που επιχειρεί να εκφοβίσει τον υπογράφοντα και το Komotinipress) ήταν και ο προηγούμενος πρόεδρος του συλλόγου και με αυτή την ιδιότητά του συμμετείχε , επίσης, στις δράσεις του τουρκικού παρακράτους στην Θράκη, συνδέοντας τις σχολικές μειονοτικές εφορείες με τις επιδιώξεις της Άγκυρας και του τουρκικού παρακράτους στην Θράκη.

Να επισημανθεί ότι αναφορικά τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Σχολικής Εφορείας των Μειονοτικών Σχολείων και του Προέδρου, αυτές καθορίζονται με βάση το άρθρο 6 του Ν. 694/16.9.1977 (ΦΕΚ Α’ 264/1977) «Περί Μειονοτικών Σχολείων της μουσουλμανικής μειονότητας εις την Δ. Θράκην» και περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ 10491 (Αρ. φύλλου 776 21/6/2006) και όπως διαπιστώνεται περιορίζονται μόνο στην οικονομική διαχείριση των μειονοτικών σχολείων και όχι στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος.

Οι συγκεκριμένος σύλλογος επιχειρεί την εισαγωγή των παραλλήλων δομών εκπαίδευσης του παρακράτους στα μειονοτικά σχολεία, υπονομεύουν την να στηρίξουμε την εγκύκλια και κοσμική εκπαίδευση των Μουσουλμανοπαίδων, κι επιδιώκουν την εισαγωγής της ισλαμι(στι)κής εκπαίδευσης κατά τα εκπαιδευτικά πρότυπα αντικοσμικών κρατών που έχουν ενστερνισθεί το ανατρεπτικό νεοθωμανικό πολιτικό ισλάμ.

Να τονίσουμε ότι η μετατροπή του ΔΣ του συγκεκριμένου συλλόγου σε μηχανισμό παραγωγής πολιτικών και παραγοντικών θέσεων εξυπηρέτησης αλλοτρίων συμφερόντων, με την ανοχή και του τοπικού πολιτικού δυναμικού, απαξιώνει τον νομοθετημένο θεσμό των Σχολικών Εφορειών στην Μειονότητα.

Από τη νέα σύνθεση και την πιθανολογούμενη κατανομή αξιωμάτων φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος σύνδεσμος θα λειτουργήσει σε πλήρη συνάρτηση κι εναρμονισμένα με το εκπαιδευτικό παρασύστημα των παρακρατικών του Προξενείου

Αρθρογράφος